fbpx De Sorte Kattes Dag | Kattens værn

De Sorte Kattes Dag

De Sorte Kattes Dag er opfundet for at fejre de smukke, sorte katte. Formålet er også at sætte fokus på, at sorte katte kan være sværere at finde nye hjem til på internaterne, end katte af andre farver. Det var oprindeligt Cats Protection i Storbritannien, der fandt på dagen, men også her i Danmark oplever vi, at de sorte katte til tider står bagerst i køen, når nye ejere skal vælge en kat.

 

Hvorfor kan sorte katte være sværere at finde nye hjem til?
Sorte katte har i århundreder været forbundet med overtro over hele verden. De har været beskyldt for at stå i ledtog med djævelen og kvinder, der ejede sorte katte blev opfattet som hekse. Nogle steder blev de sorte katte endda opfattet som djævelen selv i forklædning. Derfor har de sorte katte været forfulgt og lagt for had.

 

 

Kattens adfærd kan virke overnaturlig på os, bl.a. pga. dens fantastiske sanser. Katte ser meget bedre i mørke, end vi mennesker gør. Deres øjne ser også ud som om, de lyser i mørket, fordi deres opbygning får lyset til at reflekteres. De sorte kattes øjne ses også tydeligere i kontrast til den sorte pels: I mørket kan det næsten se ud som om, der slet ikke er en kat, men bare et par svævende, lysende øjne. Og som om, det ikke var nok, kan katte også høre ting, vi ikke mennesker ikke kan. Endelig kan katte falde ned fra store højder og slippe levende fra det, fordi de kan vende sig i luften og lande fjedrende på alle fire poter. Der må jo være hekseri og djævelskab med i spillet!

 

I dag siger nogle stadig, at det betyder uheld, hvis en sort kat krydser vejen foran dig. Sorte katte bruges også stadig i høj grad som et symbol på uhygge i forbindelse med fejringen af Halloween.

 

Farven sort i sig selv, er også ofte forbundet med noget negativt eller uhyggeligt: Skurken i westernfilmen bærer f.eks. tit sort tøj og en sort cowboyhat og vi ved straks, at han er en skidt fyr.

 

På den mindre overtroiske side, kan nogle måske synes, at de sorte katte ser lidt kedelige ud i forhold til andre katte i mere tydelige farver. De sorte misser er måske nemmere at overse, når de sidder blandt mange andre katte på et internat og går lidt i ét med skyggerne. Røde katte og gråstribede katte med flotte, tydelige striber, er tit i særligt høj kurs hos de kommende katteejere. Usædvanlige katte, f.eks. en kat med et hængeøre, en meget kort hale eller andre særlige kendetegn, kan også være nemmere at finde nye hjem til, fordi man nemmere får øje på dem i mængden og gerne vil eje noget helt specielt.

 

 

Sorte katte bringer lykke
Andre steder i verden er sorte katte faktisk forbundet med lykke. I den keltiske mytologi i Skotland og Irland, betragtes sorte katte som hellige. I Skotland siger man også, at det betyder kommende velstand, når en sort kat dukket op ved éns hjem. I Wales siger man, at sorte katte giver godt helbred. I Japan er sorte katte også et symbol på lykke, særligt for enlige kvinder, da de skulle tiltrække særligt gode bejlere til dem.

Virkeligheden er heldigvis, at de sorte katte bare har lige så skønne og forskellige personligheder, som alle de andre dejlige katte har.

 

Spørgsmål, du kan stille dig selv, når du skal finde en kat på et internat

 

  • Hvorfor vil jeg gerne have en kat? Hvad skal jeg så at sige ”bruge” katten til? Skal den være musefænger i stalden? Skal den være roligt selskab for min gamle mor? Skal den være en del af min aktive familie med børn? Altså, hvilken personlighed skal min kat have? Skal den være meget selvstændig og have det fint med at være alene i stalden? Skal den være meget kælen og elske at sidde på skødet af min mor og sove sammen med børnene? Skal den være legesyg og fræk?

 


Fotograf: Sally Bang Reher. Kattens Værn, Brøndby Internat
 

 

Mange gange ved vi hos Kattens Værn, hvilken baggrund, kattene på internatet kommer fra. Andre gange gør vi ikke. Men under alle omstændigheder kender personalet på internaterne kattene godt fra opholdet hos os. For killingernes vedkommende har internatspersonalet fået masser af informationer fra de plejefamilier, der opfostrer killinger for os. De ved, hvilken personlighed, de enkelte killinger har. Derfor er vores personale også gode til at hjælpe med at vurdere hvilke hjem og familier, de enkelte katte passer godt til. Spørg endelig.

 

  • Er der kemi? Kan jeg lide katten? Kan katten lide mig? Sæt dig ned og se, om den kommer hen til dig. Leg lidt med den, hvis den har lyst til det. Giv dig god tid til at finde ud af, om kemien er rigtig – og giv også de sorte katte en chance for at charmere sig ind på dig.

 

Hvordan katten ser ud, bør være det sidste punkt på din liste, når du skal vælge en ny kat. Det er helt i orden, at du f.eks. er særligt glad for røde katte, eller at du aldrig har haft en gråstribet kat og derfor gerne vil prøve at have sådan en – men det er vigtigere, at du få en kat, der passer til det liv, du lever og det hjem, du kan tilbyde katten. Hvis der så er flere kandidater, der passer til alle dine ønsker, har du den luksus at kunne vælge ud fra kattens udseende.

 


Fotograf: Sally Bang Reher. Kattens Værn, Brøndby Internat
 

 

Sådan kan du selv fejre de Sorte Kattes Dag
Hvis du gerne vil være med til at sætte fokus på de sorte kattes mange kvaliteter, kan du:

 

  • Give de sorte katte en chance, når du skal vælge en ny kat.

 

  • Overveje, om du kan blive frivillig på et internat. Som frivillig kan du være med til at gøre opmærksom på de sorte katte og hvor dejlige, de også er.

 

  • Dele vores opslag, så andre kan se, hvor søde og fine sorte katte er – og at de har lige så meget brug for kærlige, nye hjem, som alle de andre katte på internaterne har.

 

  • Instagram: Dele et billede af din egen sorte kat her på Instagram og bruge hashtag #SorteKattesDag

 

  • Facebook: Har du selv en sort skønhed? Så del et billede af den her i kommentarerne.

 

Når du deler billeder af din sorte kat, kan alle andre se, hvor stor en forskel din sorte kat gør i dit liv og hvor søde og kærlige sorte misser også er.

 

Vi ønsker alle en dejlig Sorte Kattes Dag

 

Husk:

 

”Hvis en sort kat krydser din vej,

betyder det …

… at den er på vej et sted hen.”

 


Fotograf: Sally Bang Reher. Kattens Værn, Brøndby Internat