Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Katteleukæmi smitter via spyt ved slikken, vasken af hinanden og foderskåle. Desuden også ved bid. Der er ikke bevis for, at der sker smitte ved parring. Dog kan et foster inficeres i livmoderen af en smittet mor. Killingerne kan desuden smittes når moderen vasker dem og når de dier.


Forekomst
Katteleukæmi ses relativt sjældent hos katte. På Kattens Værn testes alle vilde- og herreløse katte vi hjælper og finder kun ca. 1% positive katte. Dog kan der pludselig opstå områder, hvor der er så stor smitte, at procentdelen lokalt kan blive op til 80%.
Hankatte har større risiko for smitte i forhold til hunner og ikke-neutraliserede katte har højere risiko for smitte, end de neutraliserede.


Årsag
Retrovirus


Symptomer
Karakteriseret ikke af virusset direkte, men af de sygdomme katten får, fordi immunforsvaret er svækket.


Diagnosticering
En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.
En blodprøve er dog eneste mulige metode, hvorved diagnosen stilles sikkert. Dog kan testen vise falsk negativt resultat, hvis katten er smittet op til 2 måneder forinden.


Behandling
Der er ingen behandling for Katteleukæmi og ofte vil dyrlægen tilråde aflivning, da det er smitsomt og katten vil tiltagende blive mere og mere syg. Vælger ejer alligevel at forsætte, skal der behandles symptomatisk, f.eks. med antibiotika mv. Katte med leukæmi overlever sjældent mere end et par år efter de er smittet.


Forebyggelse
Din kat kan blive vaccineret mod Katteleukæmi. Det skal du tale med din dyrlæge om.
Du kan desuden sørge for, at få din kat neutraliseret (kastreret/steriliseret), så den ikke slås så meget og derved er i mindre risiko for at blive smittet.
Hvis du har en kat med Katteleukæmi bør den holdes indendørs! Herved udsætter du ikke andre katte for smitte med den alvorlige virus.