Katteleksikon - Kattens Værn

Skal jeg børste tænder på min kat1

Skal jeg børste tænder på min kat?

Ja, det skal du! Alle katte er i risiko for at få plak og tandsten samt udvikle tandkødsbetændelse og paradentose, hvis ikke de får børstet tænder. Faktisk har langt over halvdelen af alle danske katte problemer med tænderne.
Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Ja, det skal du! Alle katte er i risiko for at få plak og tandsten samt udvikle tandkødsbetændelse og paradentose, hvis ikke de får børstet tænder. Faktisk har langt over halvdelen af alle danske katte problemer med tænderne.

Børst tænder på din kat dagligt – det er ikke tilstrækkeligt at give tandrigtige godbidder/foder!

Tjek regelmæssigt, om din kat har rødt, hævet og betændt tandkød, tandsten (gulligbrune belægninger), knækkede/beskadigede tænder, misfarvede blålige tænder, sår eller lignende.

Sørg for, at din kat får undersøgt mundhulen af en dyrlæge minimum én gang årligt.

Dårlig ånde kan opstå ved bl.a. bakteriebelægninger på tænderne, tandkødsbetændelse og paradentose og er et tegn på, at din kat trænger til at få undersøgt sine tænder af en dyrlæge.

Hvordan børster jeg tænder på min kat?

Din indsats gør en forskel. Jo tidligere du begynder at børste tænder på din kat, desto nemmere bliver det for den at vænne sig til det og des bedre forebygger du tandsygdomme.

Brug en passende blød tandbørste og evt. tandpasta lavet til dyr. Alternativt kan du bruge en Petosan Oral Cleaner, som er en blød “sok” til fingeren, som gør, at man kan pudse plak af tænderne. Nogle katte accepterer dette bedre end tandbørsten – se videoen nederst i artiklen.

Har din kat tendens til betændt tandkød, mundhulebetændelse, øget plakdannelse mv., kan man med fordel anvende Klorhexidin mundgel i stedet for tandpasta. Klorhexidin må kun anvendes et par gange om ugen.

Hold støttende om kattens næseryg og løft læben. Børst i rolige cirkelbevægelser først på en enkelt tand. Efterhånden som katten vænner sig til tandbørstningen, kan du børste flere tænder. Husk at rose din kat, når den samarbejder. Du kan evt. belønne med godbidder.

Når katten er blevet vant til tandbørstningen, kan du prøve at børste tændernes inderside. Men pas på fingrene.

Hvad sker der hvis jeg ikke kan børste tænder på min kat?

Så skal din dyrlæge undersøge din kats tænder og konstatere, om der er behov for tandrensning i narkose.

Hvordan foregår en tandrensning?

Tandsten fjernes med en ultralydsrenser. Ultralydsinstrumentet bruger vand under tryk og højfrekvente svingninger til at løsne tandstenen. Instrumentet sprayer en kold tåge/damp af vand, så bakterierne bliver vasket væk. Tænderne renses indvendigt og udvendigt.

Efter ultralydsrensningen kan der bruges et håndinstrument til at rense tæt ved tandkødet og i eventuelle tandkødslommer. Desuden måles dybden af eventuelle tandkødslommer for, at vurdere om der er tegn på paradentose. Det vil ofte være nødvendigt at anvende røntgen for endeligt at vurdere tilstanden.

Sidst poleres tænderne med polérpasta. På den måde forebygges, at bakterier og plak fæstner til tænderne bagefter.

Facebook
Email
Print