Lad os for overblikkets skyld starte med en kort historisk præsentation af Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands politi.
I forbindelse med Finansloven for 2019 blev der indgået aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti om, at der afsættes Økonomi til oprettelse af tre specialiserede dyreværnsenheder, hvor viden, kompetencer og ressourcer på området samles.
Dyrevelfærdsenhederne skal placeres i de tre politikredse, der i forvejen har tilknyttet tungvognscentre, det vil sige: ØST — Midt- og Sjællands Politi, SYD — Sydøstjyllands Politi, samt NORD — Nordjyllands Politi
Nordjyllands Politi nedsatte i foråret 2019 en projektgruppe til at komme med anbefalinger til udmøntning af ovenstående beslutning. Projektet havde til formål at tilvejebringe et validt beslutningsgrundlag for Øverste Ledelse, således der kunne træffes beslutninger om, hvordan politikredsens fremtidige organisering og struktur i forhold til behandlingen af dyreværnssager skulle være.
Før 2019
Før 2019 foregik behandlingen af politikredsens dyreværnssager dels ved beredskabet, Nærpolitistationer og landbetjente, samt øvrige lokalstationer, med få nøglepersoner, som havde været på Rigspolitiets Dyreværnskursus.
På baggrund af Projektgruppens rapport blev det indstillet og besluttet, at oprette en Central Dyreværnsenhed (Dyrevelfærdssektionen), som fik lokaler i den tidligere sparekasse/nærpolitistation i Kaas, Nørregade 1, 9490 Pandrup, med opstart pr. 1/7 — 2019.
Sektionen består af en specialiseret enhed og en almen enhed, som begge ledes af politikommissær Henrik Jensen. Sektionen har siden vist at være berettiget og er ligeledes blevet udvidet.
Arbejdsopgaverne spænder vidt, som denne oversigt viser:
Den specialiserede Dyrevelfærdsenhed
- arbejder med sagen om ulovlig handel med hunde såkaldte “hvalpefabrikker”
- Sager om import eller eksport af dyr
- Sager om handel med levende truede dyrearter, krybdyr, slanger m.v.
- Sager med nye tendenser inden for dyrevelfærdsområdet
Den almene Dyrevelfærdsenhed
- Dyreværnssager med kæledyr som, hunde, katte, kaniner m.v.
- Dyreværnssager med produktionsdyr, herunder heste og tilsyn med landbrugsbesætninger
- Slagterisager/Transportegnetheds sager fra FVST embedsdyrlæger på slagterierne samt ”logbogssager”
- Hundesager — overtrædelser af hundeloven, bidsager m.v.
- Diverse sager med levende dyr, herunder særlovlovgivning, som mark- og vejfred, jagtlov og anmeldelser fra landbrugsstyrelsen m.v.
Den solide erfaring
Politikommissær Henrik Jensen har været en del af enheden siden 2020 og har i denne periode håndteret et meget stort antal sager i form af vanrøgt og mishandling af dyr, import og eksport af eksotiske dyr og naturligvis sager, hvor katte af en eller anden grund udsættes for svigt.
Dyreværnsenheden består ud over Henrik Jensen af en række medarbejdere, hvoraf flere har et særligt fokusområde. Men samlet set betyder det, at enheden ved store sager kan rykke talstærkt ud og derved hurtigt håndtere sagen til dyrenes bedste.
Når sager startes op, følger der ofte et meget langvarigt og komplekst sagsforløb, hvor der skal inddrages mange instanser, der ligeledes skal afgive vurderinger. Det er ikke usædvanligt, at forberedelsen i større sager kan tage op til et år, før sagen er klar til at komme for en domstol.
