Kattens Værn

Adoption af seniorkat

Når vi har en senior-kat siddende på internatet er det fordi vi allerede har gjort os overvejelser i forhold til kattens egnethed (dette gælder selvfølgelig alle kattene på internatet). At hver kat har sin egen personlighed er intet nyt, og derfor kan vi ikke påstå at alle ældre katte er kælne, imødekommende og med urokkelig tillid til alle. Men har vi vurderet, at vi kan hjælpe katten, er det fordi vi tror på, at katten har psyken til at starte forfra i et nyt hjem, med nye lyde/lugte, nye mennesker og nye vaner – og at katten vil trives.

Levetid: Nej, rent statistisk har den ældre kat ikke så mange år tilbage, som den yngre kat. Men i takt med, at vi som katteejere er blevet mere opmærksomme på vores katte og deres behov, bliver kattene også ældre og ældre – med den rigtige pleje kan mange katte godt blive 15-20 år. Så selvom en kat bliver betegnet som ‘ældre’ allerede omkring 7-8 års alderen, kan den have mange gode år tilbage.

Prægning: Begrebet ’prægning’ er knyttet til killingens udvikling, men det er et ord, som ofte høres i forhold til den ældre kat – og ikke på en positiv måde. Lad det være slået fast, at der ikke er nogen synderlig forskel på hvor nemt man kan forme en kat i forhold til adfærd/vaner, uanset alderen på katten. Selv den lille 12 ugers killing har sin helt egen personlighed, som ikke sådan er til at ændre på – men det kan være svært, at få et klart billede af personligheden, fordi killingen har så meget krudt i måsen. Det er netop en af fordelene ved at vælge en kat, som er ovre sit killinge- og teenagestadie; det er langt nemmere at ‘matche’ kat og familie, fordi kattens personlighed og temperament er tydelig.

Uanset alder kan det godt lade sig gøre at forme sin kats adfærd, så frygten for at den ældre kat har ‘dårlige vaner’, som man ikke ønsker at overtage, skal man ikke lade sig påvirke af. En kat som kommer ud i nye omgivelser i et nyt hjem, vil være åben for at tillære sig de forhold, som gør sig gældende (f.eks. om katten må være på bordet eller i sengen). Og hvis man, som ny ejer, ønsker at lære katten noget nyt, er der efterhånden masser af information at finde om klikkertræning og andre former for positiv forstærkning – og kattens alder har intet at sige, i forhold til om det kan lade sig gøre. Så heller ikke med hensyn til ‘opdragelse’ behøver man at overse den ældre kat. Ofte er det faktisk den ældre kat, som er nemmest at have med at gøre, da den er vel ovre den tid hvor der hænges i gardinerne, graves i potteplanterne, tygges i ledningerne og testes grænser og tålmodighed – den er oftest stille og rolig, og ved godt hvordan man ‘opfører sig pænt’.

Helbred: Der er selvfølgelig en forøget risiko for sygdom og skavanker i takt med at kroppens funktioner svækkes med alderen. Derfor bør man, som ejer af en ældre kat, sørge for at få katten tjekket hos sin dyrlæge årligt, så eventuelle symptomer kan blive observeret og korrekt behandling sættes i gang.

Hos Kattens Værn gør vi selvfølgelig hvad vi kan, for at give den ældre kat de bedste forudsætninger for et godt otium. Det kan f.eks. inkludere tandrensning og blodprøvekontrol, hvis dyrlægen vurderer, at den enkelte kat har brug for ekstra behandling/undersøgelser, inden den er klar til at søge nyt hjem.

Fordelene ved den ældre kat er mange, hvis man spørger ejeren. Ud over at katten oftest har en helt speciel dybde i deres personlighed, og hviler i sig selv, så er det for mange ejere den ro og værdighed katten udstråler og bidrager med i hverdagen, som gør det helt unikt og utroligt hyggeligt, at have et forhold til den ældre kat. Når det er sagt, så lad det også være nævnt, at den ældre kat ikke nødvendigvis er stoppet med at lege – katten bliver ikke til en sofapude fordi den bliver gammel. De fleste katte vil uanset deres alder være frisk på krumspring og udvise utrolig snilde og hurtighed, når ynglingslegetøjet findes frem.

Så uanset om du er ung eller gammel, bor i en stor husstand eller alene, er der ingen grund til, på forhånd, at afvise mødet med den ældre kat på internatet. Det kunne jo være, at det netop er katten som er dit perfekte match.