Vi kan desværre ikke altid vide på forhånd, om det vil blive en succes, så vælger man at hoppe ud i opgaven, skal man vide at der er en risiko for, at det ikke lykkedes, og at man så står og skal af med den nyankomne kat igen. Men vores erfaring er heldigvis, at det næsten altid kommer til at fungere, hvis man sammenfører fornuftigt og på dyrenes præmisser.
Det er en god idé at gøre sig nogle overvejelser omkring, hvilken type kat man ønsker sig til den hund, man har. Altså hvilket køn, alder, aktivitetsniveau osv.
Man kan altid ringe til et af Kattens Værns internater og blive vejledt i, om det nu er en god ide at anskaffe sig en kat til sin hund. Og hvis det er, hvilken kat der så vil være det bedste match, ud fra hundens personlighed.
Forberedelse
Når du skal gøre hjemmet klar til den nye kat, skal der tænkes over hvilket rum der vil være bedst egnet til en start.
Undgå at bruge det rum, som hunden opholder sig mest i, da det ellers vil give anledning til unødig stress, konflikt og frustration.
I rummet skal der være:
- Kattebakke
- Mad- og vandskål
- Seng
- Legetøj
- Lidt tæpper/håndklæder, til senere duftudveksling
- Med fordel en FELIWAY Optimum (Diffuser som sættes i stikkontakten, som udskiller stressdæmpende feromoner)
- Evt. kradsetræ.
Når katten kommer hjem
Sørg for at der ikke kommer gæster, eller er alt for meget uro, den første tid, så der er ro til sammenføringen.
Når du kommer hjem med din nye kat, installeres den i det rum, hvor den skal bo i sammenføringsfasen. Sæt transportkassen ind i rummet, tag lågen af og lad katten tage det i eget tempo. Den vil gå ud og undersøge rummet når den er klar til det, og det er vigtigt ikke at forsøge at tvinge den til at komme ud.
Katte fra Kattens Værns Internater får altid et håndklæde med i transportkassen, så den har noget med sin egen duft på med sig til det nye hjem. Der er desuden en FELIWAY duftskive som virker stressdæmpende i 4-5 timer.
Lad transportkassen blive stående under hele sammenføringsfasen, så katten kan have den som en tryg base.
Når katten virker til at være faldet til ro ovenpå turen hjem fra internatet, kan du sætte dig og snakke med den og lade den komme til dig, brug evt. lidt godbidder eller en drillepind.
Kommer den ikke til dig, kan du forsigtigt prøve, om den vil være okay med at du nusser den i panden, mens du taler roligt til den.
Lad endelig katten tage det hele i det tempo, den ønsker.
Den første tid
Når katten er blevet tryg i sine nye omgivelser, er det ved at være tid til næste skridt, som er duftudveksling.
Her byttes lidt rundt på de tæpper/håndklæder der ligger i de rum, som katten og hunden har opholdt sig i. På den måde vil de blive præsenteret for hinanden uden egentlig at møde hinanden.
Gentag dette flere gange, og når både hund og kat accepterer duftene uden at reagerer negativt (hvæsen, knurren eller fnysen) kan man gå videre til næste trin.
Her lader man katten komme ud i resten af huset i eget tempo, mens hunden er lukket væk eller er ude af huset. Her kan den møde de nye omgivelser og hundens dufte, og samtidig afsætte egne duftmærker, som hunden kan undersøge og lære at kende, når den kommer ind igen.
Dette gentages så mange gange som det er nødvendigt, indtil både hund og kat ikke stresser/reagerer negativt over de fremmede dufte og omgivelser.
Det første møde
Næste trin er at lade dem mødes uden at de kan komme til hinanden. Dette kunne være gennem en glasdør, netdør eller ved at døren sættes en lille smule på klem, uden den kan åbnes helt op. Her kan de dutte næser, se og dufte til hinanden.
Dette gentages så mange gange som det er nødvendigt, indtil både hund og kat ikke stresser/reagerer negativt over for hinanden.
Husk at rose hunden, når den tager det roligt, og giv den eventuelt en godbid, så den forbinder katten med noget godt.
Når de reagerer positivt og afbalancerede overfor hinanden, kan man lade katten komme ud af værelset, så de kan mødes rigtigt.
Sørg dog for, at katten har mulighed for at komme væk, f.eks. ved at sætte et børnegitter eller en plade op, til kattens værelse. Det skal være sådan, at katten kan hoppe ind i sikkerhed, og at hunden ikke kan komme ind til den. (Dette holder også hunden væk fra kattens mad og kattebakke).
Alternativt kan dette også være en førstesal, hvor hunden ikke kan komme op ad trapperne.
Der skal også gerne være mulighed for, at der er steder hvor katten kan søge op i højden og væk fra hunden, så den ikke føler sig presset.
Lad katten selv styre hvor tæt den vil på hunden.
Tips til første møde i samme rum:
- Gå en god tur med hunden inden mødet, så den får brændt en masse energi af
- Giv gerne hunden mad inden mødet, så der er så meget ro på som muligt.
- Alt efter hvordan hunden er, kan man med fordel have den i snor, så man har styr på, at den ikke jagter katten.
- Forhold dig roligt og tal roligt til begge dyr. Stresser du, vil dyrene stresse med.
- Husk at rose, når hunden forholder sig roligt, evt. med belønning med godbidder.
Lad dem møde hinanden af flere korte omgange, så katten ikke stresser for meget.
Gentag indtil det går så fint, at de kan være sammen uden alt for meget stress.
Bemærk, at der skal gå et stykke tid før de får lov at være sammen uden opsyn, da man ellers ikke kan standse en eventuel konflikt inden den udvikler sig.
Dyr er komplekse og følsomme væsener, og hvis man går for hurtigt frem, kan man hurtigt blive slået et par trin tilbage i processen. I værste fald er resultatet, at man er nødt til at starte hele sammenføringsfasen om igen.
Husk, at hvis katten skal have ude-adgang, skal dette først introduceres, når det fungerer optimalt mellem hund og kat. (Den skal have lyst til at komme hjem igen 😊)
Tidsperspektiv
En sammenføring kan tage alt fra en dag til flere måneder. Vær indstillet på, fra starten af, at det tager den tid, der er nødvendig.
Hvis du forhaster dig, og du overser nogle faresignaler, kan det ende med for mange negative oplevelser, som sætter sig hos dyrene som uvilje mod den anden. Denne uvilje kan være svær at komme af med igen og vil kunne resultere i, at sammenføringen ikke lykkes.
Hos Kattens Værn vil vi altid gerne være med på sidelinjen, når du adopterer en kat fra os. Vi vil hellere have, at man ringer mange gange undervejs, end at man venter og først ringer, når det er gået helt galt og vil af med katten igen.
Der er som sagt ingen facit på, hvor længe en sammenføring tager, da der er meget forskel på de forskellige dyr og hvordan de tager det, men tålmodighed er det bedste arbejdsredskab.