Kattens Værn

Typehuse til vildkatte

Vilde katte har hårde kår, især om vinteren i Danmark. For at hjælpe dem lidt, har man mulighed for at lave et sove-/opholdshus til dem, som er regntæt, og hvor der er ly og læ for vind og vejr.

Dansk Dyreværn Aarhus lavede i 1978 en vejledning til at bygge et typehus til genudsatte katte – og den er stadig rigtig god 30 år efter. Den kan man se tegning til herunder.

Typehus_til_hjemloese_katte_DDAA

Hvis man ikke har lyst til at bygge et hus, kan man også bare bruge en flamingokasse, med låget limet/tapet fast, og et hul i siden. (Hvis man vil lave luksusudgaven, kan man sætte to flamingokasser sammen, og så lave foderstation i den første og så hule i den næste. Lidt som en 2 værelses lejlighed ;-)). Brug halm til at lune med, da tæpper, trøjer og lignende suger fugt og fryser til, når det er rigtig koldt. Husk at tilse ind imellem. Og husk; læg ikke mad inde i kassen, hvis der ikke er en separat kasse til mad og vand.

flamingokasse-med-halm flamingokasse-aaben

Uanset hvilken type man vælger, så husk at stille kattehuset et sted hvor der er ro og hvor det ikke er udsat for elementernes rasen, f.eks. på en overdækket terrasse eller under et halvtag.

Man har selvfølgelig mulighed for at bygge andre slags huse, end dem vi har nævnt her. Prøv bare at se her:

Hus1 Hus2 Hus3 Hus4

Der er også inspiration at finde fra udlandet:

Isoleret sovekasse til vildkatte