Katteleksikon - Kattens Værn

Aktiveringsfodring

Aktiveringsfodring betyder, at din kat ikke bare får serveret foderet i en madskål, men skal arbejde lidt for at få fat i foderet. Du tænker måske, at det er synd, at din kat ikke bare kan spise, som du kan fra en tallerken – men faktisk er det lige modsat: Når din kat er sund og rask, giver aktiverings-fodringen den mulighed for at udføre sin naturlige fødesøgningsadfærd. Når du hjælper den med at fange idéen med de forskellige opgaver, den skal løse, vil den komme til at nyde arbejdet og det er ovenikøbet sundt for den, både fysisk og adfærdsmæssigt.
Yvonne Thomsen, aut. veterinærsygeplejerske og katteadfærdsrådgiver.

Aktiveringsfodring af katte

Aktiveringsfodring betyder, at din kat ikke bare får serveret foderet i en madskål, men skal arbejde lidt for at få fat i foderet. Du tænker måske, at det er synd, at din kat ikke bare kan spise, som du kan fra en tallerken – men faktisk er det lige modsat: Når din kat er sund og rask, giver aktiverings-fodringen den mulighed for at udføre sin naturlige fødesøgningsadfærd. Når du hjælper den med at fange idéen med de forskellige opgaver, den skal løse, vil den komme til at nyde arbejdet og det er ovenikøbet sundt for den, både fysisk og adfærdsmæssigt.

Dyreværnsloven siger i paragraf 2, at vi skal sørge for, at vores dyr bliver fodret og passet under hensyntagen til deres fysiologiske og adfærdsmæssige behov. Det kan vi bl.a. gøre med aktiveringsfodring.

Fordele ved aktiveringsfodring:

  • Gør det muligt for din kat at spise mere naturligt.
  • Tilfredsstiller delvist din kats jagtinstinkt.
  • Giver din kat motion.
  • Gør det muligt for din kat at træne sin motorik.
  • Stimulerer din kats sanser.
  • Kan være med til at holde din indekat glad og aktiveret – men er godt til alle katte.
  • Får din kat til at spise mange små måltider og øger dermed mæthedsfornemmelsen døgnet igennem.
  • Forhindrer, at din kat overspiser og er sulten resten af dagen.
  • Forebygger, at din kat forsluger sig og kaster op.
  • Forebygger overvægt hos din kat.
  • Kan være med til at behandle overvægt hos din kat.
  • Forebygger adfærdsproblemer hos din kat, f.eks. at den ødelægger ting, gynger i gardinerne, graver i potteplanterne osv. af kedsomhed.
  • Kan være med til at behandle adfærdsproblemer hos din kat, f.eks. understimulering og mad-tiggeri.
  • Gør territoriet i dit hjem sjovere og mere udfordrende at bevæge sig omkring i for din kat.
  • Styrker båndet mellem dig og din kat, fordi din kat oplever, at du kommer med alle de sjove opgaver.

Gør det sjovere for dig at være katteejer: Det er god underholdning at se, hvordan din kat arbejder på at løse opgaverne

Hvordan spiser en kat i naturen?

Det er naturligt for en kat at spise mange små måltider, ca. 15 gange i døgnet. Hvis din kat bare tager en mundfuld af foderet og går igen, betyder det altså ikke, at den er kræsen. Den spiser bare ikke som en labrador, men som en kat. I naturen skal en kat gå på jagt, før den kan få noget at spise. Man kalder processen ”jagtsekvensen”. En kat i naturen skal:

  • Opsøge byttet, f.eks. ved at gå hen til sine foretrukne jagtmarker og afsøge området.
  • Ligge på lur efter byttet.
  • Snige sig ind på byttet.
  • Angribe byttet.
  • Dræbe byttet.
  • Bearbejde byttet, f.eks. ved at fjerne nogle af fjerene eller noget af pelsen.
  • Først herefter kan den spise.

Når vi aktiveringsfodrer, efterligner vi så mange elementer af jagtsekvensen som muligt.

Sådan kommer du i gang med at aktiveringsfodre din kat

Det vigtigste, når du skal lære din kat at blive aktiveringsfodret, er at det skal være supernemt for den at få succes. Hvis det er for svært at få foder ud af legetøjet, kan din kat miste lysten til at prøve igen. En anden vigtig pointe er, at du skal tage madskålen væk, mens din kat arbejder med aktiveringslegetøjet. Madskålen vil altid være den nemmeste måde for din kat at få fat på mad. Hvis den bare kan vælge at gå hen til skålen, frem for at arbejde med aktiveringslegetøjet, er det ikke sikkert, at den overhovedet giver legetøjet en chance.

Hvilket aktiveringslegetøj skal du vælge?

