Pas på når du lufter ud - katte følger deres instinkter

Husk at katte ikke tænker så langt…

Vejret begynder snart at blive lidt lunere, og det er rart med lidt udluftning. Men vær særlig opmærksom, hvis du har en indekat.

Det er helt naturligt, at vi åbner for vinduer og altandøre, men desværre hører og læser vi ofte om så mange katte, der er forsvundet ud ad åbne vinduer lige fra stuehøjde til mange etager oppe.

Katte kan ikke forudse uheldige eller farlige situationer.

De er nysgerrige, reagerer i nuet og instinkter kan hurtigt blive vakt. Og nogle gange går det bare helt galt. Når katten bliver distraheret, kan den glide, hoppe eller falde.

Selvom katte har helt særlige evner til at lande på poterne, er der absolut ingen garanti for, at det går godt.

..og det kan gå virkelig galt!

Her er et par sande eksempler på, hvor slemt det kan være:

“Katten faldt fra 7. sal og overlevede. Men den blev lam i bagpartiet og blev aflivet…”

“En ældre kat var vant til at ligge på en stol på altanen. Men dén dag der kom gæster, blev katten forskrækket og sprang udover gelænderet og landede på et cykelstativ. Katten døde af det…”

“Katten gled ud fra 1. sal. Ejeren nåede at se den jage en flue, der kom forbi. Katten landede på fliserne og slog flere tænder ud.”

“Katten forsvandt ud ad vinduet fra 1. sal, som ejeren havde valgt at lade stå åben en meget varm sommernat. Hun fandt aldrig sin kat.”

Ovenstående viser, at katten ikke kender risikoen – men ejeren bør kende den.

Hvis katten ikke kommer til skade, kan den blive voldsomt forskrækket dels på grund af oplevelsen, dels på grund af nye uvante omgivelser. Når den er vant til de trygge indendørs omgivelser, har den ikke en chance for at vide, hvordan den skal gebærde sig i miljøet udenfor vinduet.

Hvis katten ser en fugl eller en flue reagerer den instinktivt uden at tænke på faren for at falde ud.
Et sikkerhedsnet foran vinduet sikrer både frisk luft og din kat. Billedet er fra vores internat i Billund.

Så hvad kan man gøre?

Det bedste er altid at forebygge, at katten kan komme i en farlig situation:

For det første skal man være forberedt på, at katten kan slippe ud og blive væk – og derfor skal en kat altid være øre- og chipmærket og registreret, også selvom den er en indekat. Hvis den ikke er mærket, kan enhver, der finder katten blot tage den til sig – helt lovligt – og chancen for at du ser din kat igen er meget lille.

For det andet skal man være klar over, at man aldrig kan stole på en kat, så man skal tage sine forholdsregler. Så historien med, ”at min kat er da vant til bare at ligge i vindueskarmen uden at ville udenfor” ikke holder i virkeligheden.

For det tredje kan man sikre, at indekatte slet ikke kan komme ud via vinduer eller altanen. Der findes forskellige løsninger med ”kattesikre” net, man kan montere på de vinduer, der bruges til udluftning samt på altaner. På vores internater har vi prøver på Petnet – og det er også monteret i blandt andet internatet i Billund. Se mere her https://fluenet.dk/loesninger/nettyper/petnet
Hvis man vælger at lave en hjemmelavet løsning – som kan være glimrende – er det vigtigt at være opmærksom på, hvor lille en sprække en kat egentlig behøver for at klemme sig igennem, og at klør kan være hårde ved materialerne.

For det fjerde kan man opsætte en lille mærkat i vinduerne/altandøren med fx ”Husk katten!”. Dette kan være en god idé, hvis man er mange i husstanden eller ofte har gæster eller andre passer katten.

For det femte er det altid en god idé at lave en fast udluftningsrutine, så første punkt er at sikre, at katten er i et andet rum – og selvom det skal gå hurtigt eller ”bare lige være en lille lufter”.

Hvis katten er sluppet ud og skaden er sket:

For det første skal man naturligvis sikre sig, at katten ikke er kommet til skade og ligger og lider. Hvis dette er tilfældet, skal man hurtigst muligt bringe den til en dyrlæge. Hvis man finder en tilskadekommen kat, som ikke er ens egen, kan man kontakte Dyrenes Vagtcentral på 1812.

For det andet vil katten oftest gemme sig i nærheden under buske eller i andre muligheder for skjul. Vores umiddelbare erfaring er, at katten oftest ikke løber langt væk i første omgang.
Selvom man går rundt og kalder, tør den højst sandsynligt ikke komme frem, fordi den er bange og måske skadet. Hvis man ikke finder den i første omgang, kan det betale sig at gå rundt om aftenen, hvor det er blevet stille, med lidt foder og en lommelygte og lyse under buske, i krat, under udhuse og andre skjulesteder. Snak – kald og lyt!

For det tredje kan katten efterlyses i lokale Facebookgrupper og andre platforme. Hæng opslag op i området og snak med alle omkring så flere holder udkig efter katten.

Efterlys katten i katteregister.dk og dansk-katteregister.dk.

Husk også at melde tilbage, når katten er fundet.

Det vigtigste er altid at være forudseende – for det er din kat ikke.

Hent vores kampagne plakat!

Klik på billedet og hent vores kampagneplakat!

Print den ud og hæng den op i fx din boligforening, hvis I må holde kat.

Den lille QR-kode på plakaten henviser til denne side, så man kan læse mere om, hvad man bør gøre.

Plakaten kan printes i både A4- og A3 format.