Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Overvægt/fedme (Adipositas)

Overvægt/fedme er et symptom og ikke en sygdom. Tilstanden opstår, når foderets samlede kalorieindhold overstiger den mængde der forbrændes ved aktivitet. Og da katten lagrer fedt i depoter fra naturens side, vil overfodring hurtigt kunne lede til overvægt.

 

Forekomst

Overvægt/fedme ses desværre utrolig almindeligt hos katte og knap halvdelen af de danske katte er overvægtige. Og det lader til at være et stigende problem. Især katte, der lever inde og katte der er kastreret/steriliseret, er udsatte.

 

Årsag

  • Overfodring
  • Manglende aktivitet/bevægelse

 

Symptomer

Overvægt/fedme giver anledning til forskellige følgelidelser:

  • Besværet gang og risiko for gigt
  • Besværet vejrtrækning
  • Manglende pelspleje (evt. tilsmudsning med urin og afføring i pelsen, irriteret hud i området)
  • Risiko for Diabetes (læs mere her)
  • For højt blodtryk
  • Dårlig fordøjelse
  • Nedsat levetid

 

Diagnosticering

En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.

Dyrlægen kan hurtigt se på katten, om den er overvægtig ved den almindelige undersøgelse. Det er vigtigt, at tage en god snak med ejerne og gå hverdagen i hjemmet igennem, således at man kan finde frem til de rutiner, der skal arbejdes med. Måske spiser katten også hos naboer mv.

 

Behandling

Det er vigtigt, ikke kun at ændre foderet og vaner i denne forbindelse, men samtidig skal der stor fokus på aktivering, så katten bevæger sig mere (læs mere her). Der findes foder specielt udviklet til overvægtige/fede katte f.eks. Royal Canin Obesity (læs mere her) og Satiety (læs mere her).

En god idé er, at følge et slankeprogram hos dyrlægen, således at katten taber sig i passende hastighed og med den rigtige vejledning. Desuden er der større chance for, at ejeren er konsekvent med slankekuren, når de følger et program.

 

Forebyggelse

Du kan sørge for altid at fodre med godt velafbalanceret foder af høj kvalitet, der passer til netop din kat og dens aktivitetsniveau.

Herved kan du også forebygge, at din kat bliver overvægtig, både ved at sørge for rigelig motion samt ved at fodre restriktivt, dvs. med en afmålt mængde fordelt på 2-3 måltider dagligt.

Mangler du ideer til aktivering i hjemmet, så læs mere her.

Du kan selv vurdere om din kat er overvægtig læs mere her.