Årsag
Tandkødsbetændelse opstår oftest i forbindelse med tandsten. Når der er tandsten bliver tandens overflade ru, hvorved plak og bakterier bedre kan hæfte og påvirke tandkødet. Betændelsen kan også opstå i forbindelse med anden sygdom i kroppen, hvorved immunforsvaret svækkes i munden.
Symptomer
Tandkødet er rødt og hævet, i svære tilfælde kan ses sår og synlig betændelse.
Hos nogle katte vil tillige ses en videreudvikling til paradentose (læs mere her) og/eller mundhulebetændelse (læs mere her).
Der ses i svære tilfælde dårlig ånde, savlen og problemer med at tygge.
Ubehandlet tandkødsbetændelse kan potentielt medføre, at bakterierne vandrer fra munden til organer rundt omkring i kroppen f.eks. hjerte, nyrer og lunger.
Diagnosticering
En kat med ovenstående symptomer bør tilses af en dyrlæge.
Dyrlægen vil kunne stille diagnosen ved almindelig undersøgelse af mundhulen. For at undersøge for paradentose vil det kræve narkose og tandrøntgen. Blodprøve og urinprøve kan anvendes til at vurdere, om tilstanden skyldes anden sygdom.
Behandling
Tandrens med ultralyd og efterpolering i narkose. Tidligere kradsede dyrlægerne ofte tandsten af uden narkose med et håndinstrument. Men det vil give en falsk tryghed for katteejeren, da bakterier, plak og tandsten også sidder under tandkødskanten, og det er netop når det er placeret hér, at der kan give paradentose.
Er der paradentose kræver det oprensning af tandkødslommer og evt. bortoperation af en eller flere tænder.
Ved svære tilfælde af tandkødsbetændelse gives antibiotika og smertestillende.
Forebyggelse
Du kan forebygge mod plak, tandsten og tandkødsbetændelse heraf ved daglig tandbørstning og gerne et par gange ugentligt med Klorhexidin mundskyl/gel (læs mere her).
Desuden kan du give foder specielt udviklet til katte med tendens til tandproblemer f.eks. Royal Canin Dental