Når du adopterer en lille killing, skal du være forberedt på at tage ansvar for den i op til 15 og måske endda 20 år.
Dernæst skal du tænke på, om din bolig er et passende sted at have kat, om du er nok hjemme til at aktivere, lege og kæle med katten hver dag – og endelig om du har den fornødne økonomi til foder, dyrlægeregninger, forsikringer mm.
Tænk også på, at du måske har en nabo, der ikke er lige så begejstret for din kat som du er. Ansvaret er dit.
Se kattene til adoption på de enkelte internaters sider, som opdateres løbende.
Prisen er inklusive
Dyrlægeeftersyn incl test for katteaids og -leukæmi
Neutralisering (kastrering/sterilisering)
Vaccination
Øremærkning og chipning
Registrering i Det Danske Katteregister
Behandling for orm og lopper
En måneds gratis forsikring hos Dyrekassen Danmark.
Der kan være mange overvejelser at gøre sig, så kontakt os gerne for rådgivning om valg af kat, inden din nye ven flytter ind eller få kort inspiration i emnerne nedenfor.
De fleste falder jo umiddelbart for de små, legesyge killinger, men der kan faktisk være gode grunde til at vælge en voksen eller senior kat.
Tænk på, at den lille killing relativt hurtigt bliver stor, så nuttetheden er der kun i en kortere periode.
I denne periode kræver killingen dog ofte en del mere end den større kat i form af renlighedstræning og masser af aktivitet og nærvær. Er du ikke så meget hjemme eller behøver du ikke en lille hvirvelvind, kan en større kat derfor være et fornuftigt valg.
Det er også ofte nemmere at gennemskue kattens personlighed hos en voksen kat, da den kan opleves direkte, når du besøger internatet. Killingen udvikler sig, og bliver måske ikke den meget kælne kat, der gerne ligger i skødet, når den bliver voksen.
Sammenføring af katte
Skal jeg have en kat mere?
At anskaffe sig en kat mere i hjemmet, er noget der skal gennemtænkes grundigt.
Fra naturens side er katten et solitært dyr, men de kan i mange tilfælde leve fint sammen, hvis vi tilbyder dem de nødvendige forhold, samt en god sammenføring. Men der vil være katte der er så solitære, at de bestemt ikke ønsker at dele med andre katte.
Dette kan vi desværre ikke altid vide på forhånd, så vælger man at hoppe ud i opgaven, skal man vide at der er en risiko for at det ikke lykkedes, og at man så står og skal af med den nyankomne kat igen.
Det er en god idé at gøre sig nogle overvejelser omkring, hvilken type kat man ønsker sig til den kat, man har i forvejen, altså hvilket køn, alder, aktivitetsniveau osv.
Man bør altid ringe til et af Kattens Værns internater og blive vejledt i, om det nu er en god ide at anskaffe sig en kat mere. Og hvis det er, hvilken kat der så vil være det bedste match, ud fra den nuværende kats personlighed.
Sammenføring af hund og kat
Har du hund og ønsker at anskaffe dig en kat som nyt familiemedlem, er der nogle ting der skal forberedes først.
Fra naturens side er hunden og katten fjender, men kan i mange tilfælde leve fint sammen, hvis vi tilbyder dem de nødvendige forhold og sørger for en god sammenføring.
Vi kan desværre ikke altid vide på forhånd, om det vil blive en succes, så vælger man at hoppe ud i opgaven, skal man vide at der er en risiko for, at det ikke lykkedes, og at man så står og skal af med den nyankomne kat igen. Men vores erfaring er heldigvis, at det næsten altid kommer til at fungere, hvis man sammenfører fornuftigt og på dyrenes præmisser.
Det er en god idé at gøre sig nogle overvejelser omkring, hvilken type kat man ønsker sig til den hund, man har. Altså hvilket køn, alder, aktivitetsniveau osv.
Man kan altid ringe til et af Kattens Værns internater og blive vejledt i, om det nu er en god ide at anskaffe sig en kat til sin hund. Og hvis det er, hvilken kat der så vil være det bedste match, ud fra hundens personlighed.
Hvordan vælger jeg katten
Du skal vælge, om du ønsker en racekat eller en huskat.
Der kan være forskel på adfærden og disponering for sygdomme, du bør læse om racerne, inden du beslutter dig.
Vær opmærksom på, at vores katte er huskatte eller blandinger heraf, så hvis du forelsker dig i en særlig katterace, bør du søge på nettet efter formidling af netop den race, du ønsker.
