Katteleksikon - Kattens Værn

Hvordan skal min kat fodres

Hvordan skal min kat fodres

Det vigtigste ved fodring af katte er, at man sikrer sig, at de får opfyldt deres ernæringsmæssige behov.
Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Det vigtigste ved fodring af katte er, at man sikrer sig, at de får opfyldt deres ernæringsmæssige behov.

Livsstadier

Killinger, drægtige/diegivende katte og andre voksne katte har ikke samme næringsbehov.

Killinger 1-6 måneder: fodres med killingefoder fra de begynder at spise selv, som typisk sker i 4 ugers alderen. Killingen spiser killingefoder og drikker forsat mælk hos deres mor til de bliver ca. 10 uger. Killinger skal vokse på kort tid og har brug for høj mængde energi hertil, hvilket der er i killingefoderet. Du skal fodre med killingefoder til din kat bliver steriliseret eller kastreret i 6 måneders alderen.

Killinger 6-12 måneder: Når killingen er blevet steriliseret eller kastreret ændrer deres behov sig, så de ikke forsat har brug for samme mængde energi i foderet. Desuden vokser de ikke så kraftigt mere. Her kan du bruge foder lavet specielt til dette stadie f.eks. Royal Canin Kitten Sterilised.

Drægtige/diegivende katte: Den drægtige kat skal spise killingefoder fra en måned inden fødsel, så hun kan nå at lagre energi, til den hårde periode med fødsel og diegivning hun står overfor. Hun skiftes tilbage til normalt voksenfoder, når killinger fravænnes ved 12 ugers alderen.

Katte fra 1-7 år: fodres med voksenfoder med begrænset energiindhold, da steriliserede og kastrerede katte har tendens til overvægt.

Katte over 7 år: fodres med seniorfoder, der opfylde de behov, som katte har når de bliver ældre. Der skal tages hensyn til især mineral- og energiindhold.

Hvordan fodres katte med specielle behov?

Hvis din kat har f.eks. nedsat nyrefunktion, problemer med tænderne, er overvægtig eller andet, kan du få foder, der tager specielt hensyn til dette. Spørg din dyrlæge til råd.

Skal jeg supplere med vitaminer eller andre tilskud?

De fleste typer foder indeholder i forvejen det, som katten har brug for.

Nogle katte kan have brug for tilskud til foderet. F.eks. vil tilskud af fiskeolier hjælpe på kedelig, tør hud og pels. Desuden kan tilskud hjælpe ved forskellige lidelser som f.eks. gigt, der afhjælpes med tilskud af glucosamin (kosttilskud der bl.a. styrker ledbrusk).

Din dyrlæge kan vejlede dig om de tilskud, der passer bedst til netop din kat.

    Facebook
    Email
    Print