Katteleksikon - Kattens Værn

Sammenføring af hund og kat1

Sammenføring af hund og kat

Hunde og katte kan blive de bedste venner. Du kan som ejer gøre en indsats for at venskabet har mulighed for at spire imellem disse to vidt forskellige arter, når du får en ny hund eller kat.
Skrevet af Dyrlæge Lone Nielsen for Kattens Værn

Hunde og katte kan blive de bedste venner. Du kan som ejer gøre en indsats for at venskabet har mulighed for at spire imellem disse to vidt forskellige arter, når du får en ny hund eller kat.

Hunde og katte har ry for ikke at kunne døje hinanden, og alligevel er der mange eksempler på at de kan udvikle et tæt bånd, hvor de har stor glæde af hinandens selskab. Grundlæggende er disse to arter evolutionsmæssigt vidt forskellige.

Hunden

Hunden har været sammen med mennesker i henved 20.000 år eller mere. De har været brugt til jagt og vagt, og ikke mindst som selskab for mennesker. Hunde er flokdyr og hundens sprog er forfinet og udviklet til at indgå i en flok. Hundens overlevelse afhænger af flokkens succes, og her er en rangorden hvor man kender sin plads. Hunde elsker fysisk kontakt og vil gerne være i flokken stort set hele tiden.

Katten

Katte derimod er det man kalder solitære jægere. Katten skal tage vare på sin egen overlevelse. Den jager og spiser alene og har et territorium den beskytter. Domesticering af katten begyndte for ca. 9.500 år siden i Ægypten, og katten har således ikke fulgt med mennesket nær så længe som hunden. Hunde opsøger aktivt andre hunde eller mennesker, imens kattens sprog er lagt an på at undgå kontakt med ”fremmede” og katten kommunikerer på afstand indtil den er helt tryg og nysgerrigheden overvinder frygten.

Forskelligheder

Som følge af ovenstående er hunde og kattes udgangspunkt nærmest hinandens modpoler. Man plejer at sige at hunde har ejere og katte har tjenere, det er vi mange der kan nikke genkendende til, men det har sine årsager når man ser på hvor vidt forskellige disse dyr er i deres udgangspunkt. 

Når man ser på hundens og kattens sprog er de også her meget forskellige.

Hunde bruger veludviklede, tydelige signaler – så det kan forstås af hele flokken. Katten har et tydeligt sprog når den f.eks. er skrækslagen – med krummet ryg og tyk hale, men katten har også en ansigtsmimik som er meget mindre tydelig. Opgaven for hunden og katten er at lære hinandens sprog og signaler at kende, og det tager tid og tilvænning.

Katten vælger sine venner

Det gode er at katte, på trods af deres solitære natur, kan indgå i flokke hvis de ønsker det. Flokken er lagt an på sociale aktiviteter og ikke et egentligt hiraki eller samarbejde. Man kan sige at katten vælger sine venskaber og socialiserer med dem, de vælger at binde sig til – om det så er mennesker, hunde eller andre dyr. Derfor har man også en chance for at hunden og katten kan blive virkelig gode venner – hvis man er heldig, og hvis man gør sit bedste for at introducere det nye familiemedlem på den rigtige måde.

Inden man anskaffer sig en hund til sin kat eller omvendt, er det en god idé at se på de dyr man har i forvejen; Har man en meget frygtsom kat eller en hund, der jager alt der bevæger sig, så er der mindre sandsynlighed for at det bliver et godt match, end hvis man har en rolig hund eller en social kat i forvejen. 

Trinvis vejledning til introduktion af din nye kat eller hund i hjemmet

Indret din bolig

Opdel i hunde –  og katte afdeling i starten. Sørg for at en del af boligen eller et værelse kun er kattens, og hvor den kan føle sig tryg. Her er der mad, vand og kattebakke tilgængelig og hunden kommer aldrig på besøg. Katten skal have steder  boligen hvor den kan hoppe op i sikkerhed, så den kan sidde og studere hunden på afstand.

Lad katten udforske huset uforstyrret

Hvis katten er ”den nye beboer” så sørg for den lærer resten af huset at kende når hunden er væk. På den måde lærer den også hundens lugt at kende, og udser sig sikre steder hvor den kan hoppe op. Man kan ”bytte tæpper” inden de mødes, så duften ikke er ukendt.

Brug belønninger

Hav godbidder klar til både hunden og katten. Belønning forstærker den gode oplevelse. Beløn når der er ”ro på” og de finder sig i hinandens tilstedeværelse.

Hold hunden i snor

Træn hunden i at have snor på når du fx sidder i sofaen, så du har kontrol over hunden. Jo mere rolig hunden er jo mere sikker føler katten sig.

Ro på

Hav ro på dig selv og de mennesker der er med når hunden og katten skal mødes. Høje lyde og uro kan gøre katten skrækslagen og få hunden til at tro den skal jage katten, det giver en dårlig oplevelse, og så er der endnu længere vej til målet.

Vær to

Det første møde kan finde sted efter 2-3 dage hvor begge dyr kender ”territoriet”. Det kan være en fordel at være to mennesker så man kan gribe ind hvis tingene ikke går som planlagt. En person sidder i sofaen med hunden i snor og en anden lader katten komme ind i rummet – sørg for katten får øje på hunden på god afstand, så den kan vælge hvordan den vil agere i situationen. Med tiden skal katten nok komme nærmere hunden.

Beskyt katten

Efterhånden som disse møder går bedre, kan man f.eks. lave en børnesikret låge, så katten selv kan hoppe i sikkerhed for hunden. Det er vigtigt at hunden aldrig får mulighed for at jage katten, da hunden hurtigt finder sport i det, og katten bliver skræmt hver gang, og så bliver det en dårlig vane som kan være svær at bryde. Det er godt hvis katten kan sidde højt oppe og studere hunden. Det er indlæring af hundens signaler, som gør katten klogere på hundens sprog.

Overvåg

Pas på ingen kommer til skade. Det er ulykkeligt, hvis den ældre kat bliver så presset af hundehvalpen, at den angriber, eller kattekillingen bliver skadet af hunden, der har fået tændt sit jagtinstinkt. Hav dyrene under opsyn når de er sammen i lang tid, inden de lades alene sammen.

Giv tid

Det tager tid for dem begge at lære den andens sprog, man får ikke noget godt ud af at presse på. Sørg for de gode oplevelser i hinandens selskab, og så vil tiden vise om de blot ender med at acceptere hinandens tilstedeværelse eller om de ender som perlevenner.

Facebook
Email
Print