Kattens Værn

Angst hos katte

Når katten er angst, kan den reagere ved at trække sig tilbage, lægge ørerne bagud og ned, og pupillerne kan blive store. Den kan hvæse, og hvis man presser den, vil den sandsynligvis reagere enten ved at bide eller bruge kløer. Det er ikke en god idé at forsøge at håndtere en angst kat.

De situationer, der typisk vil give katten angst, kan være konflikter med andre katte, pludselige lyde, som katten ikke kender eller besøg hos dyrlægen. Det vil som regel være situationer, som er uvante for katten.

Den umiddelbare løsning er selvfølgelig at undgå de situationer, der gør katten angst, men da det ikke altid er muligt, vil det være en god idé gradvist at vænne katten til det, der gør den angst.

Hvis det for eksempel er lyden af fyrværkeri, der gør katten angst til nytår, kan man købe en cd med fyrværkerilyde, der kan afspilles i korte intervaller på lav volumen op til nytår og på den måde kan man vænne katten til den lyd, der gør den bange. Det vil kunne afhjælpe den angstprovokerende situation.

Angsten hos katte bunder oftest i, at den ikke er socialiseret godt nok i forhold til omgivelserne mens den var killing. Den vigtigste periode for socialisering af killingerne er, når de er mellem to og ni uger gamle. Her er det vigtigt, at killingerne bliver udsat både for mange forskellige mennesker, børn og andre dyr samt de mange forskellige lyde, der er en del af en almindelig dagligdag, så de netop ikke bliver angste for støvsugeren, musik eller lignende.

Det er straks sværere at vænne katten til et dyrlægebesøg eller andre situationer, der ikke opstår så hyppigt, men i den situation er det bedste, du kan gøre at bevare roen. Din kat kan lynhurtigt mærke på dig, om der er noget galt, så hvis du er rolig, vil det med stor sandsynlighed hjælpe på situationen. Din kat vil nok stadig være utryg ved situationen, men det kan afhjælpe det værste af den angst og stress, som katten oplever.

Hvis ens kat bliver hurtigt stresset og angst i hverdagen kan man vælge at bruge produkter som f.eks. Feliway eller Zylkene. Tal dog først med din dyrlæge om, hvad der passer din kat bedst.