Observerer du en kat i dine omgivelser, som du mener ikke hører til?
Hvis du har fundet en kat, som du ikke ved, hvem ejer, kan du her følge vores råd.
Tag vores tilløber test her!
Klik på knappen og se hurtigt og enkelt, hvad du kan gøre med en tilløbende kat.
Hvis du finder en tilskadekommen kat, f.eks. påkørt, skal du ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812. De har døgnåbent året rundt.
Hvis du finder en død kat på offentlig vej, skal du kontakte Vej & Park i kommunen, da det er dem, der opsamler trafikdræbte dyr.
Hvis du finder en død kat på privat område og den ikke er synligt mærket, kan du forhøre dig i diverse Facebook grupper, eller kontakte en dyrlæge eller et internat, så kan de eventuelt hjælpe dig med at aflæse kattens chip, hvis den har en sådan.
Tam eller ikke tam tilløber?
Hvis det er første gang, du støder på katten, og den er pæn i pelsen og i øvrigt ser ud til at trives, er det muligt, at det bare er en ny ejerkat i området. Hold øje med om katten begynder at blive tyndere og mere nusset i pelsen. Det kan være tegn på, at den er blevet væk.
Hvis katten er tam nok til, at du kan komme til den, skal du først og fremmest tjekke om, den er øremærket eller chippet. Bemærk, at en chip ikke kan mærkes, men ofte kan katten være mærket med et C i øret, der fortæller, at katten er chippet.
Din lokale dyrlæge kan eventuelt være behjælpelig med at aflæse chippen – husk at kontakte dyrlægen først.
Hvis katten virker tam og ikke er mærket, anbefaler vi, at man prøver at lave opslag i lokale Facebook grupper eller opslag i området. Hvis dette er uden resultat, bør du kontakte nærmeste internat for at høre mere.
En tilløber, der ikke er vant til mennesker vil løbe bort, når du nærmer dig og det vil være umuligt at røre ved den. I dette tilfælde er der sandsynligvis tale om en vildtlevende kat, som vi kan være behjælpelige med at indfange – se mere længere nede på siden.
En ejerkat skal ved lov være mærket. Hvis du kan se, at katten er øremærket og det er muligt at komme tæt på den, kan du eventuelt komme i kontakt med ejeren ved at aflæse koden i øret.
Koden består typisk af 3 bogstaver og 3 tal. Er den svær at aflæse, kan du prøve at belyse øret bagfra eller gnide øret med lidt madolie på fingrene.
Tjek koden på
Mange oplever en glæde ved at fodre og tilse de vildtlevende katte, der holder til i nærheden – og vil derfor gerne have kattene i området.
Når katten har været gennem vores genudsætningsprogram, er den undersøgt for sygdomme og neutraliseret, så du ikke pludselig står med en større flok killinger.
Når vi indfanger en vildtlevende kat, kan vi ifølge vores retningslinjer kun genudsætte den, hvis en fodervært vil tilse og fodre katten. Erfaringsmæssigt kan en kat ikke fungere/genudsættes et andet sted end der, hvor den er indfanget.
Da en vildtlevende kat ikke kan placeres på et internat, er det eneste alternativ til en aflivning derfor at tilknytte en fodervært i området, hvor den er indfanget.
Måske du vil have katten genudsat hos dig og passe på den?
Husk før du går i gang, at det altid kræver en tilladelse fra matrikelejeren, for at kunne indfange og genudsætte katte.
Dette gælder ved f.eks. lejeboliger, etageejendomme, ejerlejligheder mv.
Er katten set i en haveforening, er det bestyrelsen, der skal kontakte os.
Vi vil altid gerne hjælpe med indfangning, hvis du har fået en vild tilløber i dit nærområde. Hvis din kommune ikke har en aftale med os, skal du selv betale de udgifter, der er forbundet med indfangningen.
Se på kortet længere nede på siden, om din kommune har en aftale med os.
Hvis du bor til leje eller observerer kattene på en anden matrikel end din egen, kræver loven, at du har en skriftlig tilladelse fra den reelle ejer af matriklen for at bestille en indfangning.
