fbpx Kattes farvegenetik | Kattens værn

Kattes farvegenetik

Skrevet af Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Når vi taler om kattens pels, taler vi både om farve og mønster. Det er gener, der influerer på pelsen udseende. Det er kompliceret genetik, som kun overfladisk vil blive beskrevet her.

 

Hankillinger arver begge deres farvegener fra deres mor, hvilket betyder, at de altid er samme farve som moren. Hvis moren er flerfarvet, kan de arve en af hendes farver eller et miks af dem.

Hunkillinger arver et farvegen fra hver forældre, hvilket betyder, at de altid er et miks af forældrenes farver.

Killingers mønster kan dog arves fra begge forældre.

 

Der er to pigmenter, der dominerer i kattens pelsfarve. Eumelanin, som vi ser som sort og mørkebrun og phaeomelanin, som ses som gul til rødlig.

 

Farven aguti, som vi kender fra den brun-/gråstribede huskat, er opbygget af både eumelanin and phaeomelanin. Derfor ses hårene med skiftevis forskellig pigmentering fra rod til spids.

Tabby striber er dog styret af tabby genet, der blokerer, at farverne skifter fra rod til spids, og derfor er hårene på disse katte helt sorte.

 

Farven sort er opbygget kun af eumelanin pigment. Der kan også findes to mutationer heraf, som ses som chokolade (brun) og kanel (lys brun). Chokolade genet dominerer over kanel. Sorte katte kan bære mutationsgenet for chokolade og kanel, men viser det ikke, da sort er dominant over begge.

 

Farverne blå, lilla, tan/fawn er genmutationer, der medfører en “fortynding” af farve. Det betyder, at sort i sin fortyndede form ses som blå (grå), chokolade ses som lilla (lys grå/lavendel) og kanel ses som tan/fawn (gullig, lys rødlig, karamel).

 

Farven orange, er lokaliseret på et gen på X kromosomet og derfor er farven kønsbestemt. Genet er dominant og producerer phaeomelanin pigment, hvilket hæmmer sort pigment. Hanner med sort og orange farvegen bliver orange/røde og hunner bliver enten orange/røde eller trefarvede (rød, hvid og sort/calico). Trefarvede hanner ses utrolig sjældent og disse er ofte sterile.

 

Mønsteret colourpoint ses oftest hos Siamesere, men kan også ses hos andre racer. Genet hører til albino serien og kaldes også Himalaya genet. Mutationer heraf er temperaturfølsomme og giver typer med forskellig pigmentering. Derfor ses der bedre pigmentering på ansigt, ører, ben og hale, da disse områder er køligere end de varme kropsdele.

 

”Farven” hvid kan opstå pga. total mangel på pigment, albino genet eller dominant hvidt gen. Mutation af albinogenet bremser et andet gen, hvilket ofte medfører, at hvide katte er døve. Dette sker dog kun hvis katten har albinogenet fra begge forældre. Har de kun albinogen fra den ene forældre, er de ikke ægte albinoer og kan have øjne i to forskellige farver. I disse tilfælde, vil de kun være døve i den side, hvor det blå øje sidder.