Katteleksikon - Kattens Værn

Giv din kat de bedste kradsemuligheder1

Giv din kat de bedste kradsemuligheder

Vidste du, at din kats kradsetræer bør være høje nok til, at din kat kan strække sig helt ud, op ad dem? Og vidste du, at langt de fleste kradseting, du kan købe i butikker og på nettet, er alt for små og ustabile i forhold til kattenes behov? I denne artikel får du vores bedste tips til at vælge de bedste kradseting til din kat og dermed forebygge, at den kradser i møblerne.
Yvonne Thomsen, aut. veterinærsygeplejerske og katteadfærdsrådgiver.

Vidste du, at din kats kradsetræer bør være høje nok til, at din kat kan strække sig helt ud, op ad dem? Og vidste du, at langt de fleste kradseting, du kan købe i butikker og på nettet, er alt for små og ustabile i forhold til kattenes behov?

I denne artikel får du vores bedste tips til at vælge de bedste kradseting til din kat og dermed forebygge, at den kradser i møblerne.

Behøver min kat at have kradsetræer, hvis den kommer ud?

Ja, det behøver den. Katte kradser nemlig ikke kun for at holde kløerne skarpe, men også for at mærke territoriet. Din kat har et naturligt behov for at mærke den allertryggeste del af sit territorium, nemlig dit hjem, ved at kradse.

Ved at give den ting, som den gerne må kradse i, kan du forebygge at den begynder at kradse i møblerne – eller at mærke territoriet ved at strinte med sin urin.

Hvad gør kradsemuligheder gode?

Der er mange faktorer, du skal tænke på, når du skal vælge kradsemuligheder til din kat. Kradsetingene skal bl.a. være:

  • Mange nok
  • Placeret korrekt
  • Af et velegnet materiale
  • Af det materiale, din kat foretrækker at kradse i
  • Højt nok
  • Stabilt nok
  • Beregnet til at kradse i, frem for f.eks. at klatre på eller sove på
  • Både lodrette og vandrette
  • Gerne godt brugte af din egen kat

 Hvor mange kradsemuligheder bør katten have?

Den opmærksomme læser vil have opdaget, at vi hele tiden skriver kradsemuligheder i flertal. Det er nemlig sjældent nok, at katten kun har én kradsemulighed. Chancerne for, at din kat undlader at kradse i møblerne, er størst, hvis den har flere forskellige andre kradsemuligheder, placeret forskellige steder i hjemmet.

Hvis du har flere katte, er tommelfingerreglen, at du bør have mindst lige så mange kradsemuligheder, som du har katte og meget gerne flere. Hvis du har to katte, bør du altså have mindst tre kradsemuligheder til dem.

Hvor bør kradsemulighederne placeres?

Ikke alle kradsemuligheder er lige pæne for os mennesker at se på. Derfor har mange af os en tendens til at gemme dem væk i et hjørne af hjemmet – men så er det bare ikke sikkert, at vores katte har lyst til at bruge dem. De signaler, de sender, når de kradser, skal jo helst kunne ses af nogen.

Fordi katte bl.a. kradser for at mærke territoriet, vil de gerne kradse i udkanten af dit hjem, f.eks. tæt på døre, vinduer og kattelemme. Derfor er det godt at placere kradsemuligheder her. Katte kradser også tit, når de har sovet, så det er også en god idé at give din kat gode muligheder for at kradse tæt på kattesengene og sofaen. Husk at have kradsemuligheder mange steder i hele hjemmet, så de aldrig er for langt væk, når din kat har brug for at kradse.

Du kan også selv lave nogle kradsemuligheder, der faktisk pynter i hjemmet. F.eks. kan du sætte 3-4 lag bølgepap i nogle flotte billedrammer – selvfølgelig uden glas – og hænge dem op på væggen i en passende højde. Giv gerne rammen en fast bagside af f.eks. træ eller noget tykkere pap, så katten ikke kradser igennem pappet til væggen.

Hvad kan din kat bedst lide at kradse i?

Det er forskelligt fra kat til kat, hvilket materiale, de bedst kan lide at kradse i. De fleste katte kan godt lide sisal, altså det lyse reb-materiale, som de fleste færdigkøbte kradsetræer er beklædt med. Mange katte kan også godt lide at kradse i pap.

Kork er også populært hos mange katte, ligesom kokosmåtter kan være det. Brug ikke materiale, som kløerne kan komme til at hænge fast i, f.eks. tæpperester, hvor trådene danner løkker. Det er godt at tilbyde flere forskellige materialer til din kat. Det giver den forskellige, interessante sanseoplevelser.

Hvis du har flere katte, kan du på denne måde sørge for, at alle har noget, de godt kan lide at kradse i.

Er kradsetræet højt nok?

Et kradsetræ, der står lodret op, skal være mindst lige så højt, som din kat er, når den strækker sig helt ud. Du kan måle din kat, når den ligger og sover. Læg målebåndet på gulvet ved siden af katten, ikke oven på katten. Hvis din kat ikke ligger helt udstrakt, måler du bagbenene for sig, så kroppen fra halerod til nakke og til sidst måler du forbenenes længde. De tre mål lægges sammen og så ved du, hvor høj din kat er.

