Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Forekomst

Lymfom ses relativt sjældent hos katte, men er den mest almindelig ondartede kræftform.

 

Årsag

Lymfom er kræft i de hvide blodlegemer i immunsystemet, der hedder lymfocytter, hvor der sker en abnorm celleaktivitet/deling.

 

Symptomer

Nogle katte viser stort set ingen symptomer. Dog findes ofte forstørrede lymfeknuder flere steder i kroppen f.eks. under huden, i tarmen, i lungerne og evt. knoglemarv.

Nogle katte vil få symptomer fra de organer, hvor kræften sidder, f.eks. sår i huden, diarré og opkast, vejtrækningsbesvær og hoste samt halthed og knoglebrud.

De fleste vil tabe sig og have nedsat appetit.

 

Diagnosticering

En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.

Dyrlægen vil undersøge katten og tage forskellige prøver, afhængig af, hvor kræften mistænkes at være lokaliseret. Der kan f.eks. tages blodprøve, røntgen, hudbiopsi, biopsi af lymfeknuder og knoglemarv.

 

Behandling

I nogle tilfælde er sygdommen så aggressiv eller fremskreden, at aflivning er tilrådeligt. Katte med lymfom overlever sjældent mere end et par måneder uden behandling. Dog er kemoterapi, hvor man forsøger at ødelægge de hurtigt delende celler, blevet mere almindeligt. Der anvendes lave doser kemo til dyr, hvilket betyder, at de ikke får de samme bivirkninger som mennesker. Dog betyder det dog, at sygdommen ofte vender tilbage indenfor det første år, til trods for, at katten får det bedre og virker rask lige efter behandlingen.

 

Forebyggelse

Du kan ikke forebygge mod lymfom hos din kat.