Katteleksikon - Kattens Værn

Sammenføring af katte

Skal jeg have en kat mere? At anskaffe sig en kat mere i hjemmet, er noget der skal gennemtænkes grundigt.
Skrevet af internatleder Rikke Snedled

Fra naturens side er katten et solitært dyr, men de kan i mange tilfælde leve fint sammen, hvis vi tilbyder dem de nødvendige forhold, samt en god sammenføring. Men der vil være katte der er så solitære, at de bestemt ikke ønsker at dele med andre katte.

Dette kan vi desværre ikke altid vide på forhånd, så vælger man at hoppe ud i opgaven, skal man vide at der er en risiko for at det ikke lykkedes, og at man så står og skal af med den nyankomne kat igen.

Det er en god idé at gøre sig nogle overvejelser omkring, hvilken type kat man ønsker sig til den kat, man har i forvejen, altså hvilket køn, alder, aktivitetsniveau osv. 

Man kan altid ringe til et af Kattens Værns internater og blive vejledt i, om det nu er en god ide at anskaffe sig en kat mere. Og hvis det er, hvilken kat der så vil være det bedste match, ud fra den nuværende kats personlighed. 

Forberedelse

Når du skal gøre hjemmet klar til den nye kat, skal der tænkes over hvilket rum der vil være bedst egnet til en start.

Undgå at bruge det rum, som den gamle kat bruger mest, da det ellers vil give anledning til unødig stress, konflikt og frustration.

I rummet skal der være:

  • Kattebakke
  • Mad- og vandskål
  • Seng
  • Legetøj
  • Lidt tæpper/håndklæder, til senere duftudveksling
  • Med fordel en FELIWAY Optimum (Diffuser som sættes i stikkontakten, som udskiller stressdæmpende feromoner)
  • Evt. kradsetræ.

Når den nye kat ankommer

Sørg for at der ikke kommer gæster, eller er alt for meget uro, den første tid, så der er ro til sammenføringen. 

Når du kommer hjem med din nye kat, installeres den i det rum, hvor den skal bo i sammenføringsfasen. Sæt transportkassen ind i rummet, tag lågen af og lad katten tage det i eget tempo. Den vil gå ud og undersøge rummet når den er klar til det, og det er vigtigt ikke at forsøge at tvinge den til at komme ud.

Katte fra Kattens Værns Internater får altid et håndklæde med i transportkassen, så den har noget med sin egen duft på med sig til det nye hjem. Der er desuden en FELIWAY duftskive som virker stressdæmpende i 4-5 timer.

Lad transportkassen blive stående under hele sammenføringsfasen, så den nye kat kan have den som en tryg base.

Når katten virker til at være faldet til ro ovenpå turen hjem fra internatet, kan du sætte dig og snakke med den og lade den komme til dig, brug evt. lidt godbidder eller en drillepind.

Kommer den ikke til dig, kan du forsigtigt prøve, om den vil være okay med at du nusser den i panden, mens du taler roligt til den.

Lad endelig katten tage det hele i det tempo, den ønsker.

Den gamle kat i hjemmet

Under sammenføringsfasen er det vigtigt, at den gamle kat får så meget opmærksomhed som muligt, og afled gerne med gode ting som godbidder og leg. 

Her kan du med fordel også sætte en FELIWAY Optimum diffuser op, da det er meget stressende for en kat, at der kommer en ny kat ind på dens territorium.

Den første tid

Når den nye kat er blevet tryg i sine nye omgivelser, er det ved at være tid til næste skridt, som er duftudveksling.

Her byttes lidt rundt på de tæpper/håndklæder der ligger i de rum, som kattene har ligget i. Gnid dem evt. lidt op ad kattenes kinder, så der afsættes duftspor. På den måde vil de blive præsenteret for hinanden uden egentlig at møde hinanden.

Gentag dette flere gange og når kattene accepterer duftene uden at reagerer negativt (hvæsen, knurren eller fnysen) kan man gå videre til næste trin.

Her lader man den nye kat komme ud i resten af huset i eget tempo, mens den gamle kat er lukket væk. Her kan den møde de nye omgivelser og den anden kats dufte, og samtidig afsætte egne duftmærker, som den anden kat kan undersøge, når den kommer ind igen.

Dette gentages så mange gange som det er nødvendigt, indtil man ser to katte der ikke stresser/reagerer negativt over de fremmede dufte og omgivelser.

