Adam Price - en rigtig katteven

Vi har haft den store fornøjelse at møde Adam Price og høre om hans varme forhold til sine to dejlige katte.

Selve interviewet kan læses i vores medlemsblad Kattens Venner – men her vil komme nogle opskrifter, som han gerne vil dele med os alle.

Som han nævner i forbindelse med opskrifterne:

“Alle mine opskrifter indeholder råvarer, som katte rigtig godt kan lide. Når jeg laver de retter, kan jeg altid finde nogle små godbidder til kattene, så her kan både menneske og kat få noget mad i løbet af tilberedningen.”

Vi lægger en ny opskrift op, hver gang vores medlemsblad udkommer her i 2024.

Coq au vin
til 4 personer

Ingredienser

Ingredienser

 • 1 bornholmer-hane
 • 1 l rød bourgogne
 • 3-4 dl kraftig hønsebouillon
 • 1 smule cognac (et lille glas rækker)
 • 2 løg
 • 4-5 fed hvidløg
 • 2 gulerødder
 • 2 stængler blegselleri
 • 4 nelliker
 • 1 spsk. hele peberkorn
 • 1 suppevisk af timian, persillestilk og laurbærblad
 • 250 g bacon
 • 250 g hvide champignon
 • 16-20 perleløg
 • 2-3 spsk. olivenolie
 • 75 g smør
 • 1½-2 spsk. mel
 • salt og peber
 • 4 skiver landbrød
 • persille til drys

Sådan gør du

Hanen deles i 10 stykker, så man ender med to lår, to overlår og fire halve bryster samt de to vinger. Krydr kødstykkerne godt med salt og peber og brun dem smukt i en stor smedejernsgryde i olivenolien samt 30 gr. smør. Fisk dem op og sæt dem til side.

Herefter sauteres grofthakkede løg, hvidløg, gulerødder og blegselleri i grove skiver i samme gryde til de er bløde, men ikke brune. Tilsæt evt. lidt mere olie, hvis det skulle blive for tørt. Drys melet over grøntsagerne og lad det stege med et øjeblik under omrøring. Hæld cognac ved og flamber og tilsæt så 75 cl. rødvin samt krydderbuket, peber og nelliker.

Kom kødstykkerne tilbage i gryden. Hvis der er for lidt væske til at dække kødet, kommes lidt hønsebouillon ved. Læg låg på gryden og lad den snurre for svagt blus i ca. 45 minutter. Imens skæres bacon ud i tykke strimler, som steges næsten sprøde på en pande og sættes til side.

Champignonerne renses, sauteres på panden i baconfedtet og sættes til side. I en gryde kommes de rensede perleløg, 2 spsk. smør, lidt sukker, lidt salt og vand, til det lige akkurat dækker løgene. Sæt det over blusset og kog til vandet er væk, og løgene begynder at karamellisere. Tag løgene op, når de er gyldenbrune, og sæt dem til side.

Kog gryden af med resten af rødvinen og lad den koge ind til det halve. Fisk de møre hanestykker op af gryden og si sovsen. Kassér indholdet fra sien. Kog evt. sovsen ind til yderligere velsmag og tilsæt endelig den reducerede rødvin. Er sovsen for tynd, kan den jævnes med en lille smørbolle af lige dele smør og mel, men den må ikke blive for tyk.

Kom kødstykkerne tilbage i gryden sammen med baconstykker, champignon, perleløg og sovs. Varm retten igennem og smag til med salt og peber.

Serveres med hakket persille samt store smørristede brødcroutoner eller lun, sprød flute. Kartoffelmos er også godt til.

Fiskelasagne med torsk
til 4 personer

Det vil tage omkring 1,5 time at lave den velsmagende lasagne.

