Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Forekomst

IBD ses sjældent hos katte. Sygdommen kan ramme katte i alle aldre, men oftest midaldrende og ældre katte.

 

Årsag

IBD er en betegnelse for en gruppe af kroniske mave-/tarmlidelser forårsaget af en infiltration af inflammatoriske celler i kattens mave-/tarmkanalen. Celler forstyrrer tarmens evne til at fungere ordentligt. Dette skyldes:

  • "Idiopatisk" (ukendt årsag)
  • Parasitter
  • Bakterier
  • Foderallergi (læs mere her)
  • Arvelig disponering

 

Symptomer

 

Nogle katte vil kaste op efter hvert måltid og andre katte kaster op en til to gange om måneden. Symptomerne kan variere afhængigt af det område af fordøjelseskanalen, der er ramt af sygdommen. Er maven eller første del af tyndtarmen påvirket, ses ofte kronisk opkastning. Ved påvirkning i tyktarmen ses ofte diarré og/eller blod i afføringen.

 

Diagnosticering

En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge

Det kan være svært at stille en diagnose, da symptomerne liger ”almindelige” mave-/tarm infektioner. Dyrlægen vil kunne tage blodprøve, afføringsprøve og evt. røntgen. Tillige kan en allergisk udredning blive nødvendig. En biopsi af tarmvæggen kunne vise øget antal inflammatoriske celler i tarmvæggen.

 

Behandling

Kombination af ændringer i kosten og brugen af forskellige medikamenter. Det kan blive nødvendigt, at prøve flere forskellige kombinationer. Forsøg med allergivenlige kost kan anbefales, samt kost med højt fiberindhold, lav fed og let fordøjelighed.

Der kan tillige behandles med binyrebarkhormon og i nogle tilfælde med antibiotika.

Da mikrofloraen i tarmen kan spille en rolle i udviklingen af IBD, anbefales brug af probiotika (bakteriestammer, der fremmer sundheden i mave-/tarmkanalen).

 

Forebyggelse

Du kan ikke forebygge, at din kat får IBD, da årsagen i de fleste tilfælde er ukendt. Du kan sørge for, at din kat har fået de nødvendige ormebehandlinger og at den spiser foder af god kvalitet, men dette alene kan ikke forebygge mod sygdommen.