Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Forekomst

Blærebetændelse ses hyppigt hos katte.

 

Årsag

Der kan være flere årsager til blærebetændelse. Man opdeler tilfældene i de der skyldes bakterier og de der er sterile (uden bakterier). Faktisk er blæren steril, men der kan vandre bakterier fra urinrørets udmunding og op i blæren. De sterile blærebetændelser skyldes stress, hvor øget mængde stresshormon har en negativ påvirkning på blærens slimhinde, hvilket skader slimhinden og medfører blødning.

 

Symptomer

  • Katten går ofte på bakken og nogle bliver urenlige
  • Katten afsætter små portioner urin eller slet intet
  • Afsætning af urin kan være smertefuldt
  • Der kan i nogle tilfælde ses blod i urinen
  • Katten slikker meget ved urinåbningen

 

Diagnosticering

En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.

Dyrlægen vil stille diagnosen ved, at undersøge en urinprøve for bl.a. koncentration (vægtfylde), pH, protein og blod. Urinen dyrkes for at afgøre, om der er tale om en steril eller bakteriel blærebetændelse. Undersøgelse af urinen under mikroskop for urinvejskrystaller/-sten er vigtig (læs mere her). I nogle tilfælde kan en blodprøve og/eller ultralydsscanning være gavnlig, hvis dyrlægen har mistanke om, at der kan være andre årsager til problemet f.eks. blæresten (læs mere her), diabetes (læs mere her).

 

Behandling

Hvis der er tale om en bakteriel blærebetændelse vil dyrlægen behandle med antibiotika og smertestillende, evt. suppleret med foder specielt til katte med urinvejsproblemer f.eks. Royal Canin Urinary (læs mere her).

Er der tale om en steril blærebetændelse behandles med smertestillende, evt. suppleret med foder specielt til katte med stress kombineret med urinvejsproblemer f.eks. Royal Canin Multifunction Calm/Urinary (læs mere her).

Det er tillige meget vigtigt, at fokusere på at få stressniveauet ned, så problemet ikke vender tilbage (læs mere her). Man kan også beskytte den udsatte slimhinde med glykosaminoglykaner og L-tryptofan f.eks. Cystophan (læs mere her).

 

Forebyggelse

Du kan ikke forebygge, at din kat får bakteriel blærebetændelse.

Du kan forebygge steril blærebetændelse (interstitiel cystitis) ved at reducere de faktorer, der bidrager med stress for katten (læs mere her). Desuden kan beskyttelse af den udsatte slimhinde med glykosaminoglykaner og L-tryptofan f.eks. Cystophan (læs mere her) hjælpe til, at mindske risikoen for at problemet vender tilbage.

Desuden kan man sørge for, at katten drikker rigeligt vand, hvilket katte normalt ikke er ret gode til. Nogle katte drikker mere, hvis man iblander vand til vådfoder, køber en drikkefontæne eller bare sørger for, at der altid er helt frisk vand. De fleste katte foretrækker skåle af keramik eller metal fremfor plastik, der kan give smag til vandet. Placér vandskålen separat fra madskålen, da katte instinktivt kan tro, at vandet er forurenet af foderet.