Neutralisering af kønsmodne katte

Hvornår kan katten neutraliseres?

Kastration: Hankatte bliver kønsmodne, når de er 6-10 måneder. Hankillingen kan kastreres, når den er 12 uger gammel.

Sterilisation: Hunkatte bliver kønsmodne, når de er 6-10 måneder. Killinger, der fødes tidligt på året bliver ofte hurtigere kønsmodne end killinger fra de sene kuld. Hunkillingen kan steriliseres allerede, når den er 12 uger gammel.

Hos Kattens Værn steriliserer vi alle killinger, når de er 12 uger gamle.

Hvorfor anbefaler vi neutralisering?

Vi anbefaler altid, at man får steriliseret eller kastreret sin kat. Hver dag har vi i vores arbejde at gøre med de katte, der er blevet i overskud, fordi ejerkatte netop ikke er blevet neutraliseret.

Hvis du vælger at give din hunkat muligheden for at få killinger, så vær sikker på, at du på forhånd har gode, blivende hjem på hånden, til alle killingerne, uanset, hvor mange missemoren får. Så ved du, hvor killingerne skal hen, når de bliver 12 uger gamle. Og husk at få din hunkat steriliseret, når hun har født, så du ikke står med et nyt kuld to-tre måneder efter.

Ud over at du undgår at bidrage til bestanden af vilde og herreløse katte i Danmark, er der også en lang række andre og mere nærværende fordele for dig og din kat ved at lade den neutralisere:

  • Hankatten slås ikke i så stort et omfang, når den er kastreret. Den bliver dermed ikke udsat for smitterisiko for katteaids og katteleukæmi i så stor grad, som når den er ukastreret.
  • Katten vil holde op med at strinte, og den vil falde mere til ro. Samtidig vil den holde op med at strejfe helt så langt fra hjemmet.
  • Har du en indekat, tangerer det dyrplageri at lade den forblive intakt uden mulighed for at kunne efterleve sine drifter.
  • Hunkatten bliver også mere rolig efter sterilisation, og ved at katten undgår parringsakten, bliver hunkattens smitterisiko over for katteaids og katteleukæmi også formindsket væsentligt.

 

Når du alligevel har katten i narkose, er det en god idé at få katten øremærket, eventuelt chippet og efterfølgende registreret i Det Danske Katteregister og Dansk Katteregister. Så er du sikker på, at din kat kan hjælpes hjem igen, hvis den skulle forvilde sig væk.

 

Hvorfor sterilisation frem for p-piller?

Vi anbefaler, at man ikke giver hunkatten p-piller for at undgå drægtighed. Der er en lang række påviste bivirkninger ved brugen af p-piller. Blandt andet er det meget sandsynligt, at hunkatten får livmoderbetændelse, eller at der opstår celleforandringer både i livmoderen og mælkekirtlerne og cyster på ægstokkene på grund af p-pillerne.

Pillerne kan også give katten vægtøgning, sukkersyge og adfærdsændringer. Læs mere om p-piller til katte her.