Kattens Værn

Kattens kløer

Katten har 18 kløer. Der er fem på hver forpote og fire på hver bagpote. De bruger kløerne til at fastholde bytte og til at forsvare sig, og hvæsning af kløerne er en vigtig del af kattens adfærd.

Hvæsningen skal fjerne løse, gamle klostykker, og det er med til at afmærke kattens territorium, da kattens imens afsætter duftmarkeringer i form af sved fra trædepuderne.

Udekatten vil normalt bruge lave træstammer til at hvæsse kløerne på. De foretrækker hyldetræer, hvis der er sådan et i nærheden. Undlad at klippe din kats kløer, hvis den færdes ude, da den har brug for dem til at forsvare sig med.

Indekatten skal have et kradsetræ til rådighed, ellers vil den benytte sig af dertil egnede møbler som sofaen eller måske tapetet. Hvis den først er begyndt at kradse et sted, kan det være svært at få den til at bruge et andet sted efterfølgende.

Katten hvæsser ofte kløer umiddelbart efter, at den har sovet, så kradsetræet kan med fordel stilles i nærheden af kattens foretrukne sovested.

Ved at klippe din kats kløer cirka en gang om måneden, kan du undgå nogle af de skader, som dine møbler ellers ville få, når katten færdes i dem. Men den vil stadig hvæsse kløerne, da de jo skal gøres skarpe igen, når de er blevet klippet.

Hvis du ønsker at klippe kløerne på din kat, er det en god idé, at den er vænnet til, at du rører dens poter og trykker kløerne frem på den. Hvis din kat ikke er vant til det i forvejen, kan du roligt begynde at nusse dens forpoter, mens du i forvejen er i gang med at give den en ordentlig nussetur. Herefter kan du gradvist øge, hvor meget du rører ved poterne, og derved vænne katten til berøringen. På den måde bliver det lettere for dig at finde neglesaksen frem, mens du alligevel er ved at nusse på poterne af katten, og få klippet spidserne på kløerne stille og roligt.

Hvis du ønsker at klippe din indekats kløer, kan du købe negleklippere specielt beregnet til katte. Det er en god idé at søge vejledning hos din dyrlæge, så du er sikker på ikke at klippe kløerne for langt ned, inden du går i gang.