Bor du i ejerlejlighed, er det ejerforeningen, der skal kontakte os eller der skal foreligge en skriftlig godkendelse til indfangning.
Bor du i en haveforening, er det bestyrelsen heraf, der skal kontakte os i første omgang.
Hvor tit ser du katten?
Vi anbefaler at katten eller kattene observeres gennem minimum 7-10 dage for at være sikre på, at det ikke blot er en nytilflyttet familie med kat.
Giver du katten mad?
Har du prøvet at lave opslag hos den lokale købmand, butik, supermarked eller på Facebook grupper i dit lokalområde?
Der er ofte tale om en lokal kat, der har forvildet sig hjemmefra.
Hvis der er tale om en vildtlevende kat kan den blive genudsat på samme sted hos dig, hvis du ønsker at blive registreret som fodervært for katten.
Det er vigtigt, at matrikelejeren giver tilladelse til en genudsætning.
Katten vil inden genudsætning blive tilset af vores dyrlæger, behandlet for eventuelle sygdomme, vaccineret, neutraliseret og øre-/chipmærket.
I forbindelse med oprettelse af en indfangning og eventuel genudsættelse påløber der nogle omkostning – se venligst nedenfor.
Indfangning gennem os koster 550,00 kr. pr. kat, og det beløb dækker både indfangning og en eventuel human aflivning. Oveni kommer et kørselsgebyr på 250,00 kr. pr. dag.
Hvis man ønsker at få en eller flere katte genudsat, koster det yderligere 750 kr. pr. kat for dyrlægearbejdet. De 750 kr. dækker neutralisering, øre- og chipmærkning, vaccination, tjek for katteAIDS/-leukæmi og behandling af eventuelle parasitter. Katten bliver samtidig også registreret i Det Danske Katteregister. Kattens Værn dækker den resterende del af dyrlægens udgifter til katte, der skal genudsættes.
Hvis du vælger selv at indfange en vildtlevende kat, skal du låne en godkendt kattefælde. Den kan man nogle gange låne hos kommunen og nogle gange hos en dyrlæge eller på et dyrehospital.
Kattens Værn afhenter ikke katte, du selv har indfanget.
Du skal derfor lave en aftale med en lokal dyrlæge vedrørende prisen pr. kat for aflivning eller genudsætning.
Når kattene er i fælden, skal du transportere dem til dyrlægen og få dem aflivet eller ordnet. Dette er også for egen regning.
I følge lovgivningen skal en kattefælde tilses minimum hver tredje time. Katten må kun opholde sig i en kattefælde i maksimalt tre timer incl transport til dyrlæge.
Hvordan får du oprettet en indfangningssag?
Vi har samarbejdsaftaler med de kommuner, der er markeret med orange på kortet.
Hvis din kommune har en aftale med Kattens Værn, skal du i de fleste tilfælde kontakte os for at bestille en indfangning.
I nogle få tilfælde er det dog kommunen, der selv opretter sagerne.
BEMÆRK: Egenbetaling kan forekomme trods samarbejdsaftale. Hvis kommunen er markeret med blåt, er kommunens budget for året opbrugt, og der vil derfor være egenbetaling.
Kommunerne afsætter årligt et beløb til indfangning af de vildtlevende herreløse katte. Det kan ske, at beløbet er brugt op i løbet af året – og du kan derfor risikere selv at skulle betale, selvom der er en aftale med din kommune. Nogle kommuner vælger også, at der er delvis egenbetaling fra rekvirenten.
Du kan altid kontakte os for at høre nærmere.
Kattens Værn inspektørkorps dækker det meste af Danmark.
Vores katteinspektører kører året rundt landet tyndt, i al slags vejr og på alle tider af døgnet, for at hjælpe de herreløse, vildtlevende katte.
Alle vores inspektører har fagrelevant uddannelse og/eller mange års erfaring med katte.
De har modtaget undervisning i både relevant lovgivning og human aflivning. Undervisningen er udført af vores egne dyrlæger på Katteklinikken, så vi er sikre på, at alle har lært det samme, og at de kan leve op til vores høje standard.
© All Rights Reserved 2020