Katteleksikon - Kattens Værn

Derfor anbefaler vi ikke ppiller til din hunkat

Katte og p-piller

Utrolig mange hunkatte bliver drægtige trods brug af p-piller. Det er fordi, at ejeren skal give en tablet fast en gang ugentligt og helst meget præcist.
Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Derfor anbefaler vi ikke p-piller til din hunkat – læs mere her om hvorfor.

Drægtighed

Utrolig mange hunkatte bliver drægtige trods brug af p-piller. Det er fordi, at ejeren skal give en tablet fast en gang ugentligt og helst meget præcist. Og ofte glemmer ejer en pille, katten var ikke lige hjemme den dag, katten gik ud og kastede pillen op mv.

En hunkat kan komme i løbetid allerede når bare én pille er glemt, og da hunkatte altid får spontan ægløsning ved en parring, vil det stort set aldrig være en mulighed, at katten er parret og ikke bliver drægtig, som vi ser ved f.eks. hunde.  

Risici

Du risikerer mange bivirkninger ved brug af p-piller og det er alvorlige sygdomme der er på spil. F.eks. betændelse i livmoderen, cyster på æggestokkene der giver hormonforstyrrelser og igen disponerer for betændelse i livmoderen, deformitet af livmoderen samt kræft i mælkekirtlerne, der i 90% af tilfældene er ondartede hos katte og kan sprede sig til f.eks. lungerne.

Avl

Hvis du gerne vil avle katte, er p-piller heller ikke en god idé. Du risikerer de ovenstående sygdomme, der kan udelukke hunkatten fra avl. Vi anbefaler i stedet, at du isolerer dine ikke steriliserede hunner og ikke kastrerede hanner og kun lukker dem sammen, når du ønsker parring.

Neutralisering

Vi anbefaler altid neutralisering – altså sterilisation og kastration, da vi i Kattens Værn kæmper hver eneste dag, for at bedre forholdene for tusinder af killinger og katte. Desuden undgår din kat de ovennævnte sygdoms bivirkninger p-pillerne kan give og samtidig mindskes risikoen for, at især hankatte strejfer og urinmarkerer (strint).

    Facebook
    Email
    Print