Aktivér din kat! Det holder den glad og sund

Hvad er aktivering? Aktivering vil sige, at du giver din kat mulighed for at udføre sin naturlige adfærd. Det er sundt og sjovt for den – og også for dig.

Hvorfor skal jeg aktivere min kat?
-Det holder den fysisk aktiv.
-Det forebygger overvægt.
-Det holder den mentalt aktiv.
-Det forebygger adfærdsproblemer.
-Det kan være med til at løse adfærdsproblemer.
-Det er en hyggelig og rar måde at være sammen med katten på.

Hvordan kan jeg aktivere min kat?

Sikkerhed frem for alt!

Legetøj med snore skal altid gemmes væk, når du ikke er sammen med din kat. Den kan vikle sig ind i snoren og komme til skade.
Legetøj må ikke have små dele, der kan sluges.

Legetøj må ikke bestå af noget, din kat kan skære sig på, f.eks. metalpapir.
Lad aldrig katten angribe dine hænder og fødder.


Er du i tvivl om sikkerheden? Så vælg noget andet.


Leg
Leg med kattelegetøj: Vælg små, lette ting, der bevæger sig uforudsigeligt, når du triller det hen ad gulvet. Legetøjet skal minde så meget som muligt om kattens byttedyr. Det må f.eks. gerne have fjer og pels.

Leg med dig: F.eks. med ”fiskestangs-legetøj”.
Husk, at legen altid skal være sjov for både dig og din kat. Dril ikke din kat ved at trække den i halen eller ørerne og ”angrib” den ikke for at få den til at lege brydelege med dig.

Stimulér din kats sanser

  • Lugtesansen: Katteurt, baldriandråber.
  • Synet: Sæbebobler der pustes højt op i luften i retning væk fra din kat, fuglefoderhus i haven, video: Søg efter ”TV for cats” på YouTube.
  • Hørelsen: Legetøj der rasler, musik til katte: www.musicforcats.com
  • Følesansen: Kradseplader af pap, træhylder at gå på, hængekøjer at balancere på.
  • Smagssansen: Godbidder, vådfoder, kattegræs osv.

    Aktiveringsfodring

Aktiveringsfodring betyder, at du fodrer din kat i forskelligt aktiveringslegetøj, frem for en madskål. Du kan læse, hvordan du kommer godt i gang med aktiveringsfodring på vores hjemmeside:
https://kattens-vaern.dk/aktiveringsfodringFå din kat til at udforske territoriet
Du kan indrette dit hjem, så det motiverer din kat til at bevæge sig omkring og udforske det. Brug f.eks. klatremiljøer, kradsemuligheder både lodrette og vandrette, tomme hylder der er brede og dybe, hyggelige huler at gemme sig i, eller forhindringsbaner af småmøbler, som du lokker din kat hen over og ind under med en godbid eller et stykke legetøj i en snor. Bogen ”Catify to Satisfy” af Jackson Galaxy kan lånes på biblioteket. I den finder du masser af fotos til inspiration.


Skattejagter er også sjove for din kat: Gem foderpiller, godbidder eller små opgaver rundt omkring i huset, f.eks. bag en åben dør, under sofaen eller i en vindueskarm, som din kat gerne må være i. En opgave kan f.eks. være, at den skal vælte et papbæger, der står med bunden i vejret hen over nogle godbidder.


Har du brug for hjælp?
Hvis du har brug for flere idéer til at aktivere din kat, eller har spørgsmål om din kats adfærd i det hele taget, er du velkommen til at vores rådgivning: 38 88 12 00