Katteleksikon - Kattens Værn

Hvorfor hvæsser katte kløer2

Hvorfor hvæsser katte kløer?

Et af de mest udbredte adfærdsproblemer hos katte er, at de kradser i møblerne eller i andre ting, som ejeren gerne vil holde fri for kradsemærker. Men hvad er årsagen til denne adfærd egentlig? Hvæsser din kat kløerne af andre årsager, end for at holde dem skarpe? Gør den det for at hævne sig på dig? Eller fordi, den nyder at ødelægge dit pæne hjem? Det får du svar på i denne artikel.
Yvonne Thomsen, aut. veterinærsygeplejerske og katteadfærdsrådgiver.

Et af de mest udbredte adfærdsproblemer hos katte er, at de kradser i møblerne eller i andre ting, som ejeren gerne vil holde fri for kradsemærker. Men hvad er årsagen til denne adfærd egentlig? Hvæsser din kat kløerne af andre årsager, end for at holde dem skarpe? Gør den det for at hævne sig på dig? Eller fordi, den nyder at ødelægge dit pæne hjem? Det får du svar på i denne artikel.

Det er et helt naturligt behov for alle katte at kunne hvæsse kløerne ved at kradse i et velegnet materiale. Selvom det kan virke irriterende for os mennesker, når de retter adfærden mod ting, vi gerne vil passe på, kan vi ikke bebrejde vores katte, at de hvæsser kløer og vi kan ikke få dem til at holde helt op med at gøre det.

Katte hvæsser kløerne for at:

  • Holde kløerne skarpe.
  • Mærke territoriet med deres duft.
  • Mærke territoriet med synlige kradsemærker.
  • Strække sig.
  • Afhjælpe stress.
  • Som ”overspringshandling”.
  • Ikke for at genere dig eller ødelægge dine møbler.

Holde kløerne skarpe: Kløerne er vigtige redskaber for katten. De bruges til at holde fast i byttet, når katten er på jagt. De bruges som forsvarsvåben, hvis katten blive angrebet af en fremmed kat eller en anden fjende. Og hvis katten skal hurtigt i sikkerhed ved at klatre op i et træ, bruges kløerne som ”pigsko”. Derfor holder katten altid kløerne i den finest mulige form.

De fleste ved nok, at katte kradser for at holde kløerne skarpe. Når katten kradser i et egnet materiale, fjernes den yderste, slidte del af kloen og en frisk og skarp klo kommer frem. Måske har du set, at der nogle gange ligger små, halvmåneformede stykker af kløerne på gulvet ved din kats kradsetræ. Det er et tegn på, at kradsetræet virker godt og at din kat bruger det.

Mærke territoriet med duft: Mindre kendt er det, at katten også kradser for at sætte duftspor af i sit miljø. Duften frigives fra duftkirtler mellem trædepuderne, når katten presser dem mod kradsetræet. Din kat mærker altså sit territorium med en slags duft-graffiti, som sender beskeder, både til katten selv og til andre katte i området. F.eks. ”Her bor Sorteper!”.

Mærke territoriet med synlige kradsemærker: Når din kat hvæsser kløer, laver den også visuelle mærker, som sender beskeder: Jo højere oppe på træet, kradsemærkerne sidder, des større en kat er Sorteper. Og jo dybere kradsemærkerne er, des stærkere en kat har sat sit visitkort. Det er jo et godt signal at sende til eventuelle fjender eller kommende kærester, at man er stor og stærk.

”Men min kat er indekat og der vil jo aldrig komme hverken fjender eller kommende kærester forbi her”, tænker du måske. Men det ved din kat jo ikke – den helgarderer sig og sender de beskeder, der er vigtige for den at sende, hvis der nu en dag skulle komme andre katte forbi. Det gør den også tryg selv at kunne aflæse beskederne. ”Jeg har mærket mit territorium for nylig, så alt er godt”, er en af de beskeder, kattens duft- og kradsemærker sender til katten selv.

Strække sig: Desuden hvæsser din kat kløerne, for at strække bl.a. ryggen, nakken og skuldermusklerne. Derfor kradser katte tit, når de vågner efter en god lur. Og derfor bør kradsetræet være så højt, at din kat kan strække sig helt ud op ad det.

Som overspringshandling og for at afhjælpe stress: Endelig kan kradseriet også bruges som en ”overspringshandling” i særligt ophidsede situationer. Det er ikke usædvanligt, at katten løber hen og kradser lidt, midt i en vild leg eller når der kommer gæster, der både virker lidt farlige og lidt spændende. At kradse kan dermed være med til at afhjælpe stress hos din kat.

Ikke for at genere dig: Hvis din kat kradser i dine møbler, gør den det ikke fordi, den har lyst til at ødelægge møblerne og den gør det heller ikke, for at hævne sig på dig over noget, du har gjort. Den gør det simpelthen fordi, møblet er den bedste mulighed, den har for at få afløb for sit helt naturlige kradsebehov.

Skal jeg så bare leve med, at min kat ødelægger mine møbler?

Nej, det behøver du heldigvis ikke. Du kan ikke bebrejde din kat, at den har et behov for at kradse og du kan ikke få den til at holde helt op med at kradse – men du kan hjælpe den til at vælge at kradse i ting, som du gerne vil have, at den bruger, f.eks. et kradsetræ – frem for den nye sofa, dørkarmene eller andre ting, du gerne vil holde fri for kradsemærker.

Chancerne for, at din kat undlader at kradse i møblerne, er størst, hvis den har flere forskellige andre kradsemuligheder, placeret forskellige steder i hjemmet. 

Behøver min kat at have kradsetræer, hvis den kommer ud?

Det kan virke logisk for os mennesker at tænke, at vores katte ikke behøver at have kradsemuligheder inde i hjemmet, hvis den har mulighed for at gå ud – så kan den jo bare kradse i et rigtigt træ i haven. Virkeligheden er bare en anden:

Dit hjem er den allertryggeste del af din kats territorium og den har et stort behov for også at mærke dette område med sin duft og sine synlige kradsemærker. Hvis du ikke giver den velegnede ting, den gerne må kradse i, risikerer du, at den kradser i møblerne.

Hvis din kat holder op med at kradse

Hvis din kat aldrig kradser i noget, kan det være et tegn på fysiske problemer: Kløerne kan f.eks. have vokset sig for lange, så de stikker ind i trædepuden på katten og det gør ondt, når den forsøger at kradse. Der kan være sår eller betændelse ved en eller flere af kløerne – eller din ældre kat kan have fået gigtproblemer, som forhindrer den i at stå i den stilling, den skal stå i, for at bruge kradsetingene.

Hvis din kat holder op med at kradse, bør du altså få den undersøgt hos dyrlægen.

    Facebook
    Email
    Print