Katteleksikon - Kattens Værn

Hvordan indretter jeg min bolig1

Hvordan indretter jeg min bolig, så min kat trives bedst?

Det er vigtigt, at der er plads nok. Ingen lov dikterer noget bestemt antal kvadratmeter pr. kat, men vi anbefaler typisk minimum 50m2 til én kat. En ekstra kat vil ikke kræve det dobbelte plads, men der er utrolig vigtigt at huske, at katte har brug for plads, så de ikke stresses unødigt.
Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Plads

Det er vigtigt, at der er plads nok. Ingen lov dikterer noget bestemt antal kvadratmeter pr. kat, men vi anbefaler typisk minimum 50m2 til én kat. En ekstra kat vil ikke kræve det dobbelte plads, men der er utrolig vigtigt at huske, at katte har brug for plads, så de ikke stresses unødigt.

Kattebakke

Du skal beregne mindst en kattebakke pr. kat. Du skal altid sørge for, at bakken indeholder et tykt lag grus og at den altid er renset for urin og afføring, hvilket er nemmere med klumpende grus.

Katte er meget renlige og vil fravælge bakken, hvis de ikke synes, at den er ren nok. Nogle katte har præferencer om type af bakke (f.eks. med eller uden låg), samt type af grus (med eller uden parfume, grus/træpiller/krystaller, fint eller groft mv.).

Sørg for, at bakken står et roligt sted, så katten kan besørge i ro og fred. Uro omkring bakken, kan få katten til at vælge bakken fra. Sørg for, at foderpladsen er langt fra bakkens plads, da katte vil forvente, at foder i nærheden af bakken er forurenet.

Niveauer

Katte trives rigtig godt i højder, dvs. de vil gerne op hvor de kan overskue rummet og hviler sig meget gerne højt oppe også. Desuden kan f.eks. en mindre lejlighed gøres ”større”, ved at inddrage flere niveauer i højden. Der findes utrolig mange smarte og flotte løsninger til hylder, senge, trapper mv., der kan monteres på væggen. 

Kradsemuligheder

Katte vil gerne hvæsse kløer og afsætte deres duft, dette er en del af dens normale adfærd. Og da mange katteejere er træt af, at deres kat hvæsser kløer i sofaen mv., er det vigtigt, at give katten mulighed for at hvæsse kløer uden at det generer ejeren.

Der findes utrolig mange muligheder for kradsetræer og kradsemiljøer, der kan stå på gulvet eller monteres på væggen. Det vigtigste er, at sikre at det er højt nok til, at katten kan hvæsse med udstrakt krop, hvis kradsetræet er for lille, vil katten ikke vælge at bruge det.

Vægmonteret kradsebræt kan i nogle tilfælde lære katten at hvæsse kløer på væggene og nogle vil bruge tapetet andre steder.

Foderplads

Du kan fodre din kat i aktiveringsbold eller labyrint, her findes mange sjove muligheder for din kat. Samtidig kombinerer du leg, aktivering og langsom fodring, som samlet forebygger mod overvægt.

Det er vigtigt at sørge for, at en mere traditionel foderplads er rigtigt indrettet. Katte vil helst ikke gå ind i en smal krog eller snævert sted og spise, der skal være god plads, så de kan sætte sig ned og have halen strakt lige bagud.

Skålene bør være af keramik eller metal, da plastikskåle kan give smag til foder og vand. Vælg en skål med lave sider og gerne en oval form, så kattens knurhår ikke rammer siderne af skålen, det kan de ikke så godt lide.

Det er en god idé at placere foder og vand med stor afstand, da katten instinktivt ved, at vand der findes i nærheden af foder kan være kontamineret.

Nogle katte drikker helst kun rindende vand, f.eks. fra vandhanen. Disse katte kan tilbydes en vandfontæne, der altid pibler med rindende vand.

Og så er det selvfølgelig vigtigt, at vand og foder er friskt og at skålene rengøres hyppigt.

Legetøj/aktivering

Aktivering er uhyre vigtigt, hvis især din indekat skal trives. Desuden forebygger det mod overvægt, som er et stort problem hos især indekatte.

Brug altid legetøj og ikke hænder når du leger med din kat. Drillepinde med fjer mv., der trækkes hen over gulvet eller viftes i luften er godt legetøj og kan virkelig sætte jagtinstinkterne i gang. Bolde, legemus mv. er tillige gode og populære. Pas på med meget små bolde og nøsser, der kan sætte sig fast i luftrøret. Desuden kan snore og gavebånd være farlige hvis katten æder det. Det kan give store problemer i tarmene.

Der findes tillige mange forskellige aktiveringsmuligheder, som du kan bruge i forbindelse med fodring.

Lys og udkig

Katte holder meget af, at kigge ud af vinduer og kan bruge timer på det. Så sørg for en god plads til din kat i vindueskarmen, hvor der er plads nok til, at den kan slappe af og ikke kan falde ned, hvis den vil lægge sig. Desuden betyder lyset meget for kattens opfattelse af tid og rutiner. Og sidst så holder katte utrolig meget af, at blive varmet af solens stråler, så en god plads i solen vil blive flittigt brugt.

Det er også muligt at sætte et net for vinduet, så det kan stå åbent om sommeren, uden at katten kan falde ud og komme til skade.

Udendørs sovekasse

En tryg og varm sovekasse kan være god og her kan du bygge en selv, hævet lidt fra jordoverfladen og isoleret med f.eks. hø/halm, tæpper, aviser. Husk at lave en lem så kassen kan rengøres og bundmaterialet skiftes/vaskes.

Du kan også bruge en flamingokasse, hvor der laves hul i siden, stort nok til at katten kan gå ind eller kattens transportkasse uden låge. Fordelen ved, at bruge transportkassen er, at din kat kender kassen når I en dag skal til dyrlæge eller på ferie med katten. 

    Facebook
    Email
    Print