Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Forekomst

Bylder er meget almindelige hos katte og ses næsten dagligt i klinikken. En byld kan sidde mange steder i kroppen, men ses ofte i huden hos kat.

 

Årsag

Den primære årsag er bid fra andre katte. Katte har nogle meget aggressive bakterier i deres mund og når de bl.a. slås om deres territorier ender det ofte i bid og bylder. Af andre årsager kan nævnes fremmedlegemer og bakterier, der trænger ind via andre sår og læsioner i huden.

 

Symptomer

Hos kat starter der oftest med et bidsår, der kan være svært at finde. Ikke desto mindre er det smertefuldt og kan tillige give nedsat appetit og katten gemmer sig og vil ikke gerne kæles. Der kan evt. ses smertereaktion ved berøring af det påvirkede område og nogle bliver aggressive ved berøring. En byld vil ses som en større eller mindre hævelse, der er øm og varm. Når bylden vokser kan den briste, så der løber betændelse og blod ud af bylden og katten vil slikke meget i området. Hullet som bylden brister igennem kan blive stort og har svært ved at hele pga. infektionen.

 

Diagnosticering

En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.

Da bylder ses så ofte i klinikken, vil dyrlægen ofte kunne stille diagnosen ud fra ejerens forklaring om hændelsen og symptomerne alene. Trods dette, skal katten altid undersøges og bylden behandles. Milde tilfælde kan behandles med antibiotika og smertestillende, hvor svære tilfælde kræver punktering, skylning og ilæggelse af dræn under narkose. Herefter behandles med antibiotika og smertestillende.

Vigtigt at huske er, at katte der er bidt vil være i risiko for FIV (katte aids) (læs mere her) og FeLV (katte leukæmi) (læs mere her) og derfor bør katte, der slås meget og hyppigt har bylder, testes for disse sygdomme.

 

Forebyggelse

Du kan forebygge, at din kat slås ved at sørge for, at den er steriliseret og kastreret. Derved mindskes trangen til at slås om territorier. Nogle neutraliserede katte slås forsat og her kan det hjælpe, at holde katten inde om natten, indhegne sin have eller bygge en voliere til sin kat.

Hvis du har set din kat slås med andre katte, så skal du holde øje med, om den begynder at slikke sig i et bestemt område. Hold øje med stedet og fjerne evt. sårskorper. Det vil normalt tage 5-8 dage før en byld dannes.