Aktivitetslegetøj findes i mange forskellige sværhedsgrader. I begyndelsen skal du vælge noget, der er meget nemt for din kat at få foderet ud af. Når den så har fanget idéen og lært, at der kommer en belønning, når den arbejder med legetøjet – nemlig, at der kommer foder ud af det – kan du gøre opgaverne gradvist sværere. Hvis opgaverne bliver ved med at være meget nemme, kan din kat begynde at kede sig og have brug for nogle mere udfordrende opgaver. Endelig er nogle katte virkelig kvikke og kan løse meget komplicerede opgaver. Det kan f.eks. gælde bengalerne, som kan have brug for rigtige hjernevridere for at lade sig stimulere og aktivere.

Det er selvfølgelig forskelligt fra kat til kat, hvad de synes er svært og hvad de bedst kan lide at arbejde med, men man kan godt inddele legetøjet i forskellige, overordnede kategorier. Mange af de typer aktiveringslegetøj, man kan købe i butikkerne, kan indstilles til at være meget nemme i begyndelsen og sværere efterhånden som katten fanger idéen. F.eks. kan åbningerne i foderboldene gøres større og mindre.

Her er nogle eksempler på forskellige sværhedsgrader:

Nemme: F.eks. bolde, der ruller hen ad gulvet. Bolde kan rulle i alle retninger og er meget nemme at få foder ud af, når katten bare puffer lidt til dem – især når de er fyldt helt op med små foderpiller. I nogle foderbolde kan du ændre sværhedsgraden ved at justere åbningen, som foderet kommer ud af.

Mellemsvære: F.eks. rør, der ruller hen ad gulvet. Rør kan kun rulle i én retning, så de er lidt sværere end boldene er.

Svære: F.eks. ting, der skal løftes eller skubbes i en bestemt retning, for at få foderet ud.

Hjernevridere: F.eks. svære ting, der kan bygges sammen i det uendelige, så som Kong Genius Leo og Kong Genius Mike small.

Hvor skal aktiveringstingene placeres?

Når din kat skal lære at blive aktiveringsfodret, er det en fordel, at du placerer legetøjet der, hvor madskålen stod før. Det beskriver vi nærmere herunder.  Senere, når din kat er blevet god til at arbejde for føden, er det godt at flytte rundt på aktiveringstingene, så din kat skal lede efter dem. Det giver den mulighed for at udføre den naturlige adfærd at søge efter byttet. 

Katte foretrækker, at vandet står et andet sted end foderet og selvfølgelig også væk fra kattebakken. Placér derfor ikke aktiveringstingene tæt på vandskålen eller kattebakken. Hvis det er muligt, må disse tre ting gerne stå i forskellige rum. Placér tingene væk fra væggene, så din kat kan gå hele vejen rundt om dem, mens den arbejder på at få foderet ud. Det giver den også mulighed for at holde øje med, hvad der foregår i resten af rummet, mens den spiser. Undgå at placere foderaktiveringstingene tæt på vinduer, døre og kattelemme. De fleste katte føler sig mere trygge ved at spise væk fra disse åbninger i territoriet.

Hvis du har flere katte

Hvis du har mere end én kat, er det bedst at have en kat ad gangen i et rum for sig selv, når den skal lære at bruge aktiveringslegetøjet. Det går bedst, når den enkelte kat har mulighed for at prøve sig frem med tingene i sit eget tempo og ikke bliver forstyrret af andre nysgerrige katte. 

Når dine katte har fanget idéen og blevet gode til at arbejde med foderaktiveringstingene, kan du stille flere forskellige varianter frem, fordelt over hele hjemmet og flytte rundt på dem med jævne mellemrum. På denne måde har kattene altid mulighed for at bruge en aktiveringsting – også selvom nogle af tingene er optaget af andre katte. 

En tommelfingerregel siger, at du bør have mindst så mange aktiveringslegesager/spisesteder, som du har katte, plus én. Hvis du har to katte, bør de altså mindst have adgang til tre forskellige aktiverings-legesager. 

Det er ikke en social aktivitet for en voksen kat at spise. Den vil altså typisk gerne have mulighed for at spise langt væk fra andre katte. Hvis du stiller to aktiveringsting ved siden af hinanden, vil kattene opfatte dem som ét spisested, så placér dem hellere hver for sig og helst i forskellige rum.

Gør det supernemt i starten

Aktiveringslegetøj findes i mange forskellige sværhedsgrader. Når din kat skal lære at blive aktiveringsfodret, skal det være supernemt for den at forstå, hvad legen går ud på. Det skal være virkelig nemt for din kat at få succes, altså at få foder ud af legetøjet. Det motiverer den til at prøve igen.