Mange vælger den gratis killing fra bondegården, men man skal huske, at disse katte ofte ikke er undersøgt af en dyrlæge og derfor kan komme til at koste mere i sidste ende, end f.eks. en kat fra et internat, der er fuldt undersøgt og konstateret sund og tam, neutraliseret (steriliseret/kastreret), vaccineret og parasitbehandlet.
Hvordan indretter jeg min bolig, så min kat trives bedst?
Plads
Det er vigtigt, at der er plads nok. Ingen lov dikterer noget bestemt antal kvadratmeter pr. kat, men vi anbefaler typisk minimum 50m2 til én kat. En ekstra kat vil ikke kræve det dobbelte plads, men der er utrolig vigtigt at huske, at katte har brug for plads, så de ikke stresses unødigt.
Kattebakke
Du skal beregne mindst en kattebakke pr. kat. Du skal altid sørge for, at bakken indeholder et tykt lag grus og at den altid er renset for urin og afføring, hvilket er nemmere med klumpende grus. Katte er meget renlige og vil fravælge bakken, hvis de ikke synes, at den er ren nok. Nogle katte har præferencer om type af bakke (f.eks. med eller uden låg), samt type af grus (med eller uden parfume, grus/træpiller/krystaller, fint eller groft mv.).
Sørg for, at bakken står et roligt sted, så katten kan besørge i ro og fred. Uro omkring bakken, kan få katten til at vælge bakken fra. Sørg for, at foderpladsen er langt fra bakkens plads, da katte vil forvente, at foder i nærheden af bakken er forurenet.
Niveauer
Katte trives rigtig godt i højder, dvs. de vil gerne op hvor de kan overskue rummet og hviler sig meget gerne højt oppe også. Desuden kan f.eks. en mindre lejlighed gøres ”større”, ved at inddrage flere niveauer i højden. Der findes utrolig mange smarte og flotte løsninger til hylder, senge, trapper mv., der kan monteres på væggen.
Kradsemuligheder
Katte vil gerne hvæsse kløer og afsætte deres duft, dette er en del af dens normale adfærd. Og da mange katteejere er træt af, at deres kat hvæsser kløer i sofaen mv., er det vigtigt, at give katten mulighed for at hvæsse kløer uden at det generer ejeren. Der findes utrolig mange muligheder for kradsetræer og kradsemiljøer, der kan stå på gulvet eller monteres på væggen. Det vigtigste er, at sikre at det er højt nok til, at katten kan hvæsse med udstrakt krop, hvis kradsetræet er for lille, vil katten ikke vælge at bruge det. Vægmonteret kradsebræt kan i nogle tilfælde lære katten at hvæsse kløer på væggene og nogle vil bruge tapetet andre steder.
Dog er det vigtigt ikke at gemme kradsetræet væk i et hjørne, for så er der stor risiko for, at katten ikke vil bruge det.
Foderplads
Du kan fodre din kat i aktiveringsbold eller labyrint, her findes mange sjove muligheder for din kat. Samtidig kombinerer du leg, aktivering og langsom fodring, som samlet forebygger mod overvægt.
Det er vigtigt at sørge for, at en mere traditionel foderplads er rigtigt indrettet. Katte vil helst ikke gå ind i en smal krog eller snævert sted og spise, der skal være god plads, så de kan sætte sig ned og have halen strakt lige bagud. Skålene bør være af keramik eller metal, da plastikskåle kan give smag til foder og vand. Vælg en skål med lave sider og gerne en oval form, så kattens knurhår ikke rammer siderne af skålen, det kan de ikke så godt lide. Det er en god idé at placere foder og vand med stor afstand, da katten instinktivt ved, at vand der findes i nærheden af foder kan være kontamineret.
Nogle katte drikker helst kun rindende vand, f.eks. fra vandhanen. Disse katte kan tilbydes en vandfontæne, der altid pibler med rindende vand.
Og så er det selvfølgelig vigtigt, at vand og foder er friskt og at skålene rengøres hyppigt.
Legetøj/aktivering
Aktivering er uhyre vigtigt, hvis især din indekat skal trives. Desuden forebygger det mod overvægt, som er et stort problem hos især indekatte.
Brug altid legetøj og ikke hænder når du leger med din kat. Drillepinde med fjer mv., der trækkes hen over gulvet eller viftes i luften er godt legetøj og kan virkelig sætte jagtinstinkterne i gang. Bolde, legemus mv. er tillige gode og populære. Pas på med meget små bolde og ting, der kan sætte sig fast i luftrøret. Desuden kan snore og gavebånd være farlige hvis katten æder det. Det kan give store problemer i tarmene.
