Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Katte-AIDS ligner det humane HIV virus, men smitter ikke til mennesker og omvendt. Katte overfører smitte via spyt og de fleste smittes ved bid. Der er ikke bevis for, at der sker smitte ved parring.


Forekomst
Katte-AIDS ses relativt sjældent hos katte. På Kattens Værn testes alle vilde og herreløse katte vi hjælper og her finder kun ca. 5% positive katte. Dog kan der pludselig opstå områder, hvor der er så stor smitte, at procentdelen lokalt kan blive op til 80%.
Hankatte har 5 gange større risiko for smitte i forhold til hunner og ikke steriliserede/kastrerede katte har 3 gange højere risiko for smitte end de neutraliserede.
Oftest er kattene voksne.


Årsag
Retrovirus


Symptomer
Karakteriseret ikke af virusset direkte, men af de sygdomme katten får, fordi immunforsvaret er svækket.

 

Diagnosticering
En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.
Ofte kan vi se på de store intakte (ikke kastrerede) hanner, at de har været meget oppe at slås, da de har skrammer, sår og arrede ører og læber. Det, sammenholdt med symptomerne er ofte nok til at have en formodning om diagnosen. En blodprøve er dog eneste mulige metode, hvorved diagnosen stilles sikkert. Dog kan testen vise falsk negativt resultat, hvis katten er smittet op til 2 måneder forinden.


Behandling
Der er ingen behandling for Katte-AIDS og ofte vil dyrlægen tilråde aflivning, da den er meget smitsomt og katten vil tiltagende blive mere og mere syg. Vælge ejer alligevel at forsætte, skal der behandles symptomatisk, f.eks. med antibiotika, øjendråber mv.


Forebyggelse
Du kan sørge for, at få din kat neutraliseret (kastreret/steriliseret), så den ikke slås så meget og derved er i mindre risiko for, at katten smittes.
Hvis du har en kat med Katte-AIDS bør den holdes indendørs! Herved udsætter du ikke andre katte for smitte med denne alvorlige virus.