Vi har målt en voksen han-huskat til 85-90 cm. Et ”standard”-kradsetræ på 60 cm. er altså alt for lavt til en kat af denne helt almindelige størrelse.

Hvis du har et kradsebræt til din kat, som hænger på væggen, skal du huske, at den øverste ende skal hænge mindst så højt på væggen, som du har målt din kat til at være i sin fulde højde.

Er kradsetræet stabilt nok?

Hvis kradsetræet vakler, når din kat lægger hele sin vægt i, føles det usikkert for den og det kan få den til at holde op med at bruge det. Kradsetræet skal altså stå godt fast på foden og være så tungt, at det ikke skøjter rundt på gulvet, når din kat bruger det.

Generelt skal du holde øje med, at jo højere, kradsetræet er, des bredere skal den base, det står på, være. Hvis basen ikke er bred nok, kan kradsetræet vælte ned over katten.

Kradsemulighed eller klatremiljø?

Mange klatremiljøer til katte består bl.a. af søjler med sisalreb, som det er meningen, at katten skal kradse i. Desværre er der ofte huler og platforme i vejen for, at katten kan nå kradsemulighederne i miljøerne og de er også sjældent høje nok til, at katten kan strække sig helt ud op ad dem.

Klatremiljøerne kan være gode som klatreredskaber, sovesteder, udkigsposter, gemmesteder osv., men de er sjældent velegnede som kradsemuligheder.

Det kan altså anbefales at kigge efter nogle kradsemuligheder til katten, som udelukkende fungerer som kradsemuligheder, for at være sikker på, at den faktisk har gode muligheder for at kradse.

Giv også vandrette kradsemuligheder

Mange katte kan også godt lide at kradse i vandrette overflader. Ældre katte med gigt, kan have sværere ved at stå op på bagbenene og de kan derfor sætte ekstra stor pris på at kunne kradse stående på alle fire ben. Mange katte elsker at kradse i kokosmåtter, der bare ligger løst på gulvet og der findes også gode og billige kradseplader af pap.

Når måtten eller pladen er stor nok til, at katten kan stå på det med bagbenene, samtidigt med, at den kradser med forpoterne, forhindrer det tingene i at skøjte rundt under katten.

Kassér ikke de gamle kradseting, før din kat har taget de nye i brug

Et godt, gammelt kradsetræ, der ser ud til at være helt slidt op, kan være af stor værdi for din kat, selvom det ser helt ødelagt ud for dig. Det gamle træ er fyldt med din kats duft og kradsemærker. Det gør din kat tryg og motiverer den til at kradse samme sted igen. Derfor bør du ikke bare smide det gamle kradsetræ ud og derefter sætte et helt nyt op.

Lad i stedet det gamle kradsetræ stå fremme og sæt det nye frem lige ved siden af det. Du kan føre noget af din kats duft over på det nye kradsetræ, ved at gnide en ren og tør klud over det gamle kradsetræ og derefter gnide kluden mod det nye kradsetræ.

Når din kat så er begyndt at bruge det nye kradsetræ regelmæssigt, kan du fjerne det gamle.

Du bør f.eks. skifte din kats gamle kradsemuligheder ud, når:

  • De er blevet for lave, fordi din killing er vokset.
  • De er blevet for ustabile til din kat pga. slid og de ikke kan repareres.
  • Din kat er begyndt at bruge de nye kradseting, du har stillet frem til den.

Det er en dårlig idé at genbruge et kradsetræ fra en fremmed kat, fordi den fremmede kats duftspor og kradsemærker kan virke skræmmende for din kat.

Få din kat til at bruge kradsemulighederne

Når du lige har fået nye kradseting hjem, lugter de ikke velkendt, hvilket kan gøre nogle katte utrygge. Mange katte vil undgå nye ting i hjemmet, til den ukendte duft er dampet lidt af og de har fået samme duft som resten af hjemmet. Du skal altså ikke give op, hvis din kat ikke viser interesse for tingene med det samme, men give den god tid til at vænne sig til dem. Der kan gå uger eller endda måneder, før katten begynder at bruge de nye ting.

Hvis du har noget materiale, som din kat tidligere har kradset i, f.eks. noget sisal-reb fra et kasseret kradsetræ, kan du gnide det mod det nye kradsetræ for at sætte kattens egen duft af på det. Eller du kan lægge det gamle materiale hen over den nye kradsemulighed. Det kan fremskynde processen og give din kat lyst til at sætte mere af sin duft fra poterne på det ved at kradse i det.

For at lære din kat at bruge kradsemulighederne, kan det være fristende at tage den derhen og sætte dens poter op på materialet. Men det er ikke en god idé: Katte hader at blive tvunget til at gøre noget, så hvis du tager den hen til eller på kradsemuligheden, før den selv er klar til det, kan den komme til at forbinde den med noget negativt og undgå den fremover.

I stedet kan du selv vise interesse for kradsemulighederne: Rør ved dem, krads på dem med neglene og vis din kat, at du synes, de er mægtigt spændende. Så får den måske selv lyst til at udforske dem.

Du kan også gøre kradsetingene mere interessante for din kat ved f.eks. at give tingene et pift katteurt-spray eller et par baldriandråber. Et par godbidder placeret i nærheden af kradsemulighederne, kan også få din kat til at få interesse for dem.

    Facebook
    Email
    Print