Ingredienser

Ingredienser

LASAGNEN
● 1-2 stk. pakker friske pastaplader
● 800 g torskefilet
● 100 g parmesanost

TOMATSOVS
● 6 stk. store modne tomater
● 1 dåse flåede tomater
● 1 stk. løg
● 4-5 fed hvidløg
● 1 tsk. oregano
● 1 spsk. olivenolie
● 1 dl hvidvin
● 1 tsk. salt (efter behov)
● 0,5 tsk. peber (efter behov)
● 1 knivspids sukker (efter behov)

PESTO
● 1 stk. bundt basilikum
● 2-3 spsk. revet parmesanost
● 1 fed hvidløg
● 3-4 spsk. pinjekerner
● 4-5 dl olivenolie
● 0,5 stk. citron
● 1 knivspids peber (efter behov)

BECHAMELSAUCE
● 2 spsk. smør
● 2 spsk. mel
● 5 dl sødmælk
● 1 stk. løg
● 5 stk. nelliker
● 1 stk. laurbærblad
● 1 tsk. revet muskatnød
● 1 tsk. salt (Efter behov)
● 1 knivspids peber (Efter behov)

Sådan gør du

Løg og hvidløg hakkes relativt fint. De friske tomater ligeså. I en tykbundet gryde varmes olivenolien op, og her behøver man ikke at være nærig. Når olien er varm, kommes løg og hvidløg ved, og man steger, til de er gennemsigtige. Så kommes de hakkede tomater og oreganoen ved og får lov til at stege med i 3-4 minutter.

Derpå tilsættes de flåede tomater, som moses godt ud med grydeskeen. Hvidvinen hældes på, og sovsen simrer for ganske lavt blus i ca. ½ time, måske lidt mere. Hvis det begynder at koge tørt, tilsættes en smule vand.

Så smages der grundigt til med salt, peber og sukker. Det er ikke meningen, at sovsen skal være sød, men den skal på den anden side heller ikke være sur. Det er et spørgsmål om balance.

Alle ingredienser – men kun halvdelen af olien og citronsaften – kommes i en blender eller en foodprocessor. Kør med blenderen og tilsæt olien, indtil konsistensen er, som du kan lide den.

Smag til med citronsaft og peber og evt. lidt havsalt – men pas på. Parmesanost er ret salt, så der skal ikke salt i fra begyndelsen. Hvidløgssmag i pesto er en smagssag. Den bør være markant, men nogle kan lide det kraftigere end andre. Pesto er en sauce, hvor det gælder om at finde sin egen favoritblanding.

Smelt smørret i en gryde og kom derpå melet ved. Rør grundigt og bag melet af, uden at det tager farve. Kom derpå mælken ved lidt af gangen, mens der piskes kraftigt i sovsen.

Når al mælken er tilsat, kommes løget – som er pillet og nellikerne stukket i – og laurbærbladet ved, og sovsen får lov til at koge for ganske svagt blus i 15-20 minutter under jævnlig omrøring. Smag sovsen til med salt, hvid peber og rigelig revet muskatnød og si den. Man kan godt undlade løg og laurbærblad.

I dette tilfælde, hvor béchamel’en skal bruges til lasagne, smages den yderligere til med 2-3 spsk revet parmesan. Og så hedder den faktisk mornay-sovs.

Nu skal fiskelasagnen samles. Sæt ovnen til 200-220 grader. Tag et godt lasagnefad – et rektangulært ovnfast fad med høje kanter er det bedste. Skær fisken ud i strimler på størrelse med en langefinger.

Start med et lag fisk. Giv så nogle skefulde tomatsauce udover, nogle skefulde bechamel og nogle klatter hist og pist af pesto. Så kommes et lag lasagneplader på – og sådan fortsætter man. Slut af med et lag pasta – og kom det sidste af bechamel-saucen ovenpå. Evt. lidt pesto. Riv lidt ekstra parmesan på toppen.

Sæt fadet i ovnen og giv lasagnen en 25-30 minutter. Hold øje med den. Når overfladen er gylden og gratineret og boblende, er den klar. Giv den eventuelt lige et par minutter udenfor ovnen, inden den serveres. Lasagnen skal være ret våd, men ikke på nogen måder flydende.

Server fiskelasagnen med en god, grøn salat vendt i olivenolie, balsamico, salt og peber og måske lidt godt brød. Men retten kan også stå helt for sig selv.