fbpx Øremider (Otodectes cynotis) | Kattens værn
Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Forekomst

Øremider ses ofte hos katte, især killinger og vildtlevende katte er udsat. Øremiden er årsag til ca. 84% af øregangsbetændelser hos katte.

 

Årsag

Den voksne øremide er hvid og ca. 0,3-0,5 mm lang og har en oval krop med lange ben. Miderne er meget mobile og lever af vævsrester og -væsker fra den ydre øregang. Miderne smitter ved direkte kontakt og derfor vil alle killinger i et kuld ofte være smittet.

 

Symptomer

Katten oplever voldsom kløe i ørerne, klør sig og ryster på hovedet. Ved mere kroniske tilfælde, kan katten have store åbne sår efter kløe på bagsiden af øreflipperne. Øregangen er fyldt med grå/sort tørt ørevoks, indeholdende ekskrementer fra miderne. Øregangens hud er irriteret, rød og hævet. I meget svære tilfælde kan der ses hul på trommehinden og infektion i mellemøret (læs mere her).

 

Diagnosticering

En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.

Dyrlægen vil kunne stille diagnosen ved, at undersøge øregangen med en ørekikkert, hvorved det karakteristiske voks ses og miderne vil kravle synligt rundt i øregangen. Er dyrlægen i tvivl, vil der udtages en svaber som undersøges under mikroskop, hvorved mider og æg tydeligt kan ses.

 

Behandling

Først skal øregangen skylles og oprenses i narkose, så trommehinden kan vurderes og behandling igangsættes. Der findes flere behandlingsmuligheder, både behandling direkte i øregangen samt behandling til huden, der placeres i nakkeregionen f.eks. Stronghold (læs mere her). Det er vigtigt, at alle dyr i husstanden behandles – også hunde!

 

Forebyggelse

Du kan ikke forebygge mod øremider hos din kat.