Katteleksikon - Kattens Værn

Neutralisation1

Neutralisation (sterilisation/kastration)

Kattens Værn anbefaler altid neutralisering, da vi kæmper hver eneste dag, for at bedre forholdene for tusinder af killinger og katte.
Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Kattens Værn anbefaler altid neutralisering, da vi kæmper hver eneste dag, for at bedre forholdene for tusinder af killinger og katte.

Hvorfor bør du neutralisere din kat

Der er mange fordele ved neutralisation:

  • Ingen risiko for drægtighed
  • Mindsker risiko for stress, når flere katte går sammen
  • Mindsker slagsmål og derved smitte af alvorlige og dødelige sygdomme som f.eks. KatteAIDS 
  • Mindsker risiko for kræft i mælkekirtler, betændelse i livmoder, cyster på æggestokke
  • Mindsker uønsket adfærd som f.eks. urinmarkering (strint), urenlighed.
  • Mindsker trangen til at strejfe

 

Hvornår bør du neutralisere din kat

Kattens Værn anbefaler, at killingen vejer ca. 2 kg når den neutraliseres, da det er mest skånsomt for killingen i forhold til narkosen. Men det kan gøres tidligere. Vi anbefaler ikke, at du venter til katten er ældre, da du derved risikerer drægtighed, urinmarkering, stress mv.

Hvordan foregår neutralisering

Hankatte: kastration foregår altid i fuld narkose og testiklerne fjernes gennem et eller to små huller i pungen. Huden syes ikke efterfølgende, men heler hurtigt i løbet af et par dage. Hankattene er meget upåvirkede af deres operationen og krave er ofte ikke nødvendigt. Der gives altid smertestillende efter operationen.

Hunkatte: sterilisation foregår altid i fuld narkose og æggestokkene fjernes gennem et hul i bugvæggen. Livmoderen fjernes kun, hvis den har sygdomsrelaterede forandringer. Huden syes efterfølgende og heler i løbet af en uges tid. Hunkattene er ofte upåvirkede af deres operation, men enkelte vil gerne slikke i deres operationssår og her kan der bruges krave eller bodystocking. Der gives altid smertestillende efter operationen.

Hvad skal du gøre hjemme efter operationen

Du skal sørge for ro og varme den første dag efter operationen, hvor katten kan være mere eller mindre påvirket af narkosen. De kan slingre og have kvalme. Så det bedste er et roligt, ikke for lyst rum uden trapper eller andre steder, hvor katten kan falde ned. Har du andre katte, vi de ofte selv kunne fornemme, at den ny opererede kat trænger til fred og ro, og de vil derfor lade den være i fred. Til gengæld skal du sørge for, at små børn, hunde mv. holder sig væk den første dag.

Katten må godt få foder og vand, når den er kommet til sig selv. Giv dog kun små portioner i starten for at undgå opkastning. Fyld ikke for meget vand i vandskålen, da katten kan drukne i vandet, hvis den ikke er kommet helt til sig selv.

Du skal tjekke operationssåret dagligt og holde øje med tegn på infektion (varme, rødme, hævelse, smerte). Nogle hunkatte reagerer lidt på de tråde, der ligger under huden og som først opløses efter ca. 21 dage. Dette kan give en lille fast hævelse på størrelse med et Haribo-æg, men katten er upåvirket heraf, det vokser ikke og forsvinder af sig selv efter ca. 3 uger. Forsvinder det ikke og føles det blødt, kan der være tale om et ar-brok, og dette bør tilses af en dyrlæge.

    Facebook
    Email
    Print