Tag ansvar
Når talen falder på kattene, siger Henrik Jensen: ”Tag ansvar. Hvis du som borger begynder at fodre en tilløbende, herreløs kat, så har du i princippet taget ansvaret for den. Ikke bare at fodre den, men også sikre, at katten behandles, hvis den bliver syg. Her er der tale om, at vi skal kunne bevise kattens tilhørsforhold til stedet. Eksempelvis om der måtte være lavet kasser, hvor kattene kan få killinger i, eller der er lavet en kattelem, så de kan gå ind og ud på stedet.
Vi har også set grimme sager, hvor personer har efterladt deres katte. Politiet har så efterfølgende fundet døde katte eller meget udsultede katte, og disse sager ender som regel i den grove ende”.
Hos Kattens Værn er anbefalingen, at man får indfanget og dyrelægetjekket, neutraliseret og mærket/registreret disse katte. Primært for at sikre at katten har det godt, og der ikke kommer et utal af killinger. Hvis man ikke tager ansvaret for tilløbende katte, risikerer man blot at problemet vokser, og at der hurtigt vil spredes sygdomme blandt kattene i området. Disse store sager oplever både vi og vores kollegaer i andre dyreværnsorganisationer med korte mellemrum. Sagerne er triste for alle involverede, og et stort antal katte lider unødigt.
Når dyrevelfærdsenheden kommer til en kattesag, tager de ofte fat i Kattens Værn eller andre organisationer for håndtering af kattene. Derfor er vores gode samarbejde afgørende for kattenes ve og vel. Kattens Værn tager sig som de eneste af de vildtlevende katte, men håndterer også i nogle tilfælde tamme katte.
Dagens besøg i Aalborg med vidensudveksling og forståelse for hinandens arbejde er derfor af stor betydning for at koordinere arbejdet for dyrevelfærd endnu bedre til gavn for dyr, der udsættes for dårlige forhold.
Henrik Jensen siger ”Vi har en meget stor samlet viden og indblik i de komplekse processer i dyreværnssager. Vi kan derfor rykke hurtigt og effektivt i forhold til tidligere, hvor arbejdet lå spredt ud på enkeltpersoner i politikredsene.”
Vi er dyrenes stemme
Og selvom denne dyrevelfærdsenhed behandler mange hundrede sager om året, har der endnu ikke været klager over deres arbejde. ”Vi tager fat om sagerne med fokus på dyrenes velfærd, men i gensidig respekt og dialog – også selvom mange af de personer, vi kommer ud til, ved første møde kan være vrede over vores besøg. Dette kan langt hen ad vejen være et udtryk for, at tingene er vokset over hovedet på dem.
Når sagerne i første omgang er håndteret, sikres opfølgning, der kan være over flere omgange i form af kontrolbesøg fra dyrevelfærdsværnsenheden – dette for at sikre at forholdene for dyrene fortsat er acceptable. ”På en måde kan vi godt sige, at vi er dyrenes stemme”, siger Henrik Jensen.
På internatet i Aalborg glæder os over muligheden for at møde alle medarbejderne i dyrevelfærdsenheden – og vi er helt uforstående over for de politiske tanker, der går i retning af nedlæggelse af disse enheder. Dyrevelfærd er en sag for os alle, og derfor appellerer vi til alle om at tage ansvar herfor – fra politikere til den enkelte person, der oplever eller har mistanke om vanrøgt af dyr.
Henrik Jensen nævner, ” …at det har været et godt og konstruktivt møde med Kattens Værn. Det har fra politiets side være godt og lærerigt at få indsigt i Kattens Værn, som udfylder en vigtig rolle, når det gælder den store mængde vilde katte, som befinder sig i Danmark.”
Henrik Jensen understreger: ”Man kan altid kontakte os i politiet, hvis der er forhold, der opleves som kritiske. Vi undersøger alle indgående sager ved at lave kontrol på adresserne og sikre, at der bliver taget hånd om dyrene”.
Kattens Værn håber, at dyrevelfærdsenhederne bevares, så vi sammen kan sikre endnu bedre dyrevelfærd for kattene – og alle andre dyr.
- 06/11/2024