Der findes tillige mange forskellige aktiveringsmuligheder, som du kan bruge i forbindelse med fodring.
Lys og udkig
Katte holder meget af, at kigge ud af vinduer og kan bruge timer på det. Så sørg for en god plads til din kat i vindueskarmen, hvor der er plads nok til, at den kan slappe af og ikke kan falde ned, hvis den vil lægge sig. Desuden betyder lyset meget for kattens opfattelse af tid og rutiner. Og sidst så holder katte utrolig meget af, at blive varmet af solens stråler, så en god plads i solen vil blive flittigt brugt.
Det er også muligt at sætte et net for vinduet, så det kan stå åbent om sommeren, uden at katten kan falde ud og komme til skade.
Det vigtigste ved fodring af katte er, at man sikrer sig, at de får opfyldt deres ernæringsmæssige behov.
Livsstadier
Killinger 1-6 måneder: fodres med killingefoder fra de begynder at spise selv, som typisk sker i 4 ugers alderen. Killingen spiser killingefoder og drikker forsat mælk hos deres mor til de bliver ca. 10 uger. Killinger skal vokse på kort tid og har brug for høj mængde energi hertil, hvilket der er i killingefoderet. Du skal fodre med killingefoder til din kat bliver steriliseret eller kastreret i 6 måneders alderen.
Killinger 6-12 måneder: Når killingen er blevet steriliseret eller kastreret ændrer deres behov sig, så de ikke forsat har brug for samme mængde energi i foderet. Desuden vokser de ikke så kraftigt mere. Her kan du bruge foder lavet specielt til dette stadie f.eks. Royal Canin Kitten Sterilised.
Katte fra 1-7 år: fodres med voksenfoder med begrænset energiindhold, da steriliserede og kastrerede katte har tendens til overvægt.
Katte over 7 år: fodres med seniorfoder, der opfylde de behov, som katte har når de bliver ældre. Der skal tages hensyn til især mineral- og energiindhold.
Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg har børn?
Børn og katte kan sagtens have rigtig meget glæde af hinanden. Men helt små børn kan godt være lidt for hårdhændede ved katte og skal derfor være under opsyn, når de er sammen med katte. Desuden er det en god idé, at katten kan gå hen et sted og være alene, hvor børnene ikke kan følge efter. Både killinger og voksne katte kan trives med børn.
Ifølge Mark- og vejfredsloven skal man holde sin kat på egen matrikel.
Da katte er nysgerrige dyr og ofte går på opdagelse i omgivelserne, viser erfaringerne, at katte gerne besøger både naboer og andre omkringliggende bebyggelser.
Da alle ikke nødvendigvis er begejstret for katte, må man respektere, at fx naboen beder dig holde din kat inde på din egen grund – eller i hvert fald væk fra naboens.
Der er en række tiltag man i samarbejde med naboerne kan overveje, inden hele haven indhegnes.
Læs om gode råd i vores folder ”Katten og det gode naboskab” og vær opmærksom på, at din kat altid i sidste ende er dit ansvar.
Mange konflikter kan således undgås ved dialog og forståelse for problemstillingen.
Vi reserverer ikke en kat via mail eller telefon.
Vi oplever meget ofte, at den kat man falder for på hjemmesiden, ikke er den, man endeligt vælger at tage med hjem. Det er derfor vigtigt at møde kattene, da der er mange faktorer, der i sidste ende spiller ind.
Du skal ringe til os og aftale en tid for at besøge os og kattene på internatet i formidlingstiden. Dette gøres primært af hensyn til kattenes ve og vel, så vi undgår for mange besøgende ad gangen.
Afsæt god tid til adoptionen
Vi afsætter god tid til hver adoption for at sikre, at du får den rette rådgivning og vejledning vedrørende katten og til at udfylde de fornødne dokumenter og registreringer.
Adoptionen kan således ofte tage 1-1½ time.
Vi anbefaler kraftigt, at du køber 2kg af kattens vante foder med hjem i forbindelse med adoptionen for at sikre så lille forandring som muligt i stressende nye tid for katten. Du vil ligeledes undgå diarre – og hvis du ønsker at give katten et andet foder, er der mulighed for en langsom overgang.
Husk at medbringe en kattetransportkasse, hvis du har en – ellers kan du naturligvis købe en hos os.
Du kan købe alt nødvendigt tilbehør og foder til katten på vores internater.
Der skal altid laves en telefonisk aftale om at besøge vores katte.
© All Rights Reserved 2020