Kattens Værn

Flåter

En flåt, ikke at forveksle med en tæge, er en mide i familie med edderkoppen. Antallet af flåter er stigende i den danske natur, og de lever af at suge blod hos pattedyr – herunder både mennesker og katte.

Flåter holder af at sidde i skyggefuld vegetation et lille stykke over jorden, så hvis katten færdes på enge eller steder med højt græs, er det nødvendigt at se den ekstra grundigt efter. Den voksne flåt er kun 3-4 millimeter lang. Hunnen, som er den, der suger blod, er sort med en rød bagkrop. Når flåten går i gang med at suge blod, vokser den til cirka dobbelt størrelse.

Flåter skal fjernes, så snart du opdager dem på katten. Det er en god idé i forvejen at vænne katten til at få pels og hud undersøgt jævnligt. Det kan du for eksempel gøre, mens du alligevel sidder og nusser med din kat. Når du undersøger katten, skal du sidde et sted med god belysning, da flåter kan være svære at få øje på.

Se mere om flåter og tæger her.

Sådan fjerner du en flåt

Brug en finspidset pincet eller en specialtang til at fjerne flåten. Du kan f.eks. købe specialtangen på apoteket. Husk at følge brugsanvisningen i pakken. Du skal anbringe pincetten eller tangen så tæt ved huden som muligt og direkte omkring munddelene på flåten. Du vil opdage, at flåten sidder godt fast, derfor kan du bedst fjerne den med en rask bevægelse, hvor du snapt drejer i hånden.

Det er vigtigt, at du lægger mærke til, om hovedet, der sidder under huden, er fulgt med ud. Ellers må du fjerne munddelene ved at gentage processen.