Låge nr 11

Viden om katte...

Hvordan husker katte?

Kattes og menneskers hjerne har flere ligheder. Det tror vi gerne, når vi ser ind i et uudgrundeligt katteansigt. Men hvad siger videnskaben om kattes intelligens og evne til at huske?
 
En voksen kats hjerne måler omkring fem centimeter og vejer mellem 25 og 30 gram. Dermed udgør dens hjerne mindre end én procent af en gennemsnitlig voksen kats vægt. Men kvantitet siger ikke noget om kvalitet. Flere udenlandske undersøgelser slår ifølge kilderne fast, at der ikke er nagelfaste beviser på nogen sammenhæng mellem hjernens størrelse og intelligens.
 
Forskere ved Tufts University School of Veterinary Medicine i Massachusetts har konstateret, at kattes og menneskers hjerne ligner hinanden. Ligesom vores hjerne er karakteristisk ved centre, har kattene også selvstændige hjernecentre for deres respektive sanser. Centrene er knyttet til hinanden i tætte netværk, hvilket sikrer kattens evnen til at begribe, reagere på og påvirke sine omgivelser. Også rent fysisk ligner vores hjerner hinanden, idet vi har flere typer ”organer” tilfælles, herunder hippocampus, der har betydning for evnen til at orientere sig og huske.
Hvor kloge er de så – kattene?

Korttidshukommelse
Ifølge kilderne har man forsøgt delvis at overføre en metode fra måling af intelligens hos mennesker til katte. WAIS, hedder metoden, der blev udviklet i midten af 1950’erne. Den bygger på et antal kriterier, hvoraf det ene drejer sig om korttidshukommelse.
Her har studier vist, at katte kan huske 16, ja, hele 24 timer tilbage alt efter sammenhængen:
Hjerneforskeren David A. Mcvea udførte i 2007 et studie, der viste, at katte kan huske fysiske forhindringer i et givent miljø i mere end 24 timer.
Et japansk universitetsstudie fra 2017 viste, at et antal katte efterhånden lærte præcis, i hvilken boks blandt flere der var noget spiseligt at hente, også selv om boksene var blevet flyttet rundt på, og selv om kattene blev taget ud af rummet og bragt tilbage efter 15 minutter.
Til gengæld forstår katte ikke sammenhængen mellem virkning og årsag. Et antal katte kunne i et amerikansk studie trække i en bestemt tråd, hvorpå der blev udløst en belønning. Blev der sat flere tråde op, hvoraf kun den samme udløste en belønning, lærte kattene aldrig at trække i den rigtige, men benyttede sig af trial-and-error hver gang.

Og langtidshukommelse
Katte drager nytte af deres livserfaring. Forskning viser, at katte kan huske op til 10 år tilbage. Og noget tyder på, at katte bruger deres erfaring til at tilpasse sig de omgivelser, de befinder sig i. Evnen til at huske tilbage afhænger dog af mange forhold, herunder samværet med mennesker og deres alder. Efterhånden som de bliver ældre, svækkes deres evne til at lære nyt og gøre brug af deres erindringer. Katte kan også få Alzheimers – ligesom vi – ligesom både kattene og vi mister hjerneceller i takt med, at vi aldres.
 
Ja, dyr drømmer
Forskere ved Massachusetts Institute of Technology offentligjorde i 2001 en undersøgelse af dyrs drømme. Studierne viste, at dyr og mennesker har samme søvnmønster, at deres drømme kan være affødt af oplevelser i vågen tilstand, og at de kan huske deres drømme – eller i virkeligheden lære af dem: Andre undersøgelser tyder nemlig på, at har vi for eksempel lært nogle gentagne bevægelser – at stå ved et samlebånd, måske – så arbejder hjernen videre på øvelsen under REM-søvnen.
 
Observér, lær, husk!
For at kunne huske må man kunne lære. Katte kan ikke tænke abstrakt, læse en brugsvejledning eller lytte til en e-bog. Men de kan observere og de kan erfare – præcis som killingerne lærer at jage af deres mødre. De kan huske steder, og de kan knytte minder til dem, der vækker frygt eller glæde. Og hvem kender ikke til katte, der har gjort indgående studier af lyden af dåseåbnere …
 
Konklusionen må være, at katte – og alle andre byttejægere – dels lærer at huske på en måde, der gavner deres evne til at opspore bytte, dels på en måde, der sætter dem i stand til at skelne mellem tryghed og frygt.
 
Kilder:
Blandt andre: Mikel Delgado, katteadfærdsekspert hos Feline Minds, Californien, Saho Takagi m.fl., Kyoto Universitet, EN ENGELSKSKRIVENDE DYRLÆGE, Wikipedia

Hvis du vil vide mere...

..om katte og det arbejde vi udfører, så skynd dig at tilmelde dig vores nyheder lige her:

Tilmelding til Kattens Værns nyhedsbrev MIS-Information

Gør noget godt for kattene..