Hvordan laver jeg en sove-/foderkasse til en vild kat?

Kassen
Du kan købe et andehus eller andet færdigbygget hus eller du kan bygget et selv. Det er vigtigt, at det placeres løftet over jordniveau, både for at isolere fra kulde, men også for at mindske fugt og råd. En billig flamingokasse fra byggemarkedet er ganske udemærket. Du skærer et passende hul i siden og indretter med bundmateriale f.eks. hø/halm via låget i toppen. Da kassen er meget let, er det vigtigt at lægge noget tungt på toppen, så den ikke blæser væk. Denne type kan godt stå direkte på jorden, da flamingoen har isolerende effekt og ikke kan opsuge fugt.

Se flere eksempler nederst på siden.

Tilsyn/overvågning
Husk at tilse kassen ofte og skifte bundmateriale samt rengøre kassen. Katten kan være våd når den går ind i kassen for at sove, hvorved bundmaterialet bliver vådt og den kan tillige have lopper, som vil opformere sig, hvis ikke bundmaterialet skiftes og kassen rengøres.
Hvis du vil se om kassen bliver brugt og observere hvilke katte der benytter den, kan du opsætte et vildtkamera, der optager kun når der er bevægelse og som også optager om natten med infrarødt.

Fodring
Sæt ikke foder i mindre kasser/huse, da katten formentlig vil vælge kassen/huset fra som soveplads, hvis der ligger foderester og vand. Lav i stedet en kasse mere, som katten kan spise i, eller giv foder under f.eks. et halvtag. I de store kasser kan der være plads til både foder- og soveplads. Pas på ikke at overfodre, så foderet bliver fordærvet, vådt og tiltrækker rotter, fugle mv.Du kan altid få råd om pasning, neutralisering mv. af vilde- og herreløse katte på Kattens Værn på telefon 38881200, lokal 1.

Eksempler på huse til vilde katte:

Se tegning til typehus til vilde katte (Copyright: Dansk Dyreværn Århus)

 

 


Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn