Kattens Værns guide til pelspleje

Skrevet af Internatsleder Rikke Snedled for Kattens Værn

Pelspleje hos katte.

Der er langhårskatte, semilanghårskatte og korthårskatte.

Det er ikke alle pelstyper, der kræver den samme pelspleje, men alle katte har godt af det og det er en skøn måde at give din kat omsorg og nærvær på. Samtidig kan du tjekke din kat efter for sår, utøj mm. Det har også den fordel, at katten fælder mindre og der kommer færre hår på møblerne. Desuden mindsker det mængden af hår, som katten slikker i sig ved soignering, der kan sætte sig som hårboller i tarmene. Hvis katten har problemer med hårboller kan dette også afhjælpes ved at tilbyde den eksempelvis kattemalt, kattegræs eller stuebambus.

Langhårs-/semilanghårskatte.

Hvis du påtænker eller har anskaffet dig en langhåret kat, skal du sætte dig godt ind i pelspleje og regne med, at der skal afsættes tid til dens pelspleje på daglig basis.

Langhårskattes pels består af underuld inderst og lange dækhår yderst.

Det, der nemt sker er, at underulden løsner sig og griber fat i de lange dækhår og hermed dannes der små filtre, som bliver større og større, hvis ikke de fjernes jævnligt.

Bliver det ikke holdt, kan det blive så slemt, at knuderne i pelsen bliver som et helt tæt uldtæppe om katten, så den får svært ved at bevæge sig og så huden slet ikke kan ånde. Dette er meget smertefuldt for katten.

I sådanne tilfælde må man bedøve katten og barbere den helt ned, så katten kan gro pelsen ud på ny og du kan holde plejen ved lige derfra.

Så, anskaffer du dig en langhåret kat, er det vigtigt at vænne den til at blive børstet helt fra begyndelsen.

Du kan med fordel gøre det til en daglig hyggestund, hvor du vænner katten til at blive berørt over hele kroppen, og samtidig har mulighed for at tjekke pelsen igennem for knuder m.m.

Væn forsigtigt katten til kam eller børste og gå pelsen grundigt igennem med kammen jævnligt alt efter hvor meget pelsen filtrer

Start eksempelvis fra bagkroppen og tage pelsen i små etaper, som du reder grundigt igennem med hårene, indtil du har været hele pelsen igennem

Hvis du reder fra hoved og ned i store strøg, er der en risiko for, at du ikke får fjernet alle filtrene. Vær derfor altid opmærksom på de mest udsatte steder som f.eks.: halerod, mave, mellem benene og ved ørerne.

Skulle der opstå filtre, der ikke længere er til at rede ud, kan du med fordel bruge en filterkniv. OBS! Bruger du en saks, skal du passe meget på ikke at komme til at klippe i den tynde hud! Sørg altid for at klippe i en vinkel væk fra katten og med hårene.

Der er stor forskel på, hvor meget og hvor ofte den enkelte kat har brug for pelspleje; nogle katte kræver pelspleje på daglig basis, hvorimod andre stort set kan holde pelsen selv. Det er dog altid en god idé at give din kat jævnlig pelspleje, da det også styrker båndet mellem dig og din kat.

Redskaber til langhårskatte.

  • En metalkam, - Løsner og får fat i filtre, samt fjerner underuld.
  • En karde- Fjerner løse hår og giver et flot finish.
  • En filterkniv, - Fjerner genstridige filtre.
  • I fældeperioderne kan man med fordel bruge en Furminator som går effektivt ind og fjerner underulden

 



Korthårskat.

Korthårede katte er gode til at holde deres pels selv og kræver derfor ikke lige så meget pelspleje, som en kat med langt hår, men som nævnt tidligere, følger der mange fordele med, når du bruger tid på at pleje din kats pels.

Redskaber til korthårskatte

  • En metalkam, - Løsner og får fat i filtre, samt fjerner underuld.
  • En karde– Fjerner løse hår og giver et flot finish.
  • En naturhårs- elle gummibørste, der kan fjerne de løse hår.
  • I fældeperioderne kan man med fordel bruge en Furminator som effektivt går ind og fjerner underulden.

 

Vær opmærksom på, at overvægtige katte ofte har brug for mere hjælp til pelsplejen, fordi de kan have svært ved at nå bestemte steder på kroppen. Det kan især være omkring haleroden og nederst på maven, hvor du med fordel kan hjælpe til med en børste.





Lær din kat at blive børstet.

Det er vigtigt at starte tidligt med at vænne din kat til at blive børstet, så den føler sig tryg og nyder at få plejet sin pels. Det vil gøre det lettere både for dig og din kat på længere sigt.

Start altid når katten er træt og gerne vil hygge, er den legesyg vil det sikkert ikke blive en succes.
Du kan med fordel introducere katten til plejeredskaberne, ved at lade den snuse til dem.

Begynd med at bruge dine hænder, så den vænner sig til at blive berørt over hele kroppen. Når den har det fint med det, kan du så småt begynde med en kam eller børste.
Start altid omkring hovedet eller halsen, hvor de fleste katte godt kan lide at blive rørt. Når katten har vænnet sig til det, kan du begynde at bevæge dig længere ned af ryggen/siderne.

Brug altid rolige og langsomme bevægelser, og husk at rose katten og eventuelt forkæle den med en yndet snack i ny og næ. Husk at stoppe, når katten ikke gider mere, så det forbliver en god oplevelse for den.

Adopterer du en voksen kat er det ikke sikkert, at den har været vant til at blive børstet, men det er ingen hindring, du kan sagtens lære din kat at nyde pelspleje. Brug den samme fremgangsmåde, som beskrevet til killinger; væbn dig med tålmodighed, da en voksen kat ofte kræver en længere tilvænningsperiode.
Hvis du lige har fået katten hjem, anbefaler vi at du giver din kat tid og ro til at falde til i sit nye hjem, før du begynder at vænne den til pelspleje.

 

    Kattens Værns videoguide til pelspleje af langhårskat





    Find produkter i Kattens Værns webshop
    De nævnte redskaber kan du købe her: KAMME OG BØRSTER TIL KATTE
    Kattegræs og kattemalt finder du på vores webshop: KATTEGRÆS OG KATTEMALT

    Læs mere om flåter og parasitter i pelsen