Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Forekomst

Rovmider ses sjældent hos katte. Man mener at under 1% er smittet med rovmider.

 

Årsag

Rovmiden er en pelsmide, 0,2-0,5 mm store og kan ses med det blotte øje. Man kalder dem ”vandrende skæl”, da de ses som små hvide skæl, der bevæger sig i pelsen. De lever af døde hudceller og suger lymfevæske med lange ”nåle”, der sidder på hovedet.

 

Symptomer

Ofte har smittede katte ingen tegn på ubehag, men der ses efterhånden kraftig skældannelse langs ryggens. Pelsen kan være fedtet og mat. De fleste katte har kløe og taber pelsen i det angrebne område.

 

Diagnosticering

En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.

Dyrlægen vil ofte kunne stille diagnosen ved almindelig undersøgelse af pelsen, hvor de vandrende skæl kan ses. Men dyrlægen vil alligevel tage en hårprøve eller en tapetest, der kan stille den endelige diagnose, idet miderne kan ses under mikroskop.

 

Behandling

Pelsmiderne kan behandles med de fleste midler, der laves til loppebehandling. Der findes også behandlinger beregnet til vask af katten. Ofte skal der vaskes flere gange for at behandlingen er effektiv. Desuden er grundig støvsugning og vask af tæpper mv. fra katten omgivelser, en vigtig del af bekæmpelsen af rovmiderne.

 

Forebyggelse

Du kan forebygge med midler beregnet til forebyggelse af lopper.

Du kan sørge for, at din kat ikke kommer i kontakt med smittede katte.

Da miderne ikke overlever mere end et par dage udenfor deres vært, er selve behandlingen og rengøringen nok til, at du ikke behøver, at isolere smittede katte yderligere.

Mennesker kan godt blive angrebet af rovmider, men de bliver der ikke, da de kun kan overleve på deres værtsdyr katten. Mennesker kan opleve små røde, kløende pletter.

 

Vigtigt! Brug aldrig loppemidler fremstillet til andre dyrearter f.eks. hund, da nogle af disse er giftige for katte og kan give kramper, lammelser og i værste tilfælde død.