Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Når der kommer infektion i mellemøret, er det fordi trommehinden er brudt, så f.eks. bakterier får adgang til mellemøret enten fra den ydre øregang eller fra svælget.

 

Forekomst

Mellemørebetændelse ses sjældent hos katte. Det forekommer ofte kun i et øre.

 

Årsag

 

Symptomer

Katten kan hælde hovedet mod den inficerede side, sænke øreflippen, ryste på hovedet og klø i øret. Øret kan være meget ømt og der kan ses betændt flåd fra øret. I svære tilfælde kan ses balanceforstyrrelser og nerveforstyrrelser i hovedet.

 

Diagnosticering

En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.

Dyrlægen kan stille diagnosen, ud fra symptomerne og ved undersøgelse af øret med en ørekikkert. I nogle tilfælde er en skylning af øregangen i narkose nødvendig, for overhovedet at kunne se, om trommehinden er intakt eller ej. Røntgen af mellemøret kan også foretages.

 

Behandling

Når øregang og mellemøre er rent, f.eks. efter almindelig rensning eller skylning i narkose, vil dyrlægen behandle med antibiotika evt. i kombination med binyrebarkhormon. Ofte gives også smertestillende.

Øremider kan behandles medicinsk (læs mere her).

Vigtig! Anvend aldrig almindelige ørerensemidler eller medicin til infektioner i ydre øregang, hvis der er tale om mellemørebetændelse. Dette kan medføre permanent skade på mellemøret.

 

Forebyggelse

Du kan ikke forebygge direkte, men ved at huske vaccination mod f.eks. Katteinfluenza (læs mere her), kan du mindske risikoen for luftvejsinfektioner, der potentielt kan lede til infektion i ørerne.