NYHEDER fra Kattens Værn

LSO09190
Skrevet af Amalie Windahl og Ida Grøndahl Westh

Katte på flugt fra Ukraine

Krigsramte katte er ikke hverdagskost for Kattens Værn i Brøndby. Alligevel gjorde de en undtagelse i en ekstraordinær situation, da de tog imod ni ukrainske killinger.

Siden krigen i Ukraine brød ud for næsten et år siden, er mange millioner ukrainere flygtet. De fleste er flygtet fra stort alt, hvad de ejer.

Men for en ukrainsk kvinde, der flygtede til Danmark, er situationen en anden. Ved invasionen ejede hun to hunkatte, som hun nægtede at efterlade i det krigsramte land. Hun tog dem derfor med på flugt fra Ukraine til Danmark.

Det fortæller internatleder på Kattens Værn i Brøndby, Rikke Snedled.

– Hun er flygtet og har taget sine to hunkatte med. Hun har ikke nænnet at lade dem blive, og efterfølgende er de så blevet drægtige og har født ni killinger i alt.

Kattens Værn gjorde en undtagelse

En kvinde hjalp derfor ejeren med at kontakte Kattens Værn for at høre, om de kunne hjælpe.

Normalt tager Kattens Værn penge for at tage imod katte, da de skal igennem et rutinemæssigt dyrlægetjek, som bl.a. sørger for neutralisering og vaccination.

I den ekstraordinære situation valgte man dog at gøre en undtagelse, da kvinden, der var flygtet med hunkattene, ingen midler havde til at få indleveret killingerne på internat.

– Jeg var ikke i tvivl om, vi skulle hjælpe. Jeg vendte det med min direktør, men vi var enige om, at selvfølgelig gør vi det. Desuden står killingerne står overfor en uvis skæbne, hvis ikke vi hjælper dem, fortæller Rikke Snedled.

Dog har Kattens Værn taget højde for udenlandske sygdomme, som rabies, der kan smitte andre katte i Danmark.

Frygtede for killingernes skæbne

Den ukrainske kvinde var meget påvirket af hele situationen, fordi hun ikke vidste, hvad der skulle ske med killingerne. Hun var bange for, at de ville blive aflivet. Det skyldtes en svær sprogbarriere, da kvinden hverken taler dansk eller engelsk.

– Hun var nervøs for, om de skulle aflives, men vi fortalte hende, at det skulle de selvfølgelig ikke. De skal ud til nye hjem, og det blev hun meget glad for, forklarer Rikke Snedled.

Prioriteringen gav pote

Kattens Værn har delt den lykkelige historie på Facebook, hvor det er strømmet ind med positiv respons. Mange har reageret med hjerter på opslaget.

Rikke Snedled tilføjer, at ingen har stillet sig kritiske overfor beslutningen om at tage imod killingerne uden betaling.

Hun afslutter med at fortælle, at killingerne ikke har lidt overlast trods den kaotiske start på livet.

– Jeg ved ikke, om hunkattene har været påvirkede af flugten, men det har ikke sat sit præg på killingerne. Det er utrolig søde killinger, og de har fået masser af omsorg og kærlighed.

Den ukrainske kvinde ejer stadig de to voksne hunkatte, som nu er blevet steriliseret, mens de ni killinger på Kattens Værn i Brøndby er klar til at blive formidlet til nye hjem.

    Facebook
    LinkedIn
    Email