Det første møde

Næste trin er at lade dem mødes uden at de kan komme til hinanden. Dette kunne være gennem en glasdør, netdør eller ved at døren sættes en lille smule på klem, uden den kan åbnes helt op. Her kan kattene dutte næser, se og dufte til hinanden.

Dette gentages så mange gange som det er nødvendigt, indtil man ser to katte der ikke stresser/reagerer negativt over for hinanden.

Når de kan mødes uden negative reaktioner, kan man lade dem mødes kort. Gør det gerne et sted, hvor de begge har mulighed for at komme væk fra hinanden, så de ikke føler sig presset og dermed kommer til at reagere negativt.

Dette gøres også flere gange, indtil man syntes at det går så fint, at de kan gå sammen i hele hjemmet.

Bemærk, at der skal gå et stykke tid før de får lov at være sammen uden opsyn, da man ellers ikke kan standse en eventuel konflikt inden den udvikler sig. 

For katte er komplekse og følsomme væsener, og hvis man går for hurtigt frem, kan man hurtigt blive slået et par trin tilbage i processen.  I værste fald er resultatet, at man er nødt til at starte hele sammenføringsfasen om igen.

Tidsperspektiv

En sammenføring kan tage alt fra en dag til flere måneder. Vær indstillet på, fra starten af, at det tager den tid, der er nødvendig. 

Hvis du forhaster dig, og du overser nogle faresignaler, kan det ende med for mange negative oplevelser, som sætter sig hos kattene som uvilje mod den anden. Denne uvilje kan være svær at komme af med igen og vil kunne resultere i, at sammenføringen ikke lykkes.

Hos Kattens Værn vil vi altid gerne være med på sidelinjen, når du adopterer en kat fra os. Vi vil hellere have, at man ringer mange gange undervejs, end at man venter og først ringer, når det er gået helt galt og vil af med katten igen.

Der er som sagt ingen facit på, hvor længe en sammenføring tager, da der er meget forskel på katte og hvordan de tager det, men tålmodighed er det bedste arbejdsredskab.

Dårlig sammenføring og konsekvenser deraf

Mange mener, at katte ”bare” skal sættes sammen og så finder de selv ud af det indbyrdes.

Sandheden er dog, at det meget sjældent kan lade sig gøre på den måde, da langt de fleste katte vil reagere meget negativt på, pludseligt at skulle dele sit hjem med en fremmed kat.

Katte, der er blevet påduttet hinandens selskab uden en rolig og kontrolleret sammenføring, vil ofte have store konflikter, der påvirker kattenes adfærd og livskvalitet.

Det er heller ikke en god ide, bare at sætte den nye kat i transportkassen på gulvet, så den gamle kat kan snuse til den. På den måde vil den nye kat virkelig kunne føle sig truet, uden at kunne komme væk fra situationen.

Husk altid at være opmærksom på at kattene, set udefra, godt kan se ud til at kunne leve fint sammen, men at der måske foregår meget via kattenes signaler til hinanden, som vi ikke ser. Dette kan betyde, at den ene kat måske slet ikke trives i den nye situation.

Nogle af konsekvenserne ved at en kat ikke trives, kan være urenlighed, udvikling af stressrelateret sygdom, ændret adfærd overfor sin ejere eller at den ene kat måske vælger et andet sted at bo, hvis den har ude-adgang.

Oplever du dette, er det derfor nærliggende at kigge på, om de måske ikke trives optimalt sammen.

Et godt hjem til flere katte

Du kan gøre en del, for at få flere katte til at trives i samme hjem, udover en god sammenførings-strategi:

  • Hav god plads, gerne i højden, da katte elsker at bruge hvile- og sovepladser, hvor de kan have overblik over deres territorium
  • Hav rigeligt med sovepladser, så de har noget at vælge imellem
  • Hav flere kattebakker stillet på rolige steder
  • Flere mad og vandskåle, så de ikke behøver at deles
  • Undgå at placere sovepladser, bakker, mad- og vandskåle i en flaskehals. Kattene skal have mulighed for at kunne komme væk fra hinanden, for at undgå konflikter
  • Bor kattene i lejlighed, anbefales det i øvrigt at foderaktivere dem, i stedet for at fodre i en skål.

Husk, at har kattene ude-adgang, skal den nye kat ikke have ude-adgang før det fungerer optimalt mellem kattene. (Den skal have lyst til at komme hjem igen 😊)

 

    Facebook
    Email
    Print