Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Forekomst

Kattelopper er de mest almindelige lopper i Danmark og ses hyppigt hos katte. Især katte der færdes udendørs er udsat. Lopper forekommer hele året, men primært fra april til november.

 

Årsag

Loppen er en blodsugende parasit, brunlig på 1-3 mm. Den har smal krop, der gør den hurtig og adræt i pelsen, samt kraftige bagben, der gør, at den kan springe ca. 30 cm. Hunloppen kan lægge ca. 25-50 æg/dag. De er hvide og kan overleve længe i omgivelserne.

 

Symptomer

Kløe primært i nakke, på ryg og lænd. Katten sitrer i pelsen og slikker meget. Katten kan finde på at stoppe op og slikke/klø midt under måltider, leg mv. Når man aer sin kat, kan den blive helt salig, når det angrebne område berøres. Nogle katte vil sige lyde, klapre med munden og blive urolig når de angrebne områder berøres eller kløes.

Nogle katte er allergiske overfor loppebid (læs mere her). Her vil man hurtigt se en voldsom reaktion med hårtab, svær kløe og sår.

 

Diagnosticering

Da loppeangreb er en af de hyppigste årsager til kløe hos katte, vil dyrlægen altid undersøge for lopper ved almindelig undersøgelse – især hvis ejer nævner, at katten klør eller slikker meget i pelsen. Der kan anvendes en loppekam, en kam med tætte tænder, der evt. kan afsløre levende lopper og loppeafføring. Afføringen ligner små sorte kommaer og hvis de drysses på hvidt papir og tilsættes vand, vil de farve rød, da det indeholder blod.

 

Behandling

Der findes mange produkter på markedet til behandling mod lopper. De fleste gives på huden i nakken. Omgivelserne skal støvsuges grundigt og tæpper mv. vaskes grundigt. Støvsugning har vist sig aldeles effektivt i kampen mod æg.

Er der tale om loppeallergi, skal der ofte medicinsk behandling til (læs mere her).

Desuden skal man huske, at loppeangreb disponerer katten for bændelorm (læs mere her), så i nogle tilfælde vil man tillige behandle med ormekur.

 

Forebyggelse

Du kan bruge loppeprodukter forebyggende for at undgå lopper.

Mennesker kan godt blive angrebet af lopper, men de bliver der ikke, da de kun kan overleve på deres værtsdyr katten. Mennesker kan opleve små røde, kløende pletter.

 

Vigtigt! Brug aldrig loppemidler fremstillet til andre dyrearter f.eks. hund, da nogle af disse er giftige for katte og kan give kramper, lammelser og i værste tilfælde død.