Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Forekomst

Brystkræft ses sjældent hos katte, da mange hunkatte er steriliseret. Kræften ses oftest hos de ældre hunkatte. Ca. 90% af knuderne er ondartede. Jo flere løbetider hunkatten gennemgår, jo højere er risikoen for udvikling af brystkræft.

 

Årsag

Kræften kan have forskellige årsager

  • Hormonelt
  • Bivirkning efter brug af p-piller

 

Symptomer

Knuder i en eller flere mælkekirtler på bugen. Knuderne kan være helt små og runde som ærter eller store og blomkålsagtige i formen, evt. med åbne sår, der ikke vil hele. Kræften kan spredes til nærmeste lymfeknuder og til lungerne.

 

Diagnosticering

En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.

Dyrlægen vil undersøge knuderne og kan ofte stille diagnosen. Men for at vurdere om knuderne er god- eller ondartede vil det kræve en prøve af knuden. Der kan tages en prøve med en nål og alternativt fjernes knuden og sendes til undersøgelse på et laboratorium.

Røntgen af lungerne kan afsløre om kræften har spredt sig.

 

Behandling

Afhænger af, hvor fremskreden tilstanden er. Jo tidligere i forløbet katten kan blive behandlet jo bedre. Mindre knuder der ikke har spredt sig, kan fjernes kirurgisk. Større knuder og knuder i mange kirtler, kombineret med spredning vil stille en dårlig prognose og ofte ende i aflivning.

 

Forebyggelse

Du kan forebygge mod brystkræft ved at få din hunkat steriliseret i en ung alder og derved samtidig undgå brugen af p-piller. Desuden bør din hunkat tjekkes af en dyrlæge mindst en gang årligt, hvor kirtlerne bliver tjekket igennem og eventuelle tidlige kræftstadier kan opdages og behandles hurtigt.