Katteleksikon - Kattens Værn

Kan katte se spøgelser1

Kan katte se spøgelser?

Katte har i århundreder været forbundet med det overnaturlige – men hvorfor er det egentlig sådan?

Hvert år i oktober måned kommer allehelgensaften eller på amerikansk: Halloween. Vi tænder lys og hygger med det uhyggelige. Sorte katte er ofte en del af pynten, når vi fejrer Halloween. Katte har i århundreder været forbundet med det overnaturlige – men hvorfor er det egentlig sådan?

Katte er ikke flokdyr og derfor skal de hele tiden passe godt på sig selv. Derfor er de meget opmærksomme på, hvad der sker omkring dem og de opdager ofte ting, som vi mennesker slet ikke lægger mærke til.

 Katte kan helt naturligt sanse ting, vi mennesker ikke kan. De kan f.eks. høre ultralyd. Ultralyd er de meget højfrekvente lyde, som musene, et af kattenes foretrukne byttedyr, laver. Har du oplevet, at din kat har siddet og stirret koncentreret på et bestemt punkt, hvor du absolut ikke kan se, at der skulle være noget at stirre på? Så kan det være, at der er en mus, der laver ultralyd bag væggen eller på loftet. Din kat ser altså ikke noget, der ikke er der, men hører noget, du ikke kan høre. Og den forsøger måske at få øje på den mus, den kan høre, ved stirre på det punkt, som lyden kommer fra.

 Katte kan selv lave lyde, der kan give mennesker gåsehud. F.eks. kan de skrige, så det lyder som et spædbarn. Man mener også, at den miav-lyd, kattene laver, er udviklet til at få menneskers opmærksomhed. De laver den nemlig mest, når de er i nærheden af os. Vi er jo virkeligt gode til at reagere på lyde fra vores babyer og derfor kan det være smart for en kat at lave en lyd, der minder om dem.

Katte har også en meget bedre lugtesans, end vi har. Nogle kattevenner fortæller, at deres kat bliver bange eller endda aggressive overfor dem, når de kommer hjem fra et besøg på et katteinternat eller hos en ven, der også har kat. Måske tænker du, at din kat jo ikke på nogen måde kan vide, at du har besøgt en fremmed kat og derfor være vred på dig – men også her er der en naturlig forklaring: Din kat kan sagtens lugte de fremmede katte på dig og den er ikke vred eller jaloux, den opfatter bare lugten af de andre katte som en alvorlig trussel. Katte er jo ikke flokdyr, så fremmede katte vil ofte opfattes som fjender, man enten skal kæmpe mod eller flygte fra. Når den fremmede kats lugt er så tæt på, må din kat gå ud fra, at katten selv nok også er lige i nærheden og reagere derefter.

De fleste har nok hørt, at katte kan se i mørke, men det kan de ikke. Ikke i totalt mørke, i hvert fald. Når der er fuldstændigt mørkt, kan katten se lige så lidt, som mennesket kan. Men hvis der er en lillebitte smule lys, f.eks. fra månen eller stjernerne, ser den meget bedre end mennesket gør. Kattens øjne fungerer virkeligt godt i tusmørke, for det er i tusmørket, at kattens byttedyr er mest aktive. Kattens pupiller, altså den sorte del i midten af øjet, kan udvide sig meget mere, end menneskers kan. Det lukker mere lys ind i øjet, så det kan udnyttes bedre. I kattens øjne er der også et reflekterende lag, som forstærker lyset. Dette lag får også kattens øjne til at se ud som om, de lyser i mørket og det kan jo også virke helt uhyggeligt og overnaturligt på os mennesker.

Endelig er katte også fantastisk gode til at slippe ud af farlige situationer, f.eks. ved at vende sig i luften og lande på alle fire poter, når de falder ned fra et højt sted. Denne tilsyneladende superkraft kan have været med til at skabe myten om, at katten har ni liv.

Der kan altså være mange naturlige forklaringer på, at katten bliver tillagt overnaturlige evner. Men på den anden side er det, os bekendt, heller aldrig bevist, at katte ikke kan se spøgelser, så man ved jo aldrig …

Vi ønsker alle en rigtig (u)hyggelig Halloween.

    Facebook
    Email
    Print