Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Forekomst

Blæresten ses relativt sjældent, men urinvejskrystaller ses hyppigt hos katte.

Der findes forskellige typer krystaller og sten. Struvit ses oftest hos katte under 8 år og oxalat oftest hos katte over 8 år. Struvit er den hyppigst forekommende.

 

Årsag

Sten og krystaller dannes af affaldsprodukter fra kroppen, som nyrerne ikke har udskilt. Og hvis der samtidig i blæren er et ugunstigt pH miljø f.eks. efter fodring med højt indhold af protein, så kan der ske en krystallisering af affaldsprodukterne. Det kan også ses i forbindelse med blærebetændelse.

Krystaller/sten:

  • Struvit (magnesium-ammonium-phosfat krystaller, dannes i basisk/høj pH)
  • Oxalat (calcium oxalat krystaller, dannes i sur/lav pH)

 

Symptomer

  • Katten går ofte på bakken og nogle bliver urenlige
  • Katten afsætter små portioner urin eller slet intet
  • Afsætning af urin kan være smertefuldt
  • Der kan i nogle tilfælde ses blod i urinen
  • Katten slikker sig meget på penisspidsen
  • Evt. kraftige smerter og klagelyde – især ved blokeret urinrør

 

Diagnosticering

En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.

Dyrlægen vil stille diagnosen ved, at undersøge en urinprøve for bl.a. koncentration (vægtfylde), pH, protein. Urinen dyrkes for at afgøre, om der tillige er tale om en bakteriel blærebetændelse.

Urinen undersøges under mikroskop for at konstatere, om der er urinvejskrystaller og tegn på blæresten.

Ultralydsscanning og/eller røntgen er essentielt i diagnosticeringen af blæresten.

 

Som ejer skal man holde øje med, om katten sidder i afføringspositur eller urinpositur, når den pludselig går hyppigt på bakken. Mange katteejere tror fejlagtigt, at katten er forstoppet. Men drejer det sig i stedet om urinvejsblokering, skal katten tilses af en dyrlæge straks.

 

Behandling

Da krystaller og blæresten kan skabe blokering af urinrøret, er det vigtigt at sikre passage af urinen. Dette gøres ved hjælp af kateter, som kan efterlades i et par dage til tilstanden er under kontrol. Ofte vil dyrlægen give iv væskedrop, for at skylle urinvejene igennem og gøre urinen mindre koncentreret og derved mindre gunstig for opformering af krystaller og sten.

 

Hvis der er tale om en bakteriel blærebetændelse i forbindelse med krystaller eller sten vil dyrlægen behandle med antibiotika og smertestillende. Behandlingen vil altid suppleres med foder specielt udviklet til katte med urinvejskrystaller/blæresten f.eks. Royal Canin Urinary (læs mere her).

 

Forebyggelse

Du kan fodre med kvalitetsfoder, som tager hensyn til opretholdelse af korrekt urin pH f.eks. Royal Canin Urinary (læs mere her).

Det vigtigt, at holde katten slank og aktiveret, da overvægt og manglende motion øger risikoen for udvikling af krystaller og sten. Du kan sikre, at din kat drikker rigeligt vand, hvilket katte normalt ikke er ret gode til. Nogle katte drikker mere, hvis man iblander vand til vådfoder, køber en drikkefontæne eller bare sørger for, at der altid er helt frisk vand. De fleste katte foretrækker skåle af keramik eller metal fremfor plastik, der kan give smag til vandet. Placér vandskålen separat fra madskålen, da katte instinktivt kan tro, at vandet er forurenet af foderet.