Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Brok er en udposning af bughulen gennem en åbning eller et svagt punkt i bugvæggen. Der findes forskellige typer brok hos katte:             

  • Navlebrok (midt på maven/navle)
  • Lyskebrok (øverst på inderlår/lyske)
  • Ar brok (i forbindelse med operationssår)
  • Mellemkødsbrok (ved endetarmen)
  • Mellemgulvsbrok (i overgang mellem bryst- og bughule)

 

Forekomst

Brok ses sjældent hos katte. Navlebrok ses relativt hyppigt.

 

Årsag

Det afhænger af typen af brok, men årsager kan være både medfødt, voldsomt slag/traume, i forbindelse med operation med ukomplet heling og ved drægtighed.

 

Symptomer

Brokket viser sig som en bule på et af de ovenstående steder. Bulen er dækket af hud og oftest blød og forskydelig og uden andre symptomer.

Mellemkødsbrok kan give gener i anal området, så katten slikker sig meget, gnider anus mod gulvet og i nogle tilfælde vil det give problemer i forbindelse med afføringen.

Mellemgulvsbrok er ikke synligt, og giver ofte symptomer som vejrtrækningsbesvær, ubehag og smerter og i svære tilfælde tegn på chok.

 

Diagnosticering

Alle brok på nær mellemgulvsbrok er synlige og bør undersøges af en dyrlæge. Dyrlægen kan vurdere om der er tale om et brok eller en anden lidelse, f.eks. en tumor. Og ved tvivl kan røntgen eller ultralydsundersøgelse anvendes, dette vil tillige synliggøre et mellemgulvsbrok, hvor organer fra bugen vil ligge i brysthulen og presse på lungerne.

 

Behandling

Dyrlægen vil tilbyde operation af næsten alle typer brok, men mange katteejere vælger ikke at få opereret mindre navlebrok, med mindre der er tale om hunkatte der skal bruges til avl.

Grunden til, at man anbefaler operation er, at der i brokket kan indeklemmes et stykke af tarmen, hvorved tilstanden går fra ufarlig til alvorlig og kræver akut operation. I disse tilfælde vil brokket ofte føles ømt, varmt og rødt.

Mellemgulvsbrok vil altid være akut operationskrævende, da det ellers kan ende i en alvorlig og livstruende tilstand.

 

Forebyggelse

Du kan ikke forebygge de fleste typer brok, da de er medfødte eller udløst af skade, f.eks. påkørsel eller fald fra højder.

Ar brok kan i nogle tilfælde undgås ved, at holde sin nyligt opererede kat i ro og sørge for, at den ikke bider og slikker i sit operationssår. Vi anbefaler bodystocking til katte, der ofte trives meget dårligt med skærme. Skal der bruges skærm, anbefaler vi bløde kraver.