Katteleksikon - Kattens Værn

Giftige ting for din kat1

Giftige ting for din kat

Hvad er symptomerne på en forgiftet kat?
Skrevet af Dyrlæge Lone Nielsen for Kattens Værn

Hvad er symptomerne på en forgiftet kat?

Det afhænger af hvad katten er forgiftet med, men de fleste katte vil savle, ryste, kaste op, have diarré og blive stille og nedtrykte.

Nogle bliver slinger og kan ikke koordinere deres bevægelser. Katten kan i svære tilfælde gå i koma og være bevidstløs.

Hvad kan jeg selv gøre

Når du har anskaffet dig en kat, skal du sætte dig ind i hvad der er giftigt for den og gøre hvad du kan, for at undgå de ting den ikke kan tåle så der forhåbentligt aldrig sker en ulykke.

Du skal køre din kat til dyrlægen og gerne medbringe det, som katten har spist eller drukket. Sørg for at fjerne kilden fra boligen, så det ikke sker igen. 

Hvordan behandles en forgiftet kat

Hos dyrlægen vil katten blive behandlet alt efter hvad katten er forgiftet med, men det kan være iv væskedrop, varme, kvalmestillende, vask hvis det er på huden, brækmiddel og medicin der dæmper forgiftningsgraden. Det er også muligt at katten indlægges til observation og behandles over flere dage.

Det er en stor hjælp for dyrlægen hvis du har en idé om hvad katten kan være forgiftet med, da der i nogle tilfælde findes en modgift og behandlingen kan målrettes dét katten er forgiftet med.

Giftige planter

Anemone, Azalea, Brændenælde, Bærmispel, Efeu, Guldregn, Fingerphilodendron, Julestjerne, Koralkirsebær, Kristtorn, Liguster, Liljekonval, Liljer, Mistelten, Primula, Påskelilje, Rhodendendron, Stormhat, Thuja, Vintergæk, kartoffelplanter, rabarberblade

Giftige madvarer

Rå kartofler, kastanjer, nødder, avocado, fisk (rå), frugtkerner, lakrids, lever, løg, chokolade, rabarber, salt (i større mængder), sharonfrugt, spinat, stærk mad, svampe, vindruer, rosiner, æggehvide (rå)

Andre giftige

Bayvantic (loppemiddel til hunde indeholdende Permethrin, der er dødeligt giftigt for katte), Cannabis, Panodil (Paracetamol), rengøringsmidler/hårfarve mv. med meget høj eller meget lav pH, rottegift, tobak, Teobromin (findes i chokolade, te, kaffe og i andre koffein- og kakaokilder), Xylitol (sødemiddel der findes fx i tyggegummi), kølervæske.

    Facebook
    Email
    Print