Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Forekomst
Hudbetændelse ses relativt hyppigt hos katte.


Årsag
Hudbetændelse kan have mange årsager:

  • Infektion med bakterier
  • Autoimmunt
  • Parasitter
  • Allergi
  • Ringorm
  • Skade/bidsårSymptomer
Infektion i huden ses ofte som sår, overfladiske som dybe, der kan i nogle tilfælde ses betændelse. Sårene kan også sive med gullig klar væske. Sårene kan desuden være tørre og med skorpe. Ofte ses hævelse, rødme, hårtab og evt. smerte og kløe ved hudbetændelser.

Vigtigt! Katte slikker ofte på kløende hud, i stedet for at kradse med kløerne.
Hudbetændelse pga. parasitter er ofte kraftigt kløende og sidder typisk i nakke, på ryg og lænd, men kan også ses på andre dele af kroppen. Reaktion på lopper er den mest almindelige årsag hos kat.
Ringorm ses som hårløse, tørre, cirkulære plamager typisk i hovedet og på forben/poter, som oftest er ringorm ikke kløende (læs mere her).
Den mest almindelige autoimmune lidelse i huden hos kat er Eosinofilt Granulom Kompleks, med væskende kløende sår i ansigt og på forparten (læs mere her).


Diagnosticering
En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.
Hudbetændelsen kan diagnosticeres af dyrlægen ved almindelig undersøgelse, men at fastlægge årsagen vil kræve flere undersøgelser, f.eks. blodprøve, hudskrab og/eller -biopsi, tape-test, hårprøve mv. Ringorm påvises ved dyrkning.
En allergisk udredning ved blodprøve kan også blive nødvendig.


Behandling
Afhænger af årsagen.
Man kan behandle antibiotika og evt. binyrebarkhormon, for at dæmpe kløen. Valg af antibiotika kan bygges på en dyrkning. Vask med speciel shampoo kan også anvendes.
Ringorm behandles med svampemiddel (læs mere her).
Det kan være gavnligt, at give foder specielt udviklet til katte med hudproblemer, suppleret med essentielle fede syrer og evt. vask i speciel shampoo.


Forebyggelse
Du kan sørge for, at din kat ikke får lopper, ved at forebygge med loppemiddel (læs mere her)