Katteleksikon - Kattens Værn

Skal jeg få mærket min kat1

Skal jeg få mærket min kat?

Det er en rigtig god idé, at få mærket din kat med øretatovering og/eller chip.
Skrevet af Dyrlæge Therese Servé Wilbert for Kattens Værn

Det er en rigtig god idé, at få mærket din kat med øretatovering og/eller chip. Mange katte bliver væk, og når vi får dem indleveret på Kattens Værns internater, finder vi sjældent ejeren trods fremlysning flere steder. Katte i alle aldre kan blive væk, smutte ud ved en fejl, falde ned fra altanen mv.

Hvornår skal jeg få min kat mærket?

Så hurtigt som muligt. En killing kan chipmærkes uden narkose allerede fra den er bare nogle uger gammel. Øretatovering laves i narkose, typisk samtidig med neutralisation (sterilisation/kastration), når killingen vejer ca. 2 kg.

Kan jeg nøjes med at chipmærke min kat og undlade øremærke?

Ja, det kan du godt. Men mange mennesker tror, at hvis en kat ikke er øretatoveret, så hører den ikke til nogen steder. F.eks. i forbindelse med påkørsler, hvor katten ligger i vejsiden – hvis den ikke er øretatoveret, vil ejeren ofte ikke få besked, med mindre katten indleveres på en dyreklinik eller på et internat, der kan aflæse chippen. En chip kan også i sjældne tilfælde blive inaktiv og en øretatovering kan blive udvisket og svær at tyde. Derfor anbefaler vi både chip og øretatovering.

Hvorfor skal mærket registreres?

Vi finder ofte katte, der er mærket enten med chip eller øretatovering, men hvor nummeret ikke er registreret. Og så kan vi ikke finde frem til ejeren. Så en mærkning uden registrering er lige så ubrugelig som ingen mærkning overhovedet.

Kan et halsbånd bruges?

Ja, det kan det godt – vi anbefaler det dog ikke. Brug aldrig halsbånd alene uden chip eller øretatovering. Halsbåndet kan falde af og så er katten ikke mærket længere. Desuden ser vi nogle gange skader, hvor katten f.eks. er blevet hængt og kvalt i en gren eller hvor halsbåndet er kommet ned omkring det ene forben og har lavet dybe sår.

Lovgivning

Den 1. juli 2021 trådte lov om ændring af lov om mark- og vejfred i kraft. Den nye lov indbefatter bl.a. at alle umærkede katte kan optages af enhver. 

    Facebook
    Email
    Print