Katteleukæmi (Felin Leukæmi Virus – FeLV)

Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Katteleukæmi smitter via spyt ved slikken, vasken af hinanden og foderskåle. Desuden også ved bid. Der er ikke bevis for, at der sker smitte ved parring. Dog kan et foster inficeres i livmoderen af en smittet mor. Killingerne kan desuden smittes når moderen vasker dem og når de dier.

 

Forekomst

Katteleukæmi ses relativt sjældent hos katte. På Kattens Værn testes alle vilde og herreløse katte vi hjælper og her finder kun ca. 1% positive katte. Dog kan der pludselig opstå områder, hvor der er så stor smitte, at procentdelen lokalt kan blive op til 80%.

Hankatte har større risiko for smitte i forhold til hunner og ikke steriliserede/kastrerede katte har højere risiko for smitte end de neutraliserede.

 

Årsag

Retrovirus

 

Symptomer

Karakteriseret ikke af virusset direkte, men af de sygdomme katten får, fordi immunforsvaret er svækket.

 

Diagnosticering

En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.

En blodprøve er dog eneste mulige metode, hvorved diagnosen stilles sikkert. Dog kan testen vise falsk negativt resultat, hvis katten er smittet op til 2 måneder forinden.

 

Behandling

Der er ingen behandling for Katteleukæmi og ofte vil dyrlægen tilråde aflivning, da der er smitsomt og katten vil tiltagende blive mere og mere syg. Vælge ejer alligevel at forsætte, skal der behandles symptomatisk, f.eks. med antibiotika mv. Katte med leukæmi overlever sjældent mere end et par år efter de er smittet.

 

Forebyggelse

Din kat kan blive vaccineret mod Katteleukæmi. Det skal du tale med din dyrlæge om.

Du kan desuden sørge for, at få din kat neutraliseret (kastreret/steriliseret), så den ikke slås så meget og derved er i mindre risiko for, at katten smittes.

Hvis du har en kat med Katteleukæmi bør den holdes indendørs! Herved udsætter du ikke andre katte for smitte med denne alvorlige virus.