Katteleksikon - Kattens Værn

Aggressiv adfærd

Katten er et rovdyr og er født med stærke jagtinstinkter. Dette kan i nogle tilfælde betyde, at katten har svært ved at adskille hvad der er leg og hvad der er alvor. Så hvad vi opfatter som aggressiv adfærd, kan være helt normal katte adfærd.
Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Katten er et rovdyr og er født med stærke jagtinstinkter. Dette kan i nogle tilfælde betyde, at katten har svært ved at adskille hvad der er leg og hvad der er alvor. Så hvad vi opfatter som aggressiv adfærd, kan være helt normal katte adfærd.

Forekomst

Undersøgelser viser, at cirka ¼ af katte med adfærdsproblemer udviser aggressiv adfærd. Der er ingen racer der er specielt udsat.

Årsag

Aggressiv adfærd kan have mange årsager:

 • Smerter (f.eks. gigtsmerter)
 • Sygdom (f.eks. bylder/bidsår)
 • Manglende aktivering (f.eks. indendørs katte)
 • Stress (f.eks. hjem med mange katte, uro i hjemmet, børn, manglende sterilisation/kastration)
 • For tidlig fravænning fra mor-katten
 • Angst f.eks. ved besøg hos dyrlægen
 • Pludselig aggression mellem to katte

Symptomer

Aggressiv adfærd hos katte viser sig ofte ved, at de bider, kradser, hvæser og evt. angriber.

Diagnosticering

Vi anbefaler, at katteejere får undersøgt deres kat af en dyrlæge, hvis katten pludselig begynder at udvise aggressiv adfærd, for at udelukke smerter og sygdom.

I den forbindelse skal man forsøge, at identificere hvorfor problemet er opstået. Dette kræver grundig analyse af hjemmet og rutinerne. Dette kan dyrlægen også hjælpe med.

Vi anbefaler en konsultation, hvor katten undersøges grundigt af dyrlægen og hvor der evt. kan tages prøver. Desuden tales hverdagen grundigt igennem, både med henblik på fysiske rammer, er katten kun inde eller også ude, familiens sammensætning og adfærd, rutiner omkring fodring, leg og aktivering, nye tiltag (håndværkere, ombygning, nye naboer mv), andre dyr i hjemmet, kattens opvækst og fravænningstidspunkt og tegn på urenlighed.

Behandling

Afhænger af årsagen. Vi anbefaler, at årsagen klarlægges og der handles i det afsæt. Er katten ikke neutraliseret (steriliseret/kastreret) anbefaler vi, at dette gøres.

Der findes mange forskellige beroligende og angstdæmpende produkter, f.eks. Feliway og foder specielt udviklet til katte med angst f.eks. Royal Canin Calm.

Medicinsk behandling med psykofarmaka anvendes sjældent, men kan blive nødvendigt.

Forebyggelse

Vi anbefaler, at katteejere aldrig bruger hænderne, når de leger med deres kat. Brug i stedet legetøj, papkasser, snore, bolde, drillepinde mv.

Lær din kats kropssprog at kende og undlad situationer, der kunne lede til aggressiv adfærd. Lær især børn om kattens kropssprog og sæt regler for, hvordan de bedst omgås katten.

Sørg for, at dit hjem er indrettet så katten har plads nok, mulighed for at gemme sig, klatre, slappe af højt oppe mv, altså tiltag der sikrer at katten trives bedst muligt.

Sørg for aktivering, gerne i forbindelse med både leg og fodring.

  Facebook
  Email
  Print