Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Insulin sørger for, at sukker kan optages i cellerne og kan bruges som energi. Mangler der insulin vil cellerne ikke kunne optage sukker. Sukkeret ophobes i blodet og udskilles i urinen.

 

Forekomst

Sukkersyge ses sjældent hos katte – men efterhånden bliver det hyppigere og hyppigere. Især overvægtige katte er udsat. Type 2 er den mest almindelige hos kat.

 

Årsag

  • Type 1: skyldes nedsat produktion af insulin i bugspytkirtlen
  • Type 2: nedsat mængde og manglende funktion af insulin pga. overvægt
  • Medicin induceret pga. behandling med høje doser binyrebarkhormon og p-piller

 

Symptomer

  • Øget drikkelyst
  • Øget tisselyst
  • Øget appetit der aftager løbende
  • Vægttab

 

Diagnosticering

En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.

Dyrlægen vil måske allerede have en mistanke ud fra symptomerne, ofte har ejer bemærket et markant vandindtag. Den endelige diagnose stilles ud fra urinprøve og blodprøve, der viser højt sukkerindhold i både blod og urin.

 

Behandling

Vigtigt! Man skal som ejer være indstillet på, at det er kompliceret og kræver meget, at behandle en kat med sukkersyge. Det kræver fuldstændig faste rutiner mht. fodring og medicinering – man kan ikke bare lige undlade en behandling. Så man skal klart være indstillet på dette som ejer.

 

Katten skal have insulin injektioner, dette instruerer dyrlægen i, så det kan gøres i hjemmet. Desuden skal der laves sukkermålinger, hvor ejer tager blodprøve ved et lille prik i poten eller øret, så sukkerniveauet monitoreres og noteres i et skema. Derved kan sukkerniveauet tjekkes hele tiden, så katten trives bedst muligt.

Desuden skal der behandles for overvægt med slankefoder specielt udviklet til overvægtige katte f.eks. Royal Canin Obesity (læs mere her) eller Satiety (læs mere her).

Der findes tillige foder specielt udviklet til katte med sukkersyge f.eks. Royal Canin Diabetic (læs mere her) og i nogle tilfælde kan foderet alene være behandling nok. Men igen kræver det utrolig stor fokus, så katten ikke spiser andet overhovedet, og derfor er foderet alene ikke egnet til udendørskatte.

 

Forebyggelse

Du kan forebygge mod overvægt og derved sukkersyge med korrekt fodring (læs mere her) og aktivering (læs mere her).