Måder, hvorpå du kan gøre det nemt for din kat:

Tag madskålen væk og stil den f.eks. ind i et skab, hvor din kat ikke kan få fat på den. Hvis madskålen står fremme, vil din kat typisk vælge den, frem for aktiveringstingen, simpelthen fordi det er nemmere at få fat i foderet herfra.

Placér aktiveringstingen der, hvor madskålen stod før. Det er her, din kat er vant til at finde sit foder, så det vil være naturligt for den at søge herhen, når den bliver sulten. Når din kat har fanget idéen, kan du begynde at stille aktiveringstingene forskellige nye steder i hjemmet, så det bliver mere udfordrende for den.

Du må gerne selv vise interesse for aktiveringstingen og puffe lidt til den, for at vise din kat, at den er spændende, men så skal du træde tilbage og lade din kat arbejde med opgaven selv. Tag ikke fat i din kats pote for at puffe til tingene med den: Katte bryder sig ikke om at blive tvunget til noget og de forstår bedst idéen med legetøjet, når de selv finder løsningen på opgaven og får foderet ud.

Hvis katten ikke knækker koden den første dag, du prøver at aktiveringsfodre din kat, må du finde madskålen frem igen og lægge en ny plan, hvor du gør det nemmere for din kat at løse opgaven og få fat i fodret. Det er ikke godt for en kat at faste i mere end et døgn, så du kan ikke bare gøre dig hård og regne med, at den nok finder ud af det, når den bliver sulten nok.

Prøv det gratis

Du har måske ikke lyst til at købe et stykke aktiveringslegetøj, før du er sikker på, at din kat er med på legen. Det behøver du heller ikke. En god måde at komme i gang, er ved at bruge den tomme paprulle fra en rulle toiletpapir. Sådan gør du:

Fjern madskålen.

Klip eller skær nogle ret store huller i paprullen. Hullerne skal være ca. dobbelt så store, som foderpillerne er.

Fyld paprullen så godt op med foderpiller, som du kan. Nogle af foderpillerne må gerne falde ud på gulvet af sig selv, eller du kan lægge nogle af dem rundt om rullen.

Læg paprullen med foderet, der hvor madskålen stod før.

Måske går din kat hen og spiser af det foder, der er faldet ud. Den kommer måske til at puffe til rullen med snuden eller gør det med poten – og så er den i gang med at blive aktiveringsfodret.

Når din kat er i gang, kan du langsomt og gradvist gøre opgaven sværere. Gør f.eks. hullerne i paprullen lidt mindre, lad være med at lægge foder udenfor paprullen, luk enderne af rullen ved at folde dem sammen osv.

Variation er godt

Kvikke katte kommer nemt til at kede sig, så det er godt at have et bredt udvalg af forskelligt aktiveringslegetøj i forskellige sværhedsgrader, som du bruger på forskellige tidspunkter. Det meste af det opbevares et sted hvor katten ikke kan komme til det – mens et par stykker stilles frem i en periode. Herefter stilles dét væk og du tager noget andet frem.

En ting, der har været væk et stykke tid, bliver interessant for katten igen, når det tages frem fra gemmerne. På denne måde holder du din kat motiveret til at arbejde med tingene. Der må også meget gerne komme nyheder ind i udvalget med jævne mellemrum. Heldigvis betyder dét ikke, at du skal købe dig fattig i aktiveringslegetøj – du kan også sagtens lave nogle super gode ting selv.

Hjemmelavet aktiveringslegetøj

Der er mange fordele ved, at du selv laver aktiveringslegetøj til din kat. For det første er det billigt. Det kan nemlig ofte laves af genbrugsmaterialer som fx paprøret fra en køkkenrulle, en ren æggebakke eller en skotøjsæske.

Når aktiveringslegetøjet er billigt eller helt gratis, er det også mere sandsynligt, at du får et større udvalg at skifte imellem til din kat – og når tingene bliver slidte, kan de med god samvittighed kasseres og erstattes med nogle nye påfund. Aktiveringslegetøj er sjovt for ejeren at lave. Børnene kan også sagtens være med, når bare en voksen holder øje med, at katten ikke vil kunne komme til skade med det færdige produkt. En åben æggebakke med nogle foderpiller i hvert rum, kan være fint. Når katten synes, det er for nemt, kan du lægge bordtennisbolde eller små legesager oven på foderpillerne i nogle af rummene. Og når katten er blevet god til at puffe dem væk, kan du lukke æggebakken og se, om din kat selv kan åbne den og få fat i foderpillerne.

Hvis din kat ikke gider

Hvis din kat slet ikke har lyst til at arbejde med aktiveringstingene i begyndelsen, må du gøre det endnu nemmere for den at fange idéen. Her er nogle idéer til, hvordan du kan gøre det:

Begynd altid med et aktiveringslegetøj med en meget lav sværhedsgrad. Gå et trin tilbage i sværhedsgrad, hvis din kat har svært ved at fange idéen.

Brug foderpiller af en mindre størrelse, så de nemmere kommer ud af aktiveringstingen.

Fyld aktiveringstingen helt op med foder.

Gør åbningerne i aktiveringstingen større, hvis det er muligt eller skift til en nemmere aktiveringsting med større åbninger.

Læg evt. bare nogle foderpiller løst på gulvet, først der hvor madskålen stod før, derefter forskellige steder i hjemmet, senere lidt skjult f.eks. i skyggen af en sofa, så bag en åben dør, i en vindueskarm osv. Når din kat er blevet god til at finde foderet, kan du stille et gennemsigtigt plastbæger hen over det, så din kat skal vælte bægeret for at få fat i det. Herefter kan du lægge det ind i paprøret fra en rulle toiletpapir og så gradvist skifte over til noget mere udfordrende aktiveringslegetøj.

Husk, at det er naturligt for katte at spise mange små måltider i løbet af et døgn, så forvent ikke, at din kat leger med aktiveringstingen i lang tid ad gangen. Lad den gerne tage en pause og vende tilbage til opgaven senere. Men lad den ikke faste i mere end et døgn. Nogle katte arbejder kun med tingene, når de er helt alene, f.eks. når familien er på arbejde eller i skole – eller om natten, når alle andre sover. Hold øje med, om der forsvinder foder fra aktiveringstingene. Hvis der gør, er det fint – hvis ikke, må du finde madskålen frem igen og lægge en ny plan for, hvordan du hjælper din kat til at fange ideen. Hvis din kat bare puffer til tingen én gang, spiser en lille mundfuld og går igen, er det rigtig fint! Det betyder ikke, at han ikke kan lide at arbejde med aktiveringstingen. Det er sundt og naturligt for katte at spise mange små måltider i døgnet, så det er jo kun godt, at aktiveringstingen ikke bliver tømt, hver gang, din kat spiser.

Slankekur uden dårlig samvittighed

Når katte får foderet serveret i en madskål, er det nemt for dem at spise det hele og så enten være sultne resten af døgnet – eller få mere serveret, fordi ejeren synes, det er synd for dem at undvære mad. Men når katten bliver aktiveringsfodret, skal den for det første lige gide at arbejde lidt, for at få adgang til foderet og for det andet får den lidt motion hver gang, den spiser. Det kan til sammen betyde, at den taber sig nemmere, end hvis den havde foder i en madskål – og slankekuren kan ovenikøbet være sjov for den. 

Når katten skal tabe sig, skal det selvfølgelig være et sundt slankefoder, du kommer i aktiveringstingene. I takt med, at katten taber sig, bliver den ofte også mere aktiv og så kan du f.eks. stille aktiveringstingene i en dyb vindueskarm, eller oppe på en trappeafsats, så den skal bevæge sig endnu mere omkring, for at få fat i foderet. Mange katte kan have foder tilgængeligt hele døgnet, fordi aktiveringstingene forhindrer dem i at overspise. Dét har den gode effekt, at katten holder op med at tigge efter mad. Du føler dig heller ikke som verdens ondeste katteejer, fordi du har sat din kat på skrump. Det er altid en god idé at have sin dyrlæge eller veterinærsygeplejerske med på råd, når katten skal tabe sig i vægt. De kan rådgive dig om valg af fodertype, daglig fodermængde, hvor ofte du bør veje din kat og måden du fodrer netop din kat på.

Kan man også aktiveringsfodre med vådfoder?

Du kan også sagtens aktivere med vådfoder. Brug fx et rengjort yoghurtbæger, der er så højt, at din kat ikke kan nå bunden af det med munden, men må bruge poten til at fiske det op med. Når du aktiverer med vådfoder, bør du gøre det på et gulv, der er nemt at gøre rent – det er ikke rart at få vådfoder på gulvtæppet eller det fine trægulv. Legetøjet ”Solitaire Strategy Game” fra Trixie, kan også bruges til aktiveringsfodring med vådfoder.

Kassér madskålen helt

Der er ingen grund til, at din kat skal have en madskål igen, når den først har lært at have det sjovt med at blive aktiveringsforet. Kun, hvis den bliver syg eller kommer til skade og skal have meget let adgang til foder, mens den kommer til hægterne, kan det være nødvendigt at finde en madskål frem igen. En højdrægtig kat og en kat, der har diende killinger, bør også have meget let adgang til foderet. Her kan du stille en madskål op som supplement til aktiveringstingene, så katten har frit valg. En meget gammel kat med gigtforandringer kan have svært ved at arbejde med aktiveringstingene. Spørg din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske, hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er godt for din kat at blive aktiveringsfodret. Det er det heldigvis for langt de fleste katte.

    Facebook